Greeny hvala za tvoje besede. Si lepo povzela. Me veseli, da si nas našla in dodajaš svojo pozitivno energijo.
Saj je tam tudi lepo napisano kakšni so moji cilji – torej vzljubiti skrb zase in športati, ne primarno hujšati. In to u bistvu počnem. Kile bodo šle dol, ko bodo, ker bo to normalna posledica zgoraj napisanega. Vsaka ima svoje cilje in pristope. In vsaka ve zakaj je ali pa ni v tejle temi.
Pssssssst, bi povedala, kaj je (po tvoje) prav način hujšanja?
p.s. Pa to, kar je v tvojem besedilu boldano, bi zihr lahko povedala kako drugače. Samo povem 🙂
[/quote]
Mislim (seveda je to moje mnenje, vendar na podlagi izkušenj), da popuščanje, vsaj nek določen čas, ni dobro. Ker ni dobro za motivacijo, ker gre hujšanje prepočasi. Hitro se izgubimo v izgovorih “saj sem danes že grešila, pa bom še malo”. In potem spet traja in traja, malo si opravičimo z gibanjem, veliko imamo pa slabe vesti. Shujšat 4-5 kg v pol leta je premalo. Za motivacijo mislim. Ker vedno je nekaj, kar nas zmoti. Rojstni dnevi, pikniki kar tako, fešta v službi, novo leto, utrujenost, stres … Šele ko sem sama s tem opravila v glavi, zdravnica mi je pa svetovala z dieto, je steklo. Res sem ugotovila, da je 70% v prehrani, 30% pa v gibanju.
To mislim za hujšanje. Če si želimo samo več gibanja, pa je seveda druga zgodba. Vendar na tem forumu se bere nenehno željo po hujšanju. Nekako mi misel “če bojo šli kilogrami dol, še toliko bolje”, ne vzdrži.
Saj pravim, zaradi motivacije. Si predstavljaš, da moraš shujšat 20 kg? Bi se ti dalo s tem ukvarjat 2 leti? Da bi šlo dol malo po malo, pa spet malo gor, pa 1 kg dol, pa tako … Zdravo hujšanje je nekje pol kg na teden, to je 2 kg na mesec. Recimo. Jaz sem 20 kg shujšala nekje v dobre pol leta, ker gre na začetku malo hitreje. Pa sem se super počutila. Na začetku je bil jedilnik strog: zjutraj kos rženega kruha ali banana ali 2 riževa vaflja, sadež plus bela kava (2 dcl mleka), malica 25 dag sadja, kosilo juha plus meso plus zelena solata plus kuhana zelenjava, malica jogurt navaden okus 4 dag rženega, večerja solata plus tuna ali jajce ali hrenovka ali piščanec ali kakšno drugo meso.
Zdaj jem za zajtrk kos kruha z nečim gor (ne gledam, kateri kruh, kar imamo, največkrat kos koruznega) in pijem kavo, za malico pojem jabolko, za kosilo največkrat meso plus zelenjava, včasih še juha, včasih rižota, testenine (malokrat), malice velikokrat nimam (ali pa kak jogurt), večerja solata, tuna, ali kaj malega (če imamo kakšno enolončnico doma ipd.)
Če vem, da bomo imeli kakšno fešto, ne kompliciram, jem vse, tudi sladkarije, vendar se potem ene dva dni spet izogibam OH.
Telovadim 2-krat tedensko in grem čez vikend na kakšno uro hitre hoje.
Tako nekako …
Je pa hrana hudič, vem, kako potegne … Nekako plujem, ni pa vedno lahko, priznam.
ok psssssst, mislim, da trenutno nisi dosti dlje od večine tule, vsaj po zadnjih 2 stavkih sodeč. Zato si po moje tudi na tem forumu.
Jaz drgače nimam pojma, kako je, če moraš/želiš shujšat 20 kil, je pa res, da že kar predolgo klestim teh cca 5 kg. Ampak, dokler gre dol, je zame ok. Je pa res, kar pravi Štefka, gibanje je zakon, pripomore k boljšemu počutju in posledično k manjši potrebi oz. želji po hrani.
