Močna bolečina ob gornjem robu stegna
Pozdravljeni,
Pred slabimi dnemi leti se mi je prvič pojavila močna ostra bolečina na zgornji sprednji strani stegna. Bolečina je nastala ob vstajanju, nekje 3/4 giba do iztegnjenih nog. Takrat je popustila precej hitro. Minuta in vse je bilo OK, kot da nebi bilo predhodnega dogodka.
Po nasvetu sem opravil UZ mehkih tkiv desnega stegna, ki ni pokazal mišičnih problemov. V kolčnem sklepu ni bilo videti izliva. Na strani acetabuluma pa so prisotne drobne robne kostne naplastitve – blago izražena artroza kolka – mnenje.
Sedaj se mi je zadeva ponovila v bolj izraženi obliki. Bolečina je še močnejša. Tudi dlje traja, da izveni. Če vstajam počasneje in z manjšo obremenitvijo boleče noge je bolje. Vse skupaj mine v 5 do 10 minutah. Pomaga, da nogo, pokrčeno v kolenu, počasi nekajkrat dvignem in spustim. V popolnoma dvignjenem območju ali popolnoma iztegnjeni nogi ne boli.
Na FTH fizio terapevt nima pojma kaj bi lahko bilo. Testi križ, išias so negativni. Glavne stegenske mišice so OK. Zgolj test na utesnitev/labrum je v skrajnih točkah boleč.
Očitno bo potrebno k ortopedu.
Potreboval bi predvsem dobrega dijagnostika. Kaj mi predlagate?
RTG in po potrebi CT ali MR pred obiskom ortopeda?
V naprej hvala za nasvete,
Damijan
Spoštovani!
Svetujem opraviti MR ledvene hrbtenice in MR artrografijo kolka za izključitev diskus hernije in rupture labruma kolka. Lahko potem pridete k meni na pregled z izvidi.
Lep pozdrav!