Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Moški z žensko na pregled?

Moški z žensko na pregled?

Pozdravljeni!

Z punco sva skupaj že dve leti in sva se precej navezala eden na drugega. Odločila se je za prvi pregled pri ginekologu vendar bo nanj pristala le če bom šel jaz z njo. Zanima me če sploh lahko gre fant z punco na pregled in kako na to gledajo zdravniki? Kljub “trapastem” vprašanju prosim za odgovor in se vam že v naprej zahvaljujem?

Lep pozdrav:
campi

Pred leti smo imeli podoben problem s “prisotnostjo partnerjev pri porodu” in smo ga vsaj zdravniki pri sabi uspešno “premagali”. Stranski učinek pri nekaterih moških pa je ta, da se od “šoka”, ko vidijo spremembe in obporodne poškodbe spolovila na svoji partnerki, nikoli ne opomorejo in lahko razvijejo celo impotenco ali odpor do spolnosti. Ginekološki pregled je nekaj posebej intimnega, kjer partner pač po mojem prepričasnju ne sodi zraven (tudi s porodom je tako). Spolnost je nekaj tako osebna in “občutljiva ter hitro pokvarljiva kategorija v čustvovanju”, da z njo ne gre rokovati preveč lahkomiselno. Tudi če sta si “popolnoma predana in navezana drug na drugega” si upam domnevati, da pri odvajanju blata ne tičita skupaj, ali pač? Poskusite dekletu približati pojem zasebnosti, ki lahko pokvari še tako pristno čustvo, če se jo preveč razgali. Tudi pri najintimnejših zvezah je celo koristno, da ostane nekaj popolnoma osebnega prostora in časa. Verjemite mi, da je popoln vpogled v zasebnost nekoga sčasoma bolj obremenjujoče kot v pomoč. Ginekološki pregled je tak dogodek, ki lahko kvarno vpliva na spontanost medsebojnih odnosov in je neke vrste Pandorina skrinjica: poti nazaj ni.

spoštovani g. Pušenjak

glede te zadeve imam eno vprašanje. Če sem na primer noseča in grem na ultrazvok, ali gre lahko mož zraven, da naprimer vidi otroka na ultrazvoku? Ker ne vem, morda ti dajo tam tudi kako slikico od ultrazvoka, toda če jo ne dajo, da gre pač zraven, da vidi! Seveda če je to v njegovem interesu? Kaj pravijo na to ginekologi? /SEVEDA mislim pri tem na navaden ultrazvok, ne tisti od “znotraj”)

hvala za odgovor

Draga Nataša,

Prisotnost pri ultrazvočnem regldeu ploda je čisto druga stvar kot prisotost pri ginekološkem pregledu. Pri UZ pregledu pride lahko le do pozitivnih učinkov, predvsem do “čustvene navezave” na bodočega otroka. Tako prisotnost povsem podpiram, imajo pa različni ginekologi različen pristop. Tudi v primeru, da slučajno ugotovimo, da je kaj narobe je prisotnost takojšnje čustvene podpore bistveno boljša kot če mora “slabo novico” šele sporočiti domov.

New Report

Close