okrevanje po splavu
pozdravljeni,
pisem prvic na forum, berem ga ze dlje casa. Stara sem 36 let, bila prvic noseca, nosecnost planirana, in realizirana v cca. 3 mesecih. V “11” tednu mi je zdravnica na uz ugotovila da je plod odmrl ze nekje v 5. tednu in me opremila s celo vrecko zdravil za doma sprozanje splava(vaginalne tablete, protibolecinske, rektum tablete),,naj tukaj omenim se, da se nahajam v tujini za dlje casa in tukaj poznajo malo drugacen sistem. ker pa sem nekako cutila da se telo samo pripravlja na izlocanje in ciscenje sem pocakala s predpisanim postopkom se dva dni in res v tem casu sem dozivela kar lahko opisem verjetno kot splav (ogromne kolicine krvi, tkiva, kar normalni se tako mocni nocni vlozki ne utegnejo pivnati). to je bilo pred dvema dnevoma, danes se krvavim cisto obicajno kot pri menstruaciji, imam pa obcasne bolecine pod popkom in tudi “v vagini”. prosila bi vas za nasvet, glede na to da je tako dolgo casa minilo od odmrtja ploda do ciscenja ali je potreben ponoven pregled pri ginekologu na uz ali je dovolj da dam na pregled kri? ali lahko pocakam z gineko pregledom do zacetka decembra ko prihajam nazaj v slovenijo?
pa se eno vprasanje povezano s prihodnostjo, ker so mi v preteklosti ugotovili zmanjsano delovanje scitnice in postavili terapijo polovico tabletke 50 mg/dan, ki pa jih nikoli nisem jemala ker sem se po njih pocitila slabse: katere hormone bi predlagali na testiranje za zagotovitev cim bolj varne nosecnosti?
in se..tudi jaz sem ena izmed zensk, ki imajo rjav izcedek pred dejansko menstruacijo, ampak glede na to da sem kljub temu v relativno kratkem casu zanosila, svetujete jemanje dabrostona, ali naj se tudi o tem pogovorim s svojo ginekologinjo?
hvala za odgovor in lp
Spoštovani,
glede na opisano je zelo verjetno res, da se je odmrla nosečnost izločila sama in tako majhna se praviloma izloči cela, brez zaostankov. Vseeno velja stanje preveriti bodisi z UZ ali s krvnim testom ßhCG. Ščitničnega hormona so vam verjetno predpisali 50 uG/dan, ne 50 mG/dan. To ni veliko, zato se mi zdi čudno, da bi se ob tem počutili slabše. Gre namreč za nadomestno hormonsko terapijo, ki, če bi bila takšna prevelika, bi upadel TSH in bi ščitnica sama zmanjšala delovanje. Idealni TSH za zanositev in nosečnost bi sicer naj bil okrog 2. Če ste zanosili dokaj hitro, mislim, da redno Dabrostona pred zanositvijo ni treba jemati, lahko pa takoj po pozitivnem testu uporabljate dodaten progesteron vsaj, dokler se pri plodu ne ugotovi prisotnega utripa.
Pozdravljeni.
Pred 12 dnevi sem imela ss v 5./6. tednu nosečnosti. Moja prva nosečnost. Na prvem pregledu plod sploh se ni bil viden in naslednji dan se je zgodilo. Krvavitev je trajala skoraj teden dni in ob njej se mi je pojavljaj simptom, ki se mi pojavlja tudi ob menstruaciji. Namreč pri uriniranju v dnevih proti koncu menstruacije in nekaj dni po tem, v sečnici ob koncu uriniranja čutim skelenje. Tokrat je bilo to skelenje še malo bolj intenzivno.
Temu nisem posvečala posebne pozornosti, saj sem prebrala, da je pri ss podobno kot pri menstruaciji. In res se je po krvavtvi prenehalo tudi skelenje. Za nekaj dni. Potem se je skelenje ponovno pojavilo. Več je prisoten tudi občutek, da me tišči. Razmišljala sem o prehlajenem mehurju, vendar dejansko z mehurjem nisem nikoli imela težav. V zadnjih dveh dneh pa se mi v spodnjem delu trebuha pojavljajo čisto rahle bolečine, ki jim v normalni situaciji pravzaprav ne bi posvetila pozornost, jo mogoče sploh ne bi opazila. Vendar pa me zdaj malo bolj skrbi, saj si zelim, da bi se po ss vse vrnilo v normalno stanje.
Rada bi še povedala, da sem po 6 dneh po ss bila na pregledu, kjer mi je ginekologinja naredila uz in povedala, da je vse ok.
Ali so opisane težave lahko v kakršni koli povezavi s ss oziroma ali bi lahko dobila kakšno vnetje?
