Najdi forum

Obseg trebuha

Spostovani, noseca sem tocno 30tednov. Tezava je da se mi trebuh pri tako visoki nosecnosti komaj kaj pozna! Ljudje ko me vidijo sploh ne vejo da sem noseca, mama je vse do 25tedna mislila da jo hecam da sem noseča. Trebuh zgleda približno tako kot da bi se res zelo najedla in to je to. Dojencka cutim. Ginekolog pravi da je otrocek cisto zdrav in dobro in da se trebuha ne vidi ker je v taki posteriorni poziciji, ceprav mi je cudno kako je to mogoce. Druge nosečnice imajo pred sabo ogrombe trebuhe da se komaj premikajo jaz pa nicesar, cez oblacila niti tega malo napihnjenega trebuha ni videti.

Obseg trebuha pred nosečnostjo: 60 cm

Obseg trebuha danes v 30.tednu: 68 cm

Odgovor na objavo uporabnika
Katja370, 08.05.2026 ob 08:37

Spostovani, noseca sem tocno 30tednov. Tezava je da se mi trebuh pri tako visoki nosecnosti komaj kaj pozna! Ljudje ko me vidijo sploh ne vejo da sem noseca, mama je vse do 25tedna mislila da jo hecam da sem noseča. Trebuh zgleda približno tako kot da bi se res zelo najedla in to je to. Dojencka cutim. Ginekolog pravi da je otrocek cisto zdrav in dobro in da se trebuha ne vidi ker je v taki posteriorni poziciji, ceprav mi je cudno kako je to mogoce. Druge nosečnice imajo pred sabo ogrombe trebuhe da se komaj premikajo jaz pa nicesar, cez oblacila niti tega malo napihnjenega trebuha ni videti.

Obseg trebuha pred nosečnostjo: 60 cm

Obseg trebuha danes v 30.tednu: 68 cm

To, da imate vi majhen trebuh ni nič narobe, če ste imeli UZ in je plod primerno velik ter ima primerno količino plodovnice. Samo to je pomembno, velikost vašega trebuha ali izgled pa ne.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

Je to pogost pojav ? Nevem zakaj me potem tako cudno in postrani vedno gledajo ob pregledu v porodnišnici ….

Anonimno 6093, 08.05.2026 ob 15:45

Je to pogost pojav ? Nevem zakaj me potem tako cudno in postrani vedno gledajo ob pregledu v porodnišnici ….

Ni ravno pogosto, a ni nič narobe, če je ob manjšem trebuhu plod primerno velik in se vi dobro počutite. Koliko pa ste pridobili na telesni teži od začetka nosečnosti?

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

Plod je dovolj velik, sicer je punčka malo manjša ampak tudi jaz sem majhna, je pa zdrava. Na uz sliki se tudi zelo jasno vidi otrok

Od začetka do sedaj sem pridobila 8 kil, skoraj 9

Anonimno 7759, 08.05.2026 ob 19:24

Plod je dovolj velik, sicer je punčka malo manjša ampak tudi jaz sem majhna, je pa zdrava. Na uz sliki se tudi zelo jasno vidi otrok

Od začetka do sedaj sem pridobila 8 kil, skoraj 9

To je vse v redu, ni razlogov za skrbi. Srečno naprej, N

Pozdravljeni, bom kar sem napisala da ne odpiram nove teme, jaz pa imam prevelik trebuh! Ocenjena teža otroka je okoli 4800g, noseča sem točno 38t tednov. Jaz sem se zredila dobesedno za 45 kg! Prosim za odgovor ali je to zdravo zame in moje telo ? Za otroka verjetno ni težav, ker mi ginekologinja nič ni omenila, samo zadnjič ko me je zagledala je začudeno pogledala in vzdihnila ,,O joj gospa ! ”. Sama se nikakor ne počutim prijetno, občutek imam kot da sem kit ki se komaj premika.

Tadeja322, 11.05.2026 ob 10:47

Pozdravljeni, bom kar sem napisala da ne odpiram nove teme, jaz pa imam prevelik trebuh! Ocenjena teža otroka je okoli 4800g, noseča sem točno 38t tednov. Jaz sem se zredila dobesedno za 45 kg! Prosim za odgovor ali je to zdravo zame in moje telo ? Za otroka verjetno ni težav, ker mi ginekologinja nič ni omenila, samo zadnjič ko me je zagledala je začudeno pogledala in vzdihnila ,,O joj gospa ! ”. Sama se nikakor ne počutim prijetno, občutek imam kot da sem kit ki se komaj premika.

Preveliko pridobivanje teže v nosečnosti ni dobro niti za nosečnico niti za plod. Ženskam z normalnim indeksom telesne mase pred nosečnostjo priporočamo, da pridobijo do 15 kg v nosečnosti, presuhim več, pretežkim že pred nosečnostjo pa do 10 kg. Pridobivanje ocenjujemo na vsakem preventivnem pregledu v posvetovalnici in ob prevelikem oz prehitrem pridobivanju svetujemo spremembo prehrane in telesne aktivnosti nosečnice.

Ali ste imeli test za sladkorno bolezen? Najpogostejši vzrok za nadpovprečno težo ploda je namreč nosečniška sladkorna bolezen. Prekomerno pridobivanje teže ploda je lahko posledica tudi prekomernega pridobivanje teže matere.

Sedaj se pri vas žal ne da več kaj dosti narediti, smiselno bi bilo razmisliti o času in načinu poroda. Svetujem, da se o tem pogovorite v porodnišnici, kjer želite roditi.

srečno, N

New Report

Close