Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Nadomestna hormonska terapija

Nadomestna hormonska terapija

Pozdravljeni!
Stara sem 50 let. Pred nekaj leti sem pri ginekologu prvič dobila nadomestno hormonsko terapijo, ki pa sem jo morala zaradi vmesnih krvavitev in rasti polipa iz materničnega telesa prekiniti (bil je odvisen od estrogena). Zdaj, po dveh letih, mi je ginekolog spet predpisal hormone, ker sem imela vedno hujše probleme z inkontinenco. V maternici imam miom, ki ga pri histeroskopiji in kiretaži niso uspeli odstraniti, in zelo debelo sluznico. Zdaj jemljem nadomestne hormone že tretji ciklus, počutim se malo boljše, vmesnih krvavitev nimam, vendar se bojim, da mi bodo spet sprožili rast polipov in mioma. Ginekolog je enkrat že predlagal odstranitev maternice, ki je zelo povešena, zdaj pa je rekel, da bo najprej poskusil s konservativnim zdravljenjem. Kaj menite Vi?
Že vnaprej hvala za odgovor
Marjeta

Odstranitev maternice dandanes res ni več moderen poseg, saj imamo veliko drugih možnosti po meri, glede na potrebo. Tako je možna npr. histeroskopska “ablacija endometrija”, kakor imenujemo ciljano odstranitev sluznice maternice, pri tem pa maternica ostane na svojem mestu. Ta poseg bi prišel v poštev tudi pri vas, če le miomi niso preveliki in preveč ne bi ovirali histeroskopije. Druga možnost bi bila nekajmesečno zdravljenje z analogi gonadotropinov (nopr. Zoladex), kar bi povrzročilo manjšanje miomov ampak tudi znake mene bi poslabšalo za čas “zdravljenja”. Kakorkoli je potem miome lažje obiti pri odstranjevanju sluznice ali ša se hkrati odstrani še kak miom, ki štrli v maternično votlino. Odstranitev maternice naj bi bilo prihranjeno kot zadnja možnost, ne prva, kot je bilo to pred desetletji in je še vedno ponekod, kjer so možnosti zdravljenja manjše.

Hvala za hiter odgovor!
V maternici imam samo en submukozen miom, velik okoli 5 cm. Pred dvema letoma so ga že skušali histeroskopsko odstraniti, pa baje ni šlo (poročilo o operaciji ni navajalo, zakaj ne). Po histeroskopiji nadomestnih estrogenov in gestagenov nisem dobivala, imela sem pa kar redne in zelo močne menstruacije, zraven pa vedno večje težave, povezane z meno, predvsem pa se je poslabšala inkontinenca. Pred štirimi meseci je ginekolog odkril še manjšo cisto na jajčniku in predlagal histerektomijo, ker da bi tako vsaj lahko spet dobivala nadomestno hormonsko terapijo, ki da v mojem primeru v trenutnem položaju ni priporočljiva. Ko sem šla na kontrolo ciste (ni se ne zmanjšala ne povečala), pa mi je predpisal nadomestne hormone (Femoston mite), kljub temu, da je še pred dvema mesecema dejal, da zame hormoni ne pridejo v poštev, in histerektomijo odsvetoval. Zdaj ne vem, kaj naj si mislim – ali mi bodo hormoni bolj škodovali, kot mi koristijo?
Še to – kontracepcijskih tablet nikoli nisem dobila, ker sem imela v mladosti hud hepatitis (A?), ki mi je očitno zapustil trajno precej povišan bilirubin v krvi. Ali nadomestna hormonska terapija jetrom ne škoduje?
Lep pozdrav, Marjeta

Če je tako, potem ste res bolj primerna “kandidatka” za odstranitev maternice skupaj z jajčniki kot za karkoli drugega. Z jemanjem nadomestnih hormonov potem tudi ne bo težav. Celo inkontinenco, če gre za stresno obliko, je ob operaciji mogoče popraviti hkrati.

Pozdravljeni.

Glede na to, da sem prejemala Livial 2,5 mg, ki mi jih je predpisala ginekologinja pred 2 leti, zaradi težav menopavze, takrat sem imela 52 let. Letos februarja 2026 so mi na mamografiji DORA odkrili invazivni tumor na dojki. Onkolog mi pod NUJNO prepovedal nadaljnje jemanje omenjene terapije. Toliko v vednost vsem, da je LIVIAL strup!!!

Lp

Odgovor na objavo uporabnika
Stanka987, 01.03.2026 ob 11:40

Pozdravljeni.

Glede na to, da sem prejemala Livial 2,5 mg, ki mi jih je predpisala ginekologinja pred 2 leti, zaradi težav menopavze, takrat sem imela 52 let. Letos februarja 2026 so mi na mamografiji DORA odkrili invazivni tumor na dojki. Onkolog mi pod NUJNO prepovedal nadaljnje jemanje omenjene terapije. Toliko v vednost vsem, da je LIVIAL strup!!!

Lp

Pozdravljeni,

zelo mi je žal, da ste dobili diagnozo invazivnega raka dojke. Vsekakor je ob taki diagnozi potrebno prenehati z Livialom.

Raziskave res dokazujejo, da se pri daljši uporabi Liviala poveča tveganje za raka dojke in so zato potrebne redne kontrole, a žal se rak zgodi tudi pri ženskah, ki ne jemljejo nobenih zdravil.

Pred uvedbo zdravljenja se zato z žensko pogovorimo o prednostih in tveganjih. Kljub potencialnim stranskim učinkom Livial ni strup, velja pa previdnost pri predpisovanju.

Tudi vam ga je zdravnik predpisal z najboljšimi nameni in prepričana sem, da ste ga jemali zaradi težav in po premisleku. Zato (in ker bi se rak lahko zgodil tudi brez jemanja zdravil) se prosim ne obtožujte, da ste si raka nakopali z nespametnim vedenjem, ker to enostavno ni res.

Zdravljenje raka dojke je v Sloveniji zelo uspešno. Želim vam, da bo tako tudi pri vas.

Srečno, držimo pesti za vas. N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close