Najdi forum

Motivacija za vsak dan!

Punce zdravo!
Pridne ste! Pri pisanju, hujšanju, vsem!
Stefka, zakaj se tako bojiš izgubiti še kakšno kilo? Moja izkušnja je namreč ta, da se mi je to vedno maščevalo in ko sem začela jest malo več, je šlo v nekem trenutku spet gor. Telo nekaj časa še drži znižano težo, potem pa popusti. No, to je samo moja izkušnja, ne želim ti nič pametovat. Kako pa kužek? 🐶
Sicer pa – pri zdravnici je bilo dobre pop kile več, je bila pa to posledica dopusta teden dni prej in je rekla, da ni hudega, vendar naj se vseeno pridem stehtat spet ta teden. Pravi, da so pač priložnosti, praznovanja, dopusti, ko si seveda lahko privoščimo več, vendar se moramo po prihodu v realnost spet uravnovesiti. Rekla je, da sem s pol kile več še v redu, ker se očitno nisem povsem razpustila, nekateri pridejo namreč po enem tednu s tremi kilami več. Kaj me je neslo? Kak sladoled, kozarec alkohola, glavni obrok proti večeru, OH. Dejansko nisem pretiravala, ampak hrana vseeno ni bila ravno najbolj dietna. Tako da se sučem okrog 74. Opažam pa, da veliko bolje spim in imam manj menopavznih oblivov, če pri hrani ne grešim preveč. Tako da že zato se moram potrudit.
Zdaj grem pa malo brat za nazaj, opažam, da je povsod manj ljudi, prav prijetno je iti na sprehod in v službo. Po drugi strani pa se turizmu res slabo piše.
Lepo nedeljo!

Hvala vsem za lepe in spodbudne besede, res cenim 😊
Ze par dni berem stalno po netu vse sorti od scitnice in me zelo skrbi vse skupaj. Mislim, da me je prvic zares strah kaj bo. Kot vidim, imajo cisto vse tezave s tezo in kljub gibanju, pametni prehrani in zdravilom, sibajo kili gor, v najboljsem primeru so isti. Me potre to, ker vidim, da gre za stvar, ko ni nic odvisno od tebe. Eno je, da so kg odvec zaradi tvojega nacina zivljenja, drugo pa potem da se trudis, a kljub temu kar nardis, ne shujsas, ravno nasprotno. Ni fer! Ampak no, ne bom prehitevala. Naredila bom kar je v moji moci, potem pa bo kar bo. Itak druge nimam. Sprijaznit se bo treba. So ljudje, ki imajo se veliko hujse tezave.

Pri psihologinji kot sem ze rekla, je bilo vse super. Imam tezave ze nekaj let v zvezi s starsi, je videla da me zelo muci in zato sedaj delava na temu, da se nekako ne sekiram toliko, ker sem namrec taka, da me to (in se marsikaj) zelo obremenjuje. V podrobnosti tu ne bom sla. Tezava je tudi moja izredno nizka samopodoba. Prvo bo treba to popravit. Za zdaj si vsak dan recem kaj lepega, se pohvalim. Kar prej nikoli nisem pocela, ravno nasprotno – sem govorila, da sem nesposobna, neumna, grda…. Skratka nimam se rada in ne sprejmem se take kot sem.

Zenska me pripravi do tega, da ko govorim o custvih, sedaj to o starsih, zacutim v grlu cmok in kot da se bom zjokala… Prav solzne oci dobim. Kar recimo doma nisem nikoli. Nikoli nisem zajokala, pac pa le gradila jezo, razocaranje, zalost. Ampak ni mi tezko in ne pocutim se slabo zaradi tega. Ocitno mi ustreza, da sedaj to nekako dajem ven, dobesedno.

Druga stvar, ki sem jo pocela pri njej, je bil vprasalnik o osebnosti. Kako uro sem ga resevala. To bo do prihodnjic ovrednotila in se bo videlo, a je npr se kaj (recimo depresija). In tudi bo na ta nacin izvedela se kaj o meni. Kar me moti in sem tudi povedala je to, da bojo terapije le 1x mesecno. Pac, da je veliko ljudi in moram sprejet tako ali pa it drugam. Zaenkrat bom tu.

