Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Neredne menstruacije

Neredne menstruacije

Pozdravljeni,

Stara sem 26 let, sicer zdrava, počutim se dobro. Moji cikli so bili običajno dolgi 30-35 dni (popolnoma redni, na dan natančno niso bili nikoli), menstruacije šibke in popolnoma neboleče. Od septembra dalje pa se cikli postali bolj neurejeni – od začetka septembra pa do sedaj sem imela le 3 menstruacije. V tem času mi je sicer malo (za cca 3 kg) nihala teža – septembra, ko so se cikli podaljšali, sem shujšala, a sem nato težo pridobila nazaj. Imam 59 kg na 163 cm. Sem precej športno aktivna – večino dni tečem (200+ km na mesec), dvakrat tedensko treniram za moč v fitnesu, tudi drugače se trudim čim več gibati (kolo v službo, opravki peš, še drugi športi…). So moji cikli tako dolgi in neredni zaradi športa, četudi imam primerno težo oz. kaj bi še lahko bili vzroki? Gre lahko za PCOS tudi če nimam izrazitih drugih simptomov ali za pomanjkanje kakih hranil (železa?)? Mi lahko svetujete kakšne ukrepe, prehranska dopolnila ali kaj drugega, s čimer bi si povrnila vsaj približno redne cikle? Pri ginekologu sem bila nazadnje na rednem pregledu avgusta, ko težav še nisem imela, takrat pri pregledu ni bilo posebnosti.

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

več možnih vzrokov je, zakaj so ciklusi postali neredni. Kot ste omenili, je možno, da gre za prekomerno telesno aktivnost, ki kljub ustrezni telesni teži vpliva na rednost ciklusov. Druga možnost je, da imate PCOS. Poleg teh dveh vzrokov pa so lahko neredni ciklusi tudi posledica določenih hormonskih nepravilnosti. Da bi odkrili vzrok boste morali ponovno obiskati ginekologa, ki se bo z vami pogovoril, opravil UZ preiskavo in vas poslal na odvzem krvi za hormonske preiskave.

Lep pozdrav,

doc. dr. Tanja Burnik Papler, dr. med., vodja Centra za zdravljenje neplodnosti, Bolnišnica Postojna *** narocanje@bolnisnica-po.si *** Tel: 05/7000 720.

New Report

Close