PAP II
Pozdravljeni!
Vem, da ste na to temo že veliko odgovarjali kar sem si tudi pogledala. Zanima me predvsem to ali lahko to nastane tudi kot posledica abortusa. Lani konec maja sem imela namreč umetno prekinitev nosečnosti, ki pa se je končala z nekaj zapleti. Tri dni po opravljenem posegu sem začela krvaveti. Zanima me tudi če je to običajno za 22 let staro dekle.
Zaradi abortusa spremembe na materničnem varatu ne nastanejo. Po vsem svetu pa opažamo premikanje sprememb na materničnem vratu v zgodnejša obdobja. V zadnjih 30 letih se je čas pojavljanja sprememb premakni “nazaj” za kakih 10 let. Predvideva se, da gre za učinek zgodnejšega pričetka s spolnimi odnosi, učinka v povprečju več spolnh partnerjev, večjo promiskuiteto in relativno “manj zrelega imunskega sistema v predelu rodil” pri mlajših ženskah, predvsem pred 20. letom. Seveda to ne velja absolutno, saj se spremembe pojavljajo tudi pri ženskah v povsem “zvestih partnerskih odnosih”, ki so skupaj od prvega trenutka in niso imeli drugih spolnih partnerjev.