Vceraj sem sla na dolg sprehod, prav rabila sem. 4x-5x na teden pa telovadim z lastno tezo. To mi je sedaj v veselje, se posebi ko vidim napredek in lazje naredim vajo. Porcije hrane sem tudi zmanjsala, jem pa vse. Moj cilj je, da to sedaj ohranjam kolikor le morem. Ponedeljke sem si dolocila za tehtanje, ker moram spremljat tezo, da bom lahko porocala zdravniku.

Bralka, da najprej odgovorim tebi. Sem iz foha, ki se ukvarja tudi s telesom in, zato približno vem kako procesi v telesu potekajo, seveda vem veliko tudi o samem hujšanju, tudi malo profesionalno. Zakaj ne bi rada zgubila še kakšnega kg? Ker kadar hujšamo gre en delež izgube teže iz maščobnega tkiva, en delež izgube pa na račun mišic. Kadar zraven fino migamo in delamo vaje za moč mišic, je (procentualno) izguba na strani mišic manjša, kot če ne delamo nič. Jaz trenutno ne delam nič…. tako da nimam interesa hujšat in s tem (v tem trenutku) izgubljat mišic. Jaz rabim in želim imeti mišično maso..normalno, da ne bo pomote. KO bom začela migat, bo teža itak padala in mišice bodo ostale, na račun igube maščobe. Upam, da sem dovolj jasno razložila, drugače pa vprašaj.

Sem lepo napisala, da je to samo moja izkušnja iz dolgoletnih hujšanj in pogovorov pri zdravnici. Lepo ohranjaj svoje mišice od nič telovadbe in kuhaj zamero, če te katera kdaj kaj vpraša ali pove svojo izkušnjo. Samo nekaj se ven vlečeš ves čas.
Vam želim prijetno shujševalno druženje še naprej!

Hej Bralka. Saj nisem nič za slabo vzela tvoj komentar?? Ne vem zakaj si ti mojega..?

Zdaj berem svoje pisanje.. Mogoče sem na hitro zaključila post in si ga vzela kot osornega, meni se je pa samo mudilo, ker je zvonilo pri vratih :-))))
Skratka, ne mi zamerit. Nisem hotela da tako izpade.

Ven se pa ne vlečem, zakaj bi se? Saj gre za moje hujšanje in moje telo. In če ne prej, sem pa zdaj verjetno že dokazala, da zmorem. Sebi in drugim.

Pikapolonica super da si našla/dobila tako psihologinjo,kjer se počutiš dobro. Tudi meni se je to zgodilo, da ko imaš končno nekoga, ki mu lahko poveš in oddaš svoje breme, bi človek kar govoril in jokal.. In s tem pomoje ni nič narobe.
Veš da nisi sam. Da ne rabiš nosit vsega sam. Ona je profesionalka in zna odloži tvoje breme, tako da se ne sekiraj, če ji boš veliko “predala”.

Super za miganje in zmanjševanje porcij. Naj ti dobro teče!

Stefka nekaj bi te vprasala, ce lahko. Nekaj se razumes v hujsanje in te stvari vidim, pa me zanima glede hiit treninga, a to kuri mascobe? Studiram, da bi to poskusila, je na netu polno vaj, potem izgubljam mascobo pri teh vajah (beri visokem utripu) ali kako? Kaj pa misice, a jih pridobivam al izgubljam, al ohranjam?

Pikapolonica, sigurno je hiit ena od oblik vadbe, pri kateri izgubljaš maščobo in ohranja mišice pri hujšanju.

Če bodo to kratke seanse (8 minut tabata npr), potem ne boš ravno veliko kalorij porabila, če bo pa to daljši trening je pa to tudi za kurjenje maščob super.
Če si čista začetnica pri vadbi, boš lahko celo pridobivala mišično maso, kljub hujšanju 😉.
Tako to gre pri telesu, ko začneš z neko vadbo za moč. Če si čisti začetnik ali če si bivši športnik in po dolgem času spet začenjaš migat, se lahko kljub hujšanju mišična masa pridobiva.