Že v naprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor.
Lp
Spoštovani,
ne vem, oziroma ne zdi se logično, da bi zaradi SS bilo kaj narobe s sečili. Mogoče vi določene reči občutite drugače (prenesena bolečina? kot imenujemo občutke, ki so “pogojeni” s podobnimi situacijami, dogodki, ipd.) Skratka, mislim, da dodatne preiskave za enkrat niso potrebne, lahko pa preventivno uporabite uveljavljeno metodo prevencije pred urinskimi infekcijami – nekajdnevno prenalivanje s tekočino.
Spoštivani.
Hvala za vaš odgovor. Moje vprašanje je bilo bolj mišljeno v obratni smeri. Torej, če bi to skelenje lahko pomenilo kakšno težavo oz morebitno vnetje na rodilih.
Šla sem v laboratorij na pregled urina in je res bp. Moja zdravnica mi je svetovala naj se cim prej obrnem na ginekologa. Vendar sem svojem ginekologu ze potežila za omenjeno skelenje ob uriniranju med in po menstruaciji, ker kot se omenila je to že nekaj časa redni simptom ob menstruaciji. Pa mi je odgovorila, da ne ve za nobeno povezavo oz za tak primer.
Vi govorite o preneseni bolečini ob takih dogodkih, vendar je tokrat to le malo bolj intenzivno in traja dlje časa, pojavlja pa se ob vsaki menstruaciji…
Ali res nimam razloga za skrb in počakam da bo minilo… Kot okrevanje po splavu?
Hvala še enkrat.
Lp
edina logična možnost za redno skelenje ob uriniranju med menstruacijo bi bila še endometrioza, ampak ta nima nič opraviti s prekinitvijo nosečnosti. V tem primeru bi bila potrebna preiskava urina med M s katetrom, da se izključi kontaminacija urina z mensttrualno krvjo ali bi bila potrebna kar uretrocistoskopija neposredno z namenom izključiti endometriozo mehurja.
Pozdravljeni!
Ker mi je odmrl plod sem morala iti na splav (prvič noseča, Missed abortion-bila sem v prvem dnevu 10 tedna nosečnosti, plod je umrel cca 7t5d).V pon 6.1. sem pojedla tabletko Mifegyne in čez dva dni (petek) sem bila sprejeta v bolnišnico.Tam sem dobila 4 tabletke, ki so mi jih vstavili vaginalno. V roku ene ure in pol so se začele dokaj močne bolečine zarad katerih sem prejela tablet proti bolečinam. Kakšno uro kasneje so se začele tudi krvavitve, ki so se samo stopnjevale in zaradi katerih sem hodila na wc vsakih 20 min. Ker se je bolečina samo stopnjevala sem dobila v zadnjico še inekcijo proti bolečinam. Pri kontroli ob izhodu iz bolnišnice je zdravnica rekla da je krvavitev še vedno močna vendar, da izgleda vse ok za tisto stopnjo prekinitve nosečnosti (oz. da je večji del šel ven). Naj omenim še da sem ob izhodu dobila še dodatno inekcijo ker sem RH negativna.
Zdravnica mi je tudi omenila da bom naslednje dva dni še dokaj močno krvavela. Vendar naj omenim da do teh krvavitev ni prišlo (oz v obeh dneh le rahel rahel izcedek). Prav tako tudi v naslednjih dneh ni prišlo do večje krvavitve. Ker pa se je stopnjevala bolečina predvsem na levi strani trebuha (še posebi v predelu jajčnika) in ker nisem morala sedeti po dlje časa sem se predčasno (6 dni po posegu) zglasila pri ginekologinji. Tam mi je naredila UZ pri katerem je ugotovila da je debelina sluznice 11 mm, jajčniki naj bi izgledali vredu. Sem pa vseeno dobila še inekcijo za krčenje maternice ter antibiotike za vodo (ker izvid za vodo ni bil vredu, za kri naj bi bil izvid ok).
Vendar tudi po prejeti inekciji ni prišlo do večje krvavitve. Šele ta teden (od 18.1 naprej) prihaja do občasnih krvavitev oz bolj izcedkov čez dan (pred tem ko se to zgodi imam rahle bolečine v predelu maternice in križa, vendar nič pretiranega oz nevzdržnega). Ti izcedki so sluzasti (dokaj močno), rjavordeče barve in rahlo neprijetnega vonja (naj omenim da v dnevu porabim samo en vložek in še to bolj kot preventivo, da izcedek ne pride na spodnje perilo). V vseh teh dneh nisem imela nobene vročine. Sem pa danes naredila test nosečnosti na katerem je bila še vedno vidna zelo rahla vendar še vedno vidna rozasta črtica poleg kontrolne črtice.
