načrtovanje nosečnosti
Spoštovani dr.Pušenjak, rada bi vas vprašala za mnenje glede načrtovanja nosečnosti.Na kratko bi opisala svojo situacijo.
Stara sem 28 let, za sabo imam konizacijo, ponavljajoča vnetja nožnice zaradi porušenega ravnovesja,sedaj pa tudi ponesrečeno nosečnost zaradi konizacije s carskim rezom in posledičnim vnetjem rodil. Menstruacijo imam sedaj neredno od 24-35 dni z rjavim izcedkom pred in par dni po menstruaciji.
Sedaj bi počasi spet rada začela načrtovati nosečnost.Kaj narediti preventivno, da bi zmanjšala možnost, da bi spet šlo kaj narobe?
-Začela sem jemati folno kislino, sedaj pa sem v Delu prebrala o najnovejši raziskavi, da morda povzroča nastanek dvojčkov. Koliko je pravzaprav koristno jemati folno kislino, saj zaradi konizacije in zato zelo kratkega materničnega vratu zame res to ne bi bilo pametno, da bi izzivala usodo, saj so že tako in tako po moževi strani tudi dvojčki.
-Zanima me tudi, ali bi bilo dobro, da bi si dala pregledati vsaj kri, saj mi je v začetku leta zaradi carskega reza zelo primanjkovalo železa v krvi, kar pa sem nekako popravila z večmesečnem jemanjem žel.tablet.
-Ali bi bilo dobro, da bi tudi moža kaj pregledali, ker imam zmeraj vnetja nožnice’?
Potem pa me skrbi tudi zaradi nerednih menstruacij in carskega reza zaradi morebitnih zarastlin. Pred prvo noseč.sem imela to urejeno na 28 dni in sem zanosila v prvem poskusu. Kakšne možnosti imam sedaj in kaj mi svetujete?
Kar lepo število vprašanj sem Vam natrosila, vendar sem jih raje zbrala enkratno, da vam ne bi vsak dan pošiljala vprašanja.
Hvala vnaprej in še naprej uspešno delo vam želim!
Draga Anja,
po carskem rezu svetuje vsaj 12 mesecev pavze (minimalno) priporoča se 2 leti. To je dobro tudi za prvega otroka, ki vas vsaj 2 leti rabi skoraj samo zase in vas ni pametno deliti na dvoje.
O vplivu folne kisline na večplodno nosečnost še nisem bral, zato o tem ne vem nič konkretnega, ni pa nobene logične razlage. Zato bo folno kislino še vedno priporočal.
Če ste po konizaciji imeli grozeč prezgodnji porod zaradi predčasnega odpiranja materničnega ustja, potem bi bilo v naslednji nosečnosti morda potrebno narediti cerklažo še predno se odpiranje prične.
Glede vnetij nožnice pa običajno zadostuje navadno zdravljenje obeh partnerjev, saj gre večinoma za dokaj pogoste povzročitelje, navasne bakterije, ki so tudi sicer prisotne v okolici nožnice in zadnjične odprtine.
Z zarastlinami se ne obremenjujte dokler ni razloga za skrb, teh pa za zdaj še ne vidim.
Spoštovani!
Prezgodnji porod je bil zaradi vnetje iz nožnice.
Ali tudi v takem primeru pomaga cerklaža?
Glede zdravljenja obeh partnerjev: Že 5 let imam zmeraj vnetja nožnice, pa ni bilo nikoli rečeno, da bi se mogel zdraviti tudi partner, čeprav sem to tudi vprašala, pa sem dobila odgovor, da ni potrebno.
Sedaj smo dobil izvide, ker je moj ginekolog vzel bris in rezultat je bil:lactobaccilus.
Vprašala sem,če bi bilo dobro, da bi se tudi partner kaj zdravil, saj sedaj imava zaščito-kondom. Bojim se, da si ne bi spet podala kako okužbo, ko bi začela načrtovati nosečnost.
Ginekolog je rekel, da ni potrebe, saj je partner zdrav.Jaz pa si še zmeraj mislim,da bi bilo fajn, da bi se tudi on dal pregledati…
Kaj menite?
Hvala vnaprej.