Malce je tud odvisno od vaj, ki so del treninga hiit. Če so to sklece, trebusnjaki, kaki dvigi, potem je to vadba za krepitev.
Enako velja pri vadbi za moč, z lastno težo ali z utežkami.
V obeh primerih je prednost take vadbe, da mišice porabljajo energijo še nekaj časa po treningu (tudi do 24 ur) in se poraba ne konča s koncem treninga (tako kot na primer s hojo ali tekom ali drugo aerobno aktivnostjo).

Pridno migaj! Jaz bom tudi 🙈

Pikapolonica, hiit workout je super trening, samo kolikor sem zasledila 1-2x na teden. Jaz ga občasno naredim 1x na teden. Se fajn zašvicam. Kar se tiče pa strokovne pomoči je zelo fajn,p če te kdo posluša in da daš iz sebe z jokom ali brez, samo je potrebno naprej trdo delo na sebi. Samo po sebi se ne naredi nič. In to delo ni tako lahko kot se zdi. Greš tja, “ugane” ali najdeta izvor težav ali kaj te muči, se zjočeš in čaw. Zelo pogosto so vzroki težav povezani z otroštvom, z vzgojo. In tu je najtežje narediti rez. Svojim staršem… postaviti jim meje.. jaz npr nikoli ne bom mogla razumeti zakaj me mama ni marala, zakaj mi je vsega fauš, zakaj me nima rada. Ko vendar imajo mame rade otroke, ne pa da jih trpinčijo… in to je velika težava, ker se moraš imeti rad, najprej sebe, pol ostale. Zato sem se jaz šele z 40 postavila na noge. Takrat sem se prvič postavila na svojo stran in skregala z svojo mamo. Prvič v življenju sem kričala nanjo! In potem ni govorila z mano, zahtevala opravičilo itd… tam gredo živci, ko takrat ne smeš popustiti in moraš vztrajat. Pri nas je pač bilo tako in je še, da moraš mami vse povedat na najbolj lep način, ona ti pa lahko zarine sekiro v čelo. Lahko poskusiš na lep način, samo to ponavadi ne zaleže, ker se potem vzorci ponavljajo. Želim ti trdno voljo on vztrajanje. Meni se je obrestovalo, res pa je, da so se odnosi z mamo poslabšali in ne bova nikoli prava hči in mama. Mi da pa vsaj mir. In ne kriči in ponižuje. Je še poskušala preko mojih otrok mene blatit, pa opaža, da ji to ne uspeva, ker moji otroci povejo kar mislijo in vidi da ni efekta.
Drugo pa je draga pikapolonica tvoja ščitnica. Seveda lahko bereš na netu kaj vse ja, kaj ne… vendar je prava pot samo pregled in zdravnik. On je tisti, ki te bo pregledal in določil terapijo. Mogoče v bistvu sploh ni tako hudo kot se sliši. Počakaj na preiskave in rezultate. Potem naprej. Ne sklepaj prehitro in ne kliči negativnih misli. Tudi se ne tolaži s tem, da ne moreš shujšat zarad bolezni ščitnice. Ne išči v bolezni neke vrste tolažbe. In ne govori si, ah ne morem zaradi ščitnice, taka bom skoz. Tak način prenažiranja in lenarjenja kot si ga imela ni ok, pa če je človek popolnoma zdrav. Treba bo delo, trdo delo tako pri psihologinjo kot za hujšanje in ko je najtežje, ko ga posračkamo je treba vstat z dvignjeno glavo in iti naprej. In ko to zmoreš 1x, 2x, potem gre. Je pa težko. Ne pišem tega ker bi ti želela slabo temveč zato da se pobereš prej kot sem se jaz, ker si dosti mlajša. Če bi meni kdo pomagal bi bilo lažje, pa mi ni. Včasih potrebujemo trdo roko ali besedo, ki je poštena in resnična in ne nekih lažnih praznih obljub s figo v žepu. Imej se rada. Jaz grem proti cilju, samo je pot resnično strma in vijugasta. In ko se zaveš koliko je drugih resnejših težav, ki jih moraš rešit, potem bo hujšanje postranska stvar. Ampak se je je treba lotit in vztrajat. Želim ti srečno pot!