Štefka, res ti gre super. Zame bi bila danes črna pika, vendar ne glede na kritiko odpustkov, ki si jih same podeljujemo, si tegale malega pira, ki je sedajle, po 12.5 h sedečega dela, ne bom štela v hud minus. Pa tudi sicer moja hrana danes ni bila za pohvalo. Še dobro, da sem bila zjutraj že pred 6. na hitri hoji. 🙂
Še ena kljukica za danes. Šport+hrana. Za jutri sem pridno pripravila ajdovo kašonz jurčki in bučkami, za zajtrk pa brez popuščanja- češnje 🙂
Psssssst, jaz sem primer kinga omenjaš. Še hujši. Štart iz 92 kg, trenutno 76, cilj še 10 minusa. In mineva leto in devet mesecev, od odločitve, da je potreben premik navzdol. Se zdi dolgo? Vam povem, kot bi mignil sta se obrnili skoraj dve leti. Motivacija je še vedno tu, in vem kje je cilj, in ne grem nikamor drugam, kot tja. Ja, najbrž se bo obrnilo še eno leto. Nič zato.
Mislim, da je pristop, in način motivacije različen od osebe do osebe.
Najboljše kar se mi je zgodilo v teh dveh letih je to, da nikoli več nisem jezna nase, kadar se v ustih znajde kaj “nezdravega”. V štartu je bilo to pogosto… In zaradi tega, sem veliko bolj srečna. Teža pa vseeno, mic po mic, leze k cilju. 🙂
Vsak po svoje. Jaz bom kar na svoj način. Motivacijo pa dobivam s tem kar je super opisala Greeny. Podpora, razumevanje, dobri nasveti!
Ajde junij! Borba! 🙂
Štefka, hvala – si me spomnila na vaje za hrbet… Jih res že dolgo nisem delala in tole bom res dodala svojemu miganju (skupaj z vajami joge).
Pssssst, čestitke – očitno dobro zvrdžuješ težo in ti želim, da spraviš dol še tisto kar želiš (če želiš).
Evo moja bilanca za pretekli teden. Sem se stehtala in ugotovila, da je šlo nekaj v minus, kar je ok. Kar se plana tiče pa: večerje 5/7, sladko 5/7, s tem, da “prekrški” niso bili strašno veliki.
MaiaS, kje si?
Bravo vsem, super smo! 🙂
Pri meni je izpuhtela še ena kila, skupaj že dobrih 13 minusa. Sem pa opazila še nekaj: da zdaj pri hrani v bistvu uživam bolj kot prej. Boljša je. Prej sem skoz neki jedla in nikoli nisem bila zares lačna. Zdaj ko dam želodčku mir med obroki in ga ne nabašem več toliko, se počuti bistveno bolje. Lakota je v resnici najboljša začimba :)) Odkrila sem par sort kruha, ki so neprimerno bolj okusne od belega. Pa zdaj tudi več kuham, same zelenjavne dobrote oz. vsaj dobrote z zelenjavo. Če drugega ne, si naredim vsaj skledo solate z vsemi možnimi pisanimi dodatki. V glavnem, zanimivo, nič mi ni hudega 🙂
S strinjam greeny..nic ti (nam) ni hudega. Delamo nekaj dobrega zase!
Punce, berem, da gre tale junijski izziv zelo dobro, pa se polovica meseca je pred nami, super.
Jaz sem zdaj ze cetrti dan na nizki OH prehrani in se en kg je sel dol. Jutri pa zacnem pocasi dodajat visoke OH, najprej en sades in malo riza…pa da vidim kaj bo s tezo.
Super, vikend je pred nami, sicer bo potrebno vec volje, da se uprem skusnjavam kot med tednom, ko stvari potekajo gladko, brez zapletov..ampak bo slo.