Zanima me kakšno je vaše mnenje glede na vse dogajanje. Je takšno dogajanje normalno za ta čas. Ali je možnost da je še vedno kaj ostalo v maternici. Ker ne bi šla rada na abrazijo. Vendar pa tudi ne bi rada da pride do kakšnih komplikacij ker želim imeti otroke.
P.s.: Še eno vprašanje. kdaj po vašem mnenju mislite da je najboljši čas za prve spolne odnose oz. ponovno poskušanje za zanositev, glede na trenutno situacijo.
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore. In se tudi opravičujem za tako obširen zapis (vendar mislim da je boljše več vedeti kot premalo, da se lahko poda kakršnokoli mnenje).
Lep pozdrav
mislim, da je vse v okviru normalnega. Vseeno priporočam čez kak teden narediti krvno preiskavo na nosečnost (ßhCG) in če bo ta slučajno še več kot 40 U/L, se oglasite pri ginekologu. Ponovno lahko zanosite po prvi redni menstruaciji, spolne odnose pa lahko obnovite 2 tedna po prenehanju krvavitve.
Lep pozdrav. Imela bi vprasanje . Maja 2015 sem imela splav s tabletko,, kasneje ginekoloski pregled kjer naj bi bil vse v redu. Od splava naprej imam menstruacije zelo mocne in do Danes se nisem zanosila kjub rednim spolnim odnosom. Do sedaj z zanositvijo nisem imela problemov saj imam tri otroke in s spocetjem ni bilo problemov. Ali tabletka lahko povzroci neplodnost Ali je mogoce razlog da sem stars ze 39 let. Bila bi vam hvalezna za vas odgovor.
spoštovani,
tabletka zagotovo ni nič pri vsem skupaj. Vse drugo bi se lažje seštelo, od vaše starosti, preko smole do mogoče celo objektivnih razlogov, npr. zamašenih jajcevodov. najpomembnejši dejavnik tveganja za zamašitev jajcevodov so namreč porodi (obdobje po porodu) ter splavi (obdobja po splavu), ko so pota iz nožnice do jajcevodov za bakterije najbolj odprta. Skratka, prva preiskava, ki bi jo na vašem mestu mogoče opravil, bi bila HSG (histerosalpingografija) in če sta jajcevoda prehodna, bi še naprej poskušal kot doslej. Sicer pa je osnovna časovna enota za ocenjevanje plodnosti 1 leto (12 mesecev), kajti zanositev takoj ali šele po 12 mesecih je v okviru pričakovanega popolnoma enakovredno.
Pozdravljeni,
16.8. sem imela spontani splav (začetek krvavitve, ki je trajala 8 dni, zadnje dva dni zelo šibka) – glede na prvo preiskavo z UZ, kjer se je videla le GV, je očitno nastala le GV, zarodka pa sploh ni bilo. Prve dni intenzivna in enkrat velika količina izločene snovi. Krvavitev je prenehala, 23.8. sem bila na pregledu pri ginekologinji, ki je opravila UZ in je rekla, da bo verjetno krvavitev še malo trajala, vendar v bistvu skorajda ni več bilo krvavitve, drugih preiskav nisem opravila. Imam pa vprašanje – še vedno imam občasno kakor nekakšne milejše krče v predelu maternice in pa, trebuh je še vedno precej napet – zvečer zlasti izgleda prav nenavadno velik trebuh. Je to posledica delovanja hormonov ali bi me moralo kaj skrbeti? Sicer ne krvavim in bolečin ni hudih in tudi sicer je počutje ok.
Najlepša hvala za odgovor,
lep pozdrav,
A
ne bi vedel odgovora, ker za to nimam odločilnih podatkov. Pravite, da ste imeli splav? So z UZ po splavu že preverili, če je še kaj ostalo, oziroma, kaj se je izločilo? Če ne, je to najprej smiselno opraviti.Omenjene težave so lahko hormonske, če je še kaj aktivnega tkiva posteljice v maternici. Če ne gre lahko tudi za normalno stanje pred ovulacijo? Skratka, brez pregleda ne bi ugibal, ker je preveč možnih scenarijev.
Hvala za odziv.
Da, 23.8. Je ginekologinja opravila UZ in rekla da se je vse ocistilo, zmedlo me je le, ker je ocenjevala da bom še krvavela, meni pa se je že na dan pregleda in potem krvavitev praktično ustavila, rekla pa je da je videti kot da bom še krvavela. Ampak tako, saj veste, 4 min na pacientko 😉
Samo zato imam dvome.
Težava je ker sem zdaj v tujini do 14.9.
Če nič ne čutim bolečin, ne more biti hujšega?
