Močan glavobol v zadnjih tednih nosečnosti
Spoštovani, dr. Pušenjak!
Stara sem 25 let in sem v 35 tednu svoje druge nosečnosti. Zadnje dva dni me mučijo neprestani in močni glavoboli. Pomagam si občasno s kakšnim Lekadolom.
Nekje sem prebrala, da bi morala nosečnica ob neprestanih glavobolih nujno k zdravniku. Je to res?
Drugače nosečnost poteka normalno. Lep pozdrav ! Dani
Tega ni mogoče povedati na kratko. To je z nosečnostjo povezano stanje, ki ima sicer tri glavne značilnosti: zuvišan krvni tlak, izločanje proteinov v seču in otekanje okončin, je pa potencijalno nevarno tako za nosečnico kot za plod in povzroči lahko zelo različne simprome in znake: možganske krče (eklampsija), motenje v delovanju vseh notranjih organov, odpoved organov, motnje v strjevanju krvi in tudi smrt. Terapija je samo ena: prekinitev nosečnosti, kajti preslabo prekrvljena posteljica je tisti organ, ki to bolezen povzroča. Ko poseteljice ni več v maternici se bolezen v naslednjih 72 urah najpogosteje pozdravi.
Pozdravljeni,
Sem v 16 tednu nosečnosti, tudi mene približno pet dni spremlja dokaj močan glavobol v zadnjem delu glave in okoli oči, bojim se da ni to znak migrene (običajno nimam glavobolov), poleg glavobolov me spremlja tudi močna slabost, čeprav sem jo dala že skozi ( že tri tedne nisem imela slabosti).
Hvala
Draga Berni,
migrena praviloma ne traja 5 dni temveč se pojavi v obliki napada, z napovedjo (aura) ali brez, glavobol je praviloma hud, ga spremlja slabost in bruhanje, praviloma zelo moti svetloba in hrup in običajno je bolečina omejena na eno stran glave. Obstajajo tudi netipične oblike vendar opis vašega glavobola ne govori za migreno. Seveda pa vsak glavobol zahteva zdravniški pregled, razlogov zanj je namreč zelo veliko in nekaj med njimi je resnih ter potrebujejo ustrezno obravnavo.
Spostovani dr. Pusenjak,
Bom pripisala kar tukaj, ker se vprasanje nanasa na omenjeno temo.
Trenutno sem v 39. Tednu nosecnosti in tudi mene tare mocen glavobol ze tretji dan. Lekadol deloma zaleze, a se vedno ostane mocen pritisk v glavi. Pijem veliko, voda je tudi ok, saj sem bila par dni nazaj na kontroli, pritisk je ok, zatekam ne ( verjetno k temu zadnjem pripomore akupunktura, s katero pocasi zakljucujem). Lahko po tem sklepam, da nevarnosti za preeklampsijo ni?
Hvala za vas odgovor
preeklampsije brez visokega krvnega tlaka ni, torej se z vami strinjam. Od česa močan glavobol pa ne bi vedel, ker jeto zelo širok in pogost simptom z mnogimi ozadji.
Pozdravljeni!
Tudi jaz vas prosim za nasvet ali pomiritev, da ne rabim skrbeti.
Torej sem v 34tednu nosečnosti, 36let in imam zadnji mesec redne vsakodnevne večerne glavobole, ki se nadaljujejo vso noč in so prisotni še zjutraj. Niso močni in takšni, ki bi me čisto ohromili, so pa redni, moteči. Precej tudi otekam v noge, roke (te posledično ponoči precej bolijo, sem pa bolečine delno umirila z izločevanjem soli). Moj pritisk je na srečo normalen, med 110/60 do 138/75, utrip pa med 75 in 100, precej hitro sem zadihana (sem pa zaradi drugih razlogov na bolniški in res min gibam zadnje 4m).
Imam še nosečniško sladkorno, ki je zlasti zadnji mesec bolj neukrotljiva ravno zvečer, ponoči in zjutraj (dajem zvečer kratki in dolgodelujoči insulin), slab je še na tešče, zjutraj in čez dan pa je ok.
Zanima me, ali me mora ta glavobol skrbeti, saj vse bolj razmišljam, da je že zelo čudno, da me tako vztrajno in redno boli.
Preeklapsijo, če prav razumem, lahko izključim, ker je pritisk ok, a ne?
Spoštovani,
glavobol je žal zelo, zelo splošen simptom, ki ima mnogo možnih razlogov, v nosečnosti pa nas zanima zlasti tisti, ki je vezan za razvoj preeklampsije-eklampsije. Pri omenjenem krvnem tlaku sodeč zagotovo ne gre za to vrsto bolezenskih sprememb, zato se bo treba glede glavobola obrniti na splošnega zdravnika.
Pozdravljeni.
Danes sem nastopila v 40.teden nosečnosti. Že od zgodnjega jutra me muči glavobol, ki se iz ure v uro stopnjuje. Pritisk sem si izmerila in ga nimam, čeprav pa imam v glavi občutek, kot da mi bo ravnokar odneslo pol možganov. Otroka čutim, tako da trenutno kar se tega tiče, ne nameravam zganjat panike. Vprašanje za vas pa je, kako si lahko olajšam glavobol, ker ginekologa imam šele jutri zjutraj, rodit pa danes tudi očitno še ne grem. Vsaj ne še sedaj.
Hvala
Spoštovani,
hm? brez zadržkov lahko vzamete 2 tbl. paracetamola (Lekadol, Daleron ipd.), bbrez večjih zadržkov lahko vzamete tudi metamizol (Analgin), če vam kdo napiše recept, lahko vzamete tudi tramadol (Tramal, Tadol).
Spostovani.
Sem v 17. Tednu nosecnosti, in dva dni nazaj proti veceru me je pricela glava boleti, grlo ratalo oteceno bolece pri poziranju, nos je se dokaj prehoden, cez noc in zjutraj me pa muci suh drazec kaselj. Vrocina najvecja izmerjena 37.2st.
Grlo se je dokaj umirilo kar se tice gnoja ( sem grgrala zajbelj 3x na dan) bolecina pri poziranju se prisotna, nos je ok, ostali so se glavoboli, ki so mocni ob posedanju ter vstajanju. Po naravi imam nizji pritisk, tekocine pijem zadosti, zdravil nisem konzumirala.
Hkrati me skrbi za plod ce je vse ok, obisk pri ginekologu je sele 24.3. ko bo opravljena morfologija.
Hvala ter lep pozdrav
mislim, da ste storili vse, kar je mogoče in smiselno in z zapleti pri plodu ni treba računati. Obisk ginekologa 24.3. bo povsem ustrezen.
no, morda si še za vsak slučaj izmerite krvni tlak in če ta ni previsok, lahko brez zadržkov počakate. V 2. trimesečju nosečnosti včasih krvni tlak tudi precej upade in to v začetku lahko povzroča glavobole, zlasti ob določenih gibih, priklanjanju, obračanju glave ipd.
Zakaj? Ste že sicer kdaj imeli probleme z redečo krvno sliko? Potem hemogram ne bi škodil, za CRP pa ta hip res ni nobene potrebe.
odvzem krvi je zgolj postopek pridobivanja preiskovalnega materiala, možnih preiskav iz krvi pa je nekaj 100 do 1000. Kot sem zