Nepojasnjena neplodnost
Spoštovani,
V partnerjevi pretekli zvezi sta dobila diagnozo nepojasnjene neplodnosti. Njegov spermiogram je bil OK. Najprej so izvedli insemenacijo, kjer se nosečnost ni prijela. Nato so se posluzili IVF, kjer se je nosečnost prijela v prvem poskusu. Zaradi izvenmaternicne nosečnosti so sicer opravili splav. Po končani zvezi je njegovo bivše dekle zanosilo po “nesreči ” po naravni poti z novim partnerjem takoj.
Planirava otroka. Partner mi glede na zgoraj napisano pravi, da je po vsej verjetnosti v njem problem in da bova morala na IVF. Kaj menite? Seveda bova nekaj časa poskušala po naravni poti.
spoštovani,
na prvo žogo iz tega ne bi delal problema. Včasih sta partnerja iz nam neznanih razlogov 2nekompatibilna”, vsak pa ima z drugim partnerjem potem normalno družino. Vzemite si vsaj leto časa po naravni poti, preden se spuščate v preiskovanje in skrbi.
Pozdravljeni,
s partnerjem sva stara 31 in 32 let, teče tretje leto, odkar se trudiva s prvo zanositvijo. Kar je bilo do sedaj narejenega.. test mojih hormonov in njegov spermiogram normalna, pri meni so histeroskopsko odstranili polipe na maternici (možne ovire) ter izvedli diag. laparoskopijo (jajcevodi prehodni) – pri tem ugotovili kronični endometritis, ki se je zdravil z antibiotiki.
Kasneje sva dala čez 3 neuspešne IUI postopke (moj odziv na Femaro OK – pridelala enkrat 2, dvakrat pa po 3 dominantne folikle).
Moje menstruacije so močne, boleče, vendar vedno redne (ciklusi sicer nihajo med 27-34 dni – zadnje čase se je malo bolj ustalilo), ovulacije imam (potrjeno na UZ vsaj kadar so preverili in pa tudi občutim jih – čeprav z urinskimi testi pa ne zaznam vedno pozitive, kot da je ta dvig LH bolj majhen..ne vem). Zaradi rjavih izcedkov pred pričetkom menstruacije si pomagam z Utrogestanom.
Izvedla sva na lastno pest še analizo kariotipa iz krvi, pri obeh je normalno. Drugih zdravstvenih posebnosti ni nobenih.
Tako da sprašujeva, kaj bi nama svetovali glede kakšnih dodatnih preiskav? Tudi če kaj opraviva samoplačniško, samo da bi bilo nekako smiselno.
Trenutno čakava na naslednji posvet, predvidevava pa, da naju bodo napotili že kar na IVF.
Je možno, da se je moje vnetje maternice ponovilo oz. ne zares pozdravilo? Namreč preverilo se ni, samo šlo na IUI.
Hvala.
Pozdravljeni,
res veliko ste že naredili, kar se tiče zdravljenja neplodnosti in poskusov zanositve. Običajno je potek preiskav in zdravljenja tak, kot ste ga imeli vi, torej: hormoni, spremiogram, histero- in laparoskopija, IUI. Če z nobenim od teh zdravljenj ne pride do zanositve, sledi IVF. Zaenkrat mislim, da ne potrebujete dodatnih preiskav. Najverjetneje vas bodo res ob naslednjem pregledu usmerili na IVF. Antibiotik običajno uspešno pozdravi kronični endometritis, zato kontrolni pregled niti ni nujen.
Vse dobro vam želim!