Sem pa danes tudi jaz pomislila na ovulacijo…
Hvala!
včasih ste ženske res neverjetne. Skrbi vas čisto vse, če je slabše od napovedanega in če je bolje od napovedanega. Samo da ni točno tako, kot so napovedali, pa vas skrbi, Nekatere skrbi pa tudi napovedano, kar tako pač. Zakaj že? Kdo bi vas razumel?
Pozdravljeni,
Malo sem zmedena te dni, ker še vse prihaja za mano in upam, da ne bo vprašanje izpadlo res neumno in da vam ne kradem dragocenega časa….
Eni od predhodnic ste napisali, da “pri tako nizkem ßhCG se skoraj nima kaj posebnega zgoditi, četudi bi npr. celo šlo za IMN.” Sama sem imela 2.9. spontani splav in je bila vrednost tisti dan 28. Najbrž nimam kaj skrbeti, da bi šlo za IMN, saj mi ginekolog ni več preverjal ßhCG. Je v ponedeljek rekel, da se lepo čistim in da naj pridem na kontrolo po prvi M.
Predvidevam da zato, ker je bila že na urgenci vrednost tako nizka?
Hvala za odgovor,
M
se strinjam…:-)
Pozdravljeni,
9.4. so mi v lj porodnisnici v 16. tednu nosecnosti opravili upn s tabletami, ki je potekal brez posebnosti. Prve ste mi vstavili vi.
Danes, 8. dan po upn so v predelu maternice prisotne mocne tope bolecine, tudi krvavim se mocno zadnja dva dni (sveza kri). Ce lezim je se nekako znosno, ko vstanem pa me nekako vse tisci dol. Ko sem poklicala na ginekolosko urgenco so mi razlozili, da je bolje, da me tako hitro po splavu se ne pregledujejo, ker je MV se odprt. Kaj mislite vi? Je tako pocutje se vredu za vec kot teden dni po splavu? Pregled pri osebni ginekologinji imam cez 3 tedne.
Najlepsa hvala za odgovor
Spoštovani,
po UPN je lahko sicer krvavitev daljša kot ob običajni M, saj gre za obliko čišče. Sveža krvavitev in krči dal kot teden dni po UPN pa nakazujejo možnost zaostanka, kar pa je treba odstraniti. Odprtost MV je tudi znak zaostanka, ampak to ni bistveno za pregled. Bistveno je, da se izključi zaostanek, to pa se lahko stori le osebno (zlasti z UZ preiskavo). Jutri zjutraj torej bodite tešči in pojdite na urgenco Ginekološke klinike na Bohoričevi ulici.
Pozdravljeni,
danes sem naredila kot ste svetovali in imeli ste prav. Na izvidu je navedeno st. Gyn: vulva bp, v noznici malo temne krvi, iz CK se boci ostanek fetoplacentarnega tkiva, cca 2×2 cm, ki ga v celoti odstranim, porcija voluminozna, gladka, brez aktivne krvavitve iz KC.
Vag Uz: uterus AVF, primerne velikosti, miometrij homogen, v kavumu mesani odboji, predvsem v levem tubarnem kotu do 11mm in plast tekocine do 5mm, oba jajcnika normalna, brez proste tekocine v CD.
Laboratorijski izvidi: biokemija: S-CRP 13mg/L,
Hemogram: K- Lkci 8,0 10’9/L; K-Erci 4,48 10’12/L; K-Hb 142g/L; K-Ht 0,402 1; MCV 89,7 fl; MCH 31,7 pg; RDW 14,2%; MCHC 356 g/L; trombociti 278 10’9/L; MPV 8,1 fl
Ostalo: S-HCG 223,4 U/L
Mnenje: uz v kavumu vidnih 11mm mesanih odbojev, prejme 2×2 Cytotec tbl za domov, kontrola cez 1 teden
Vse 4 tablete Cytotec sem zauzila a zal ocitno brez uspeha, se krvavitev se je skoraj ustavila, tako da nisem izlocila nicesar.
Mislite, da je po tem izvidu mozno, da se zadeva vseeno scisti sama?
Resnicno se vam zahvaljujem za vase odgovore in vse kar nesebicno dajete na tem forumu. Hvala.
Spoštovani,
maternica se tako rekoč vedno očisti sama, vendar to lahko traja predolgo in je v tem času lahko izpostavljena infekcijam in tudi krvavitev lahko traja predolgo in povzroči preveč izgube krvi. No, vaša rdeča krvna slika je zelo dobra (Hb 142 g/L), kar pomeni,m da prav močno ne krvavite. Torej lahko res še počakamo. Ampak, če v tednu dni ne bo nič bolje, se raje dogovorite za abrazijo, ker sicer to lahko traja še tedne dolgo.