NOSEČNOST DA ALI NE?
Po drugem porodu sem osem let jemala tablete Stediril-M. V novembru 2000 sem z jemanjem prekinila. Prva krvavitev se je po prenehanju jemanja tablet pojavila šele 20.6.2001 in trajala do 28.6.2001. Po enotedenskem premoru (5.7.01) se je krvavitev ponovno pojavila in trajala vse do 25.7.2001(blaga krvavitev razen treh dni, ko je bila močnejša) . Vse od 30..6.dalje sem čutila in še čutim znake, ki so značilni za zanositev.(slabosti, upiranje hrani, napetost in občutljivost dojk, napetost v trebuhu..) Danes sem bila pri ginekologu, Pri pregledu z ultrazvokom je rekel, da nosečnosti ni temveč, da imam na levem jajčniku cisto v premeru 3 cm in, da je ta krvavitev mogoče nastala zaradi ciste. Vsi ostali znaki pa naj bi bili zaradi morebitne se bližajoče menstruacije . Predpisal mi je zdravljenje z kapsulami Cedax in ponovno jemanje tablet Stediril-M, ki bi ponovno uravnale krvavitve.
Ali je možno, da je ta krvavitev res nastala zaradi ciste? Ali je možno, da je tu le bila nosečnost in, da je prišlo do zgodnje prekinitve (splava)? Ali je možno, da pa nosečnost je in da ni še vidna? V katerem tednu nosečnosti, ginekolog lahko z ultrazvokom potrdi nosečnost?
Draga Vanesa,
v dvomu naredite nosečnostni test, vse ostalo so ugibanja. Tudi za nazaj je nemogoče 100% ugotoviti, kaj je bilo na stvari. Lahko ste bili noseči, pa je prišlo do splava, lahko ste bili noseči izven maternice, pa je prišlo do splava v trebušno votlino ali v maternico, lahko je za vse kriva cista…..kakorkoli, če bo test negativen niste noseči in lahko jemljete KT po navodilih ginekologa.
Z dobrim sodobnim vaginalnim UZ je možno nosečnost opaziti že med 4. in 5. tednom nosečnosti (v maternici) izven maternice pa kak teden kasneje.