NOSECNOST
Pozdravljeni!
Stara sem 24 let in s fantom nacrtujeva otroka. Zanima me nekaj stvari:
1. Nisem se imela rdeck in sploh, razen vodenih koz, nobene druge “otroske” bolezni. Ali se lahko v zvezi s tem pojavijo kaksne tezave?
2. Ali lahko folno kislino kupim sama, brez recepta in kaksen odmerek lahko jemljem?
3. Kdaj se opravi prvi ultrazvok in kdaj se dobi tisti “znameniti” prvi posnetek otroka?
4. Trenutno ne zivim tam, kjer imam stalno prebivalisce. Ali lahko obiskujem se zmeraj svojo “staro” ginekologinjo in kako je, ce se odlocim roditi v tretjem kraju (vcasih je na napotnici bil napisan kraj bolnice)?
Najlepsa hvala za odgovore!
1. Če zboli nosečnica za rdečkami v nosečnosti se lahko pojavijo nepravilnosti v razvoju ploda ali ta v maternici odmre, predvsem, če se to zgodi v prvi polovici nosečnosti, možno pa tudi kasneje. Pri vaših 24 letih pa kljub vsemu menim, da imate še dovolj protiteles po cepljenju, ki so ga deležna vsa dekleta v 7. ali 8. razredu osnovne šole in nekaj let že tudi dečki, tako da je možnost okužbe z rdečkami na splošno zelo majhna.
2.Folno kislino lahko kupite le sami, ker na recept ne obstaja pri sicer zdravih.Preventivni odmerek je 400 mikro gramov (0,4 mG) na dan najmanj od pričetka nosečnosti dalje bolje še prej.
3.Prvi UZ se lahko opravi kadarkoli pred 13. tednom nosečnosti dobro pa ga je narediti med 11. in 14, tednom, da se oceni še tveganje za pojav Downovega sindroma. Takrat so tudi najboljši pogoji za “slikico”, na kateri se vidi cel plod z vsemi okončinami, saj je takrat plod že tak kot bo kasneje, le da je “majhen” med 5 in 8 cm.
4. Roditi greste lahko kamor koli v Sloveniji, prav tako lahko izberete za svojega katergakoli ginekologa v Sloveniji. Za nosečnost je seveda praktično imeti ginekologa blizu, ker boste verjetno vsaj 10x v 9 mesecih šli k njemu na pregled. Bližina ni tako pomembna izven nosečnosti, če ste zdravi, saj je bičajno potreben le en pregled letno.
Spoštovani!
Tudi mene zanima, katere tablete s folno kislino so najučinkovitejše, ker so v lekarnah različne vrste (tifol, pa še neke calcia in ne vem, še ene tablete so s folno kislino), ali naj nosečnica uživa tudi kalcijeve tablete (mislim, da so to sumeče tablete, ki se topijo v vodi, Sa – 500?).
Hvala za odgovor!
Lep pozdrav