Napadi slabosti
Lepo pozdravljeni!
Moja prijateljica je v šestem mesecu nosečnosti. To je njena prva nosečnost, stara je 28 let. Prve tri mesece ji je bilo neprestano slabo, nekajkrat je bruhala, nato pa so se slabosti umirile. Drugače ni imela problemov, enkrat samkrat za malenkost previsok pritisk in še to zaradi razburjenja (kot se je kasneje izkazalo) in pa vnetje mehurja, kar je pozdravila z antibiotiki, ki ji jih je predpisala ginekologinja (Hiconcil – ne vem če sem prav napisala). Sedaj je v šestem mesecu nosečnosti in občasno ji postane slabo. Ker je bolj panične narave jo skrbi, da ne bi bilo zaradi tega kaj narobe z otrokom. Njena ginekologinja je na dopustu, moja tudi in zato vas prosim za pomoč oz. nasvet. Zanima me ali so te slabosti normalne ali pa so izvor kakšnih težav? Gre za slabost, ki jo sili na bruhanje toda ne bruha. Kdaj je alarmantno obrniti se na zdravnika v primeru slabosti? Ali bodo minile same? Ali sploh ima razlog za zaskrbljenost ali pa je to samo še en neprijeten pojav, ki spremlja nosečnost?
Za vaš odgovor se vam iskreno zahvaljujem!
Lep pozdrav!
Nekaterim nosečnicam je slabo vso nosečnost, čeprav je večina med njimi “psihično labilnih” in so stalno v nekem “stanju zaskrbljenosti” brez razloga. kakorkoli, če ne izgublja na telesni teži in če nima nobenih bolečin gre verjetno res za manj pomembno nosečniško težavo – običajno slabost. Včasih pomaga hranjenje z več malimi obroki dnevno in včasih še kak Rupurut, Gastal, AlkaSelzer ali kaj takega, kar zmanjša kislost želodčnega soka.
Na internetu sem prebrala, da so nekatere ženske s PCO sindromom uspele nadzorovati svoje cikluse(brez hormonske terapije) z dietno prehrano.(prej niso imele menstruacije tudi par let – svoje)
Izogibale so se ogljikovim hidratom, oz. zaužile so jih zeloo malo, jedle pa več proteinov in beljakovin. Če sem prav razumela, se ob uživanju oglj. hidratov poveča delovanje hormona insulina (pretvarjanje sladkorjev…)in s tem, ker se ta poveča se zmanjša delovanje drugih hormonov, potrebnih za ciklus.Le-to pa je že tako zmanjšano, zaradi cist na jajčnikih, potem pa se še zmanjša zaradi povečanega delovanja insulina.
Kakšno je vaše mnenje o tem? Se lahko pojavi dokaj urejen ciklus na ta način, brez hormonskih tablet? (da telo samo poskrbi za to)
Hvala, lep pozdrav.
Lara
Torej teoretično imate prav. Motena toleranca za glukozo, ki jo poslabša pretirano uživanje ogljikovih hidratov v nekaterih primerih lahko poslabša sidrom PCO. Ne verjemem pa, da bi samo vzdržnost pri OH popolnoma odpravila PCO in sprožila ciklus, ki je bil pred tem odsoten. Na vašo razlago prej gledam kot na “jeziček na tehtnici”.