Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva odstranitev maternice

odstranitev maternice

Pozdravljeni,
Imam urejeno družino in 2 otroka.Stara sem 37 let in moj ginekolog mi je svetoval odstranitev maternice, zaradi povečanja.
Kakšne spremembe nastopijo ob odstranitvi?
Ali se moraš, kaj posebej paziti?
Ali si potem vezan na kakšne tablete?
Koliko časa ne smeš imeti spolnih odnosov?
Ali res postane nožnica potem čisto suha?
Slišala sem tudi, da ženske postaneju spremenjene (da se jim malo pomrači um).
Hvala vam za odgovore:
Lep pozdrav
Irena

Draga Irena,

iz vašega pisanja ni dovolj razvidno, zakaj bi vam morali odstraniti maternico. Samo nekoliko povečana maternica še ni razlog za odstranitev, če ne povzroča težav (pritisk na okolna tkiva, krvavitve, slabokrvnost, uhajanje urina…) in če ne raste izredno hitro, kar je lahko sumljivo za raka. Hitra rast pa pomeni, da se v nekaj mesecih njena velikost podvoji ali potroji oziroma, da je velika za grenivko ali več.
O sopojavih odstranitve maternice bolj odloča hkratno odstranjevanje jajčnikov, ki jih pred 40. letom le redko odstranimo, ker to pomeni kastracijo in pri ženski močno poveča tveganje za kasnejši razvoj osteoporoze in seveda hudo izražene klimakterične težave kmalu po odstranitvi jajčnikov. Seveda obstajajo nadomestni hormoni, ki pa v reprodukcijski dobi, ko jajčniki še dobro delujejo, le redko “pokrijejo” vse potrebe po ženskih spolnih hormonih, zato kljub vsemu nastopijo klimakterične težave, le v bolj mili obliki.
Po odstranitvi maternice svetujemo “abstinenco od spolnih odnosov” nekako 6-8 tednov, včasih manj, včasih dalj, odvisno od načina operacije (bolj ali manj zahtevna operacija – odvisno od bolezni, ki jo zdravimo z operacijo).
Nožnica postane bolj suha v meni, torej po odstranitvi jajčnikov. Če se odstrani le maternica, načeloma ni teh težav, lahko pa mena nastopi nekaj let prej kot bi sicer, ker po odstranitvi maternice jajčniki začno propadati prej.
O pomračitvi uma ne vem nič. Morda gre za pojav, ko ženska razvije kompleks manjvrednosti, ker je izgubila sposobnost zanositve ali zato, ker misli, da je po operaciji “manj ženska” kot prej. To je možno, kadar je ženska močno “navezana na svojo maternico” in se z njo “enači”. To je bolezensko, ni pa tako redko kot mislimo. Pred operacijo se vsekakor dobro pogovorite s svojim gienekologom o vseh razlogih ZA in PROTI, saj poleg popolne odstranitve maternice v veliko primerih obstajajo že nadomestne operacije (nepopolna odstranitev maternice – brez materničnega vratu, odstranitev samo sluznice maternice, odtranitev samo miomov, ki maternico povečujejo….)

New Report

Close