Hvala stefka. Se to: si lahko sama dolocim koliko casa bo trajala vaja ali se moram drzat kot je doloceno v treningu? V mislih imam, ce potem ko napredujem, lahko povecam ali ne.

Ja sladkorcek, imava zgleda podobno zgodbo. Mene tudi mama ni marala in me ne. No, verjetno me ne svoj nacin, a ne zna pokazat. Mi pa ne privosci nic, ne podpira za nobeno stvar, nikoli ne rece nic lepega, obtozuje me se danes, da sem ji unicila zivljenje s tem ko sem se rodila. Ampak jaz se komot skregam z njo in povem, kar ji gre. Meni to ni tezava. Tezava je, da me kljub vsemu potem to prizadane.

In ja imas prav glede scitnice, moram prvo videt kako se bo odvijalo in potem bom tocno vedela na cem sem. Sej zato sem napisala, da ne bom prehitevala. Pac sla sem brat, da vidim kaj je pa kaj ni, ker pojma nisem imela kaj to sploh je. Smo ljudje razlicni in ce je enaka bolezen, je pa drugacen potek lahko. Kot sem rekla, dala bom vse od sebe da bom redno gibala ter normalno jedla. Zaradi sebe, svojega zdravja, to je edino pomembno.

Bravo Pikapolonica!
Pogumno naprej! Vse bijemo bitke, take ali drugačne, samo vdati se ne smemo.

Štefka, se kaj vzpodbujava pri telovadbi? Meni gre bolj tako-tako. Bolj kombiniram kako vajo za moč in jogo, zaenkrat še ne redno in ne organizirano. Nespečnost me daje zadnji teden in potem sem zdelana čez dan… Vsaj pri hrani mi kar gre, bi rekla. Bo pa treba it kaj na dopust. 🙂

A veš, prvi alt, da sem jaz tudi čisto razštelana. Služba, kuža, otroci, PMS.. Sam preživela bi rada do vikenda 😂.
Skratka, nič ne migam.. Kot trening drugače pa veliko 🤣.

Pikapolonica, načeloma, če delaš na časovni interval, potem boš itak v istem intervalu sčasoma vse več ponovitev naredila in bo trening težji. Ali pa izbereš težje vaje?
Če ti je premalo seveda moraš nekaj spremenit. Ali podaljšaj interval ali spremeni vajo.

Kje ste, kaj pocnete, kako vam gre?

Plavam … 😎

Ojla! Jaz sem doma, imam dopust, pa delam na polno doma. Nabiram borovnice, gobe, ribez….delam v vrtu…kuham marmelado… včasih kak izlet. Morda bo naslednji teden boljši z vremenom in si bomo kaj več privoščili. Bomo videli. Kilogrami na istem, miganje je vsak drugi dan. Tako da sedaj malo bolj umirjeno, ker je precej drugih aktivnosti in kar naprej obiski. Se trudim, da sem pod 75. Nekaj me je tudi koleno bolelo in nisem nič kolesarila. Pa spet dva dni migrena.

Lepo se imate vidim, super. Uzivajte 😉 sladkorcek, tudi take aktivnosti stejejo, tudi jaz sem bila v gobah, ampak nic nabrala. 😀 Upam, da imas ti kaj vec srece.
Mi gremo pa prihodnji vikend na aktivni vikend na Golte, bomo kolesarili in sli na pohode.

Jaz sem preživela en hud teden…pa je danes precej bolje z mano, ko je sobota 🙂 Očitno bo treba še kakšne spremembe naredit v življenju, da bo več mira v duši..
Kile malo pod 72, tako kot pred enim tednom.
MIgam bolj malo. Prvi alt, slaba spodbuda sem :-/
Super za tvoje plavanje..vsaj ena k miga 🙂
Punce, ostanite pridne!

Punce, kje ste? Jaz sem se spočila čez vikend in je življenje spet mal lepše. Pripravljam si program za trening, potem pa upam da res zaštartam malo bolj redno.

New Report

Close