Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Nosecnost in zdravila

Nosecnost in zdravila

Lep pozdrav!

Že prej sem vam pisala pa je bilo verjetno nekaj narobe.
S fantom si želiva otroka, trudiva se že nekaj časa zaenkrat še nič. Jaz se sedaj zdravim zaradi alergije oz. Urtikarielni vaskulitis – kaj je to? Ne vedo še točno za kaj gre in bodo potrebne še dodatne preiskave- septembra grem na Golnik. Trenutno jemljem Telfast 180 mg- 1 zvečer, Ultop kapsule- 1 zjutraj, Movalis tudi po 1 zjutraj. Zanima me ali so ta zdravila nevarna če bi recimo zdaj zanosila? Čaka me verjetno še dolgo zdravljenje in me zanima ali naj zdaj raje pazim ali se lahko še naprej trudim zanositi?
Hvala za vaš odgovor, Saša

Draga Saša,

Omeprazol (Ultop) spada v skupino C, Feksofenadin (Telfast) v skupino B, meloksikam (Movalis) pa tudi v skupino B po FDA klasifikaciji zdravil o nevarnosti v nosečnosti. V skupini A so samo nekateri vitamini skupine B (popolnoma brez nevarnosti), večino zdravil skupine B se uporablja tudi v nosečnosti, zdravil iz skupine C pa se v nosečnosti izogibamo, če ne gre za zdravljenje stanj, ki sama močno ogrožajo nosečnost oziroma nosečnico.

Torej vsaj Ultopa vam ne bi svetoval uporabljati v nosečnosti, ostali dve zdravili pa le pogojno oziroma po 12. tednu in Movalis bi bilo potrebno prekiniti pred 26.ali 27. tednom nosečnosti zaradi specifičnega učinka na plod po tej starosti. Še najvarneje bi bilo nosečnost načrtovati v obdobju po zdravljenju.

New Report

Close