Najdi forum

Dobro jutro,

kot vedno bom pohvalila vas forum. Ze kar nekaj krat sem nasla odgovor ravno tu.
Sedaj pa imam naslednje vprasanje;
1. v 22. tednu sem bila na pregledu in je ugotovila sledece
GV/TT/BIP 56/205
fERMUR 39
OBSEG TREBUHA 187
LEDVICA XY

TEZA 570

Pa me zanima a je to vse uredu oziroma nekje sem prebrala da je teza plodu v tem tednu 390 gramov.

2. Sedaj sem v 26 tednu in sem bila na pregledu sladkorja

pred 5,7
po 8,1

Rekla mi je da pojem prevec sladkih stvari. Toda v nosecnosti ne jem pretirano sladkarij, sem pa tja kaksen piskot, to je vse. Od cesa je torej lahko povecan sladkor.

3. Opazila sem tudi da me sedaj skoraj vsak dan boli trebuh oziroma se mi zdi da vse pritiska nekam navzdol. Posebej opazim to ce nekaj casa sedim, potem pa vstanem.
So to noramalne bolecine, kajti velikost maternicnega vrata je noramlna 3,5 cm v 24 tednu.

4. ugotovili so tudi pomanjkanje zeleza, zato sem dobila tablete F….. za zelezo. Sedaj pa sem slisala da ravno tablete za zelez skodujejo zobem ( se plombe locijo od zoba ter potegnejo cel zob iz dlesen ) . Je to res ali je to samo ena od “babjih cenc”.

Najlepse se vam zahvaljujem za odgovor.

Darja

Draga Darja,

Kaže da je ultrazvočno vse vredu z meritvami saj predvidevam da je BIP 56, HC 205, FL 39 in AC 187, kar govori za plod primerne velikost v 23. tednu nosečnosti. Vrednost sladkorja je lahko zvišana, ker imate morda nosečnostno sladkorno bolezen ali pa moteno toleranco za glukozo, kar se da ugotoviti le tako, da se naredi pravi preizkus s takoimenovanim testom na toleranco za glukozo v bolnišnici (OGTT). Tiščanje navzdol sicer ni zaželeno vendar če pravite, da je maternični vrat dolg….? bo že kako.
Železo pa ni treba žvečiti, pojejte tabletko celo. Res ob žvečenju lahko obarva zobe (začasno), da bi povzročalo zobno gnilobo ali celo paradentozo pa ni res.

Noseca sem dober mesec. V urinu so mi ugotovili povecano stevilo eritrocitov in stevilne bakterije (kar se mi je dogajalo ze pred nosecnostjo). Zdaj me pa zanima ali to lahko kakorkoli vpliva na nosecnost in kaj naj naredim. Zdravnica mi je svetovala brusnicni caj in veliko tekocine.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
mateja

Draga Mateja,

v urinu načeloma ne sme biti eritrocitov. Če se to ponavlja so potrebne preiskave za ugotovitev, od kod se eritrociti pojavijo, iz ledvice ali iz mehurja oziroma sečevodov. Če ste imeli že prej v urinu prisotne eritrocite gre lahko tudi za kronično ledvično obolenje, ki se v nosečnosti lahko poslabša in samo nosečnost celo ogrozi. Seveda je to ugibanje vendar brez preiskav, za katere pa trenutno ni najboljši čas, ni mogoče nič reči. Zdaj lahko pravzaprav le čakate, da se bo ali ne bo v nosečnosti kaj zapletlo. Redno je potrebno meriti krvni tlak, telesno težo in prisotnost proteinov v urinu. V primeru večjih odstopanj od normale bo potrebno morda vseeno ugotoviti še kaj več v porodnišnici. Res je, da pijte veliko tekočine, o brusnicah pa osebno ne vem veliko.

New Report

Close