Odhod domov po porodu
Lep pozdrav!
Zadnjič enkrat ste napisali, da romske mamice odidejo iz porodnišnice že nekaj ur po porodu. Zanima me, ali je za otroka kaj narobe, če ga že tako zgodaj vzameš domov. Tudi meni ni namreč nič do tega, da bi več dni preležala v porodnišnici in zasedala posteljo, ko pa bi imela lahko doma več miru, pa še stalno pomoč moža. Ali otroku v prvih nekaj urah naredijo vse preiskave, ki so potrebne, ali pa je treba potem še kdaj otroka prinesti nazaj za dodatne preglede, cepljenja?
Zanima me še, če gre lahko takoj domov tudi mamica, ki so ji prerezali presredek ali pa mamica, ki je med porodom dobila epiduralno analgezijo?
Najlepša hvala,
Ajša
Draga Ajša,
osebno mislim, da je idealna doba za porodnico “urbane družbe”, da zapusti porodnišnico, ko mine večina nevarnosti poporodnih zapletov, pričetka dojenja in ko se vsaj prebavni in sečni sistem nekoliko uravnata na poporodno obdobje. To se zgodi nekje 4. dan po porodu do te mere, da porodnica ni več v negotovosti glede preštevilnih vprašanj, ki se ji porodijo. Pri romskih ženskah je to malo drugače, saj znajo bolj kot ne poslušati “naravne klice telesa” in recimo temu “nagonsko” delajo stvari prav oziroma vsaj narobe ne. Ostali “razvajeni in preveč izobraženi” pa kompliciramo v nedogled in smo vse prej kot gotovi vase, nato pa s svojimi poizvedovanji sredi noči vznemirjamo zdravstveno osebje tudi po telefonu po nepotrebnem. Do 4. ali 5. dne po porodu torej “ne zasedate postelje po nepotrebnem” temveč je prav, da jo, če je le možost za to.