Najstnice
Cebela389, 25.02.2026 ob 16:54
Pozdravljeni, imam 16 let staro hčerko, želela bi vas vprašati kdaj po vaših izkušnjah punce v današnjih časih izgubijo nedolžnost v povprečju ? Naj ji dam že kak nasvet glede spolnosti ali je prehitro ?
Vsekakor je čas za pogovore o spolnosti, precej izobraževanje na tem področju dobijo tudi v šoli.V tej starosti se mladi že pogosto odločajo za prve spolne stike.
Če še ni bila cepljena, je čas je tudi za cepljenje proti HPV (to je virus, ki se prenaša s spolnimi stiki in povzroča različne oblike raka, najpogosteje raka na materničnem vratu ter genitalne bradavice). Svetuje se cepljene tudi fantom. Dobro je, če so cepljeni pred prvim spolnim odnosom.
srečno, N
Mislite da je že spolno aktivna pa sploh ne vem ? Ona se ne želi o tem pogovarjati ker pravi da se ji ne zdi primerno o tem govoriti z mamo (menoj), tudi če samo en stavek rečem npr. da naj uporabi kondom če pride do tega se zelo razburi tudi če samo nasluti da bi se o tem rada pogovarjala postane jezna name.
Ne vem kako ji povedat da naj pazi na to in jo dat kak nasvet. Pa nisem staromodna mama in tudi jezna ne bi bila, saj sem tudi sama sicer ko sem bila eno leto starejša, pri nepolnih 18 bila spolno aktivna.
Vidim da se tudi stalno spodaj praska, sem jo vprašala pa pravi da jo srbi in malo smrdi čeprav se umije, zakaj ? Ali to kaže da je že bila spolno aktivna ?
Jaz si dajem mlečne vaginalete ampak ona si tega ne more če je še nedolžna ? Kaj naj ji potem kupim ? Ginekologa se pa boji in ne želi na pregled, pravi da še ni čas za to in ni pripravljena. Kaj v tem primeru ? Hvala za pomoc in lep pozdrav
Anonimno 8644, 26.02.2026 ob 18:51
Mislite da je že spolno aktivna pa sploh ne vem ? Ona se ne želi o tem pogovarjati ker pravi da se ji ne zdi primerno o tem govoriti z mamo (menoj), tudi če samo en stavek rečem npr. da naj uporabi kondom če pride do tega se zelo razburi tudi če samo nasluti da bi se o tem rada pogovarjala postane jezna name.
Ne vem kako ji povedat da naj pazi na to in jo dat kak nasvet. Pa nisem staromodna mama in tudi jezna ne bi bila, saj sem tudi sama sicer ko sem bila eno leto starejša, pri nepolnih 18 bila spolno aktivna.
Vidim da se tudi stalno spodaj praska, sem jo vprašala pa pravi da jo srbi in malo smrdi čeprav se umije, zakaj ? Ali to kaže da je že bila spolno aktivna ?
Jaz si dajem mlečne vaginalete ampak ona si tega ne more če je še nedolžna ? Kaj naj ji potem kupim ? Ginekologa se pa boji in ne želi na pregled, pravi da še ni čas za to in ni pripravljena. Kaj v tem primeru ? Hvala za pomoc in lep pozdrav
Seveda ne morem vedeti, ali je spolno aktivna. V starih časih so rekli, da nas spolnost svojih staršev in svojih otrok ne sme zanimati. Tako da jo nekako razumem, da o tem noče govoriti. Ali ste vi o tem govorili s svojo mamo?
Vsekakor danes mladi o zaščiti pred okužbami in nosečnostjo vedo zelo veliko, izvejo v šoli in od medijev.
Obisk pri ginekologu svetujemo, če imajo vprašanja ali želijo zaščito že pred prvim odnosom. To lahko dobijo tudi pri šolskem ali družinskem zdravniku, če jih je lažje iti k njim. Prvi pravi obisk pri ginekologu pa ko so pol leta spolno aktivne.
Vaginalete pa si načeloma lahko da tudi, če je deviška kožica še nedotaknjena. Lahko pa se namaže tudi s Canesetn kremo.
Če bodo težave vztrajale, pa bo potreben pregled.
srečno, N