Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Operacija vratne hrbtenice

Operacija vratne hrbtenice

Pozdravljeni,

pišem v imenu svoje mame.

Je na začetku svojih 40-ih let. Občasno čuti mravljinčenje na zgornji desni strani hrbtenice in pekočo bolečino ter zjutraj mrtvičenje prstov na rokah. Če obrača glavo, sliši rahlo pokajoč zvok, neboleč. Nevrokirurg jo je napotil na MR slikanje vratne hrbtenice (16. 2. 2009) in napisal, da prihaja zaradi težav v vratni hrbtenici z brahialgijo, ki nima jasnega radikularnega nivoja.

Radiolog je napisal:
MR Spinalnega kanala cervikalno:
Izravnana fiziološka lordoza.
Deformantna spondiloza.
Nivo C5-C6: Na tem nivoju je hrbtenica naznačeno kifotično angulirana. Na zgornji krovni ploskvi korpusa C6 je vidna Schmorlova hernija. Dokajšnja stenoza zaradi dorzalnih osteofitov, ki so močneje izraženi levo in levostranske diskus hernije, ki se za okrog 5mm boči v spinalni kanal. Ventralni likvorski prostori z leve strani so iztisnjeni, medula spinalis odrinjena, ter imprimirana.
V ostalem ni signifikantnih utesnitev spinalnega kanala.
Intramedularno ni patoloških sprememb v smislu kompresijske myelopatije.

Nato je odšla nazaj k svojemu nevrokirurgu, ki je napisal:
Okvara medvretenčne ploščice cervikalne hrbtenice z radikulopatijo.
Bolnica ima rupturiran disk C5-C6 najverjetneje s prostim fragmentom v spinalnem kanalu in parestezije v levi roki. Klinično ni huje prizadeta, je pa potrebna operacija zaradi prevencije hujših težav.

Zdaj je že nekaj časa na čakalni listi in ima par vprašanj.

1. Glede na izvide: naj sploh gre na operacijo? (Osebna zdravnica ji je rekla, da naj ne gre, ker je tvegano.) Kakšno je tveganje?
2. Do kakšnih težav lahko pride, če ne gre na operacijo?
3. Kolikšna je verjetnost, da se nekaj takega samo zaceli?

Najlepša hvala za vse odgovore in lep dan še naprej,

Lep pozdrav
Morana

Spoštovani!

ad 1) Ne strinjam se. Tveganje je mnogo manjše od koristi.
ad 2) Izjemoma ne bi bilo izboljšanja, ali bi bila prizadeta katera od mišic in s tem manjša mišična moč – ampak to se bo najbrž zgodilo tako ali tako zaradi kroničnega pritiska.
ad 3) Nobene možnosti ni za spontano izboljšanje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljeni !

Stara sem 47 let in imam že več kot 10 let težave z bolečinami v vratnem delu hrbtenice. Bolečine se stopnjujejo in vedno težje opravljam svoje delo v službi, delam namreč že 29 let za računalnikom.
Redno hodim na kontrole k nevrologu, pred kratkim pa sem bila tudi pri nevrokirurgu. Po ponovnem slikanju vratne hrbtenice z MR, sem dobila sledeči izvid:
DIAGNOZA: OKVARA MEDVRETENČNE PLOŠČICE CERVIKALNE HRBTENICE Z RADIKULPATIJO.
Slikanje vratne hrbtenice je pokazalo izravnano vratno lordozo in deg. spremembe s protruzijami oz. herniacijami diskov od C5 do C7, predvsem spodnji nivo iztiska sprednje likvorski prostor, ki se širi proti desnemu foramnu.
Nevrokirurg je sicer predlagal, da operacija še ni potrebna in je predlagal fizikalno terapijo.
Meni se bolečine vedno pogosteje pojavljajo in so včasih neznosne. Čez cel dan imam občutek omotice, slabosti, desna roka mi mrtvi, poslabšal se mi je vid, vseskozi mi šumi v ušesih, skratka zelo neprijetno, predvsem pa zelo boleče.Te moje bolečine trajajo že tako dolgo, da včasih več ne vidim izhoda. Prosim, vas, če preberete te moje izvide in mi svetujete kje naj iščem pomoč. Hvala in LP, Lena !

Spoštovani!

Operacije vratne hrbtenice so zelo zahtevne, zato se pridružujem mnenju nevrokirurga, da poskušajte še odložiti operacijo in bolečine lajđati z vajami, fizioterapijo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

New Report

Close