Obroček in tamponi
Spoštovani dr. Pušenjak!
Stara sem 45 let in so mi pred mesecem vstavili klasični bakreni IUV. Pred tem sem imela prav tako klasičnega cca 10 let.
Prenašala sem ga brez vsakih problemov, upam da bom tudi tega tako (nobenih bolečin, vnetij ipd.). Ob menstruacijah sem uporabljala OB tampone (tudi Super plus), ob redni priporočljivi menjavi, prav tako brez problemov. Sedaj pa sem dobila informacijo, da je bolje ne uporabljati tamponov oz. ne ta dolgih (kateri so to?). Ker so bile krvavitve 2.-3. dan precej močne, so mi tamponi olajšali tiste dni.
Čez dva dni grem na večdnevno potovanje, na njem pa pričakujem tudi menzes. Lepo prosim za vaše mnenje, ali lahko še vedno uporabljam OB tampone, ali lahko katere druge ali jih tudi vi sploh odsvetujete? Nestrpno pričakujem vaš odgovor in vas lepo pozdravljam.
Draga Sanja,
recimo, da je s tamponi podobno kot s kontaktnimi lečami. Eni jih uporabijo 1x in dobijo hudo vnetje, drugi jih nosijo leta in leta, pa se nikoli nič ne zgodi. Okulisti pa nad kontaktnimi lečami na splošno nisi preveč navdušeni ravno zaradi redkih primerov hudih komplikacij! Torej….če imate utečene navade brez težav in ste sicer “obveščeni” o možnih zapletih ter o znakih teh zapletov, potem uporabljajte tampone tako kot do zdaj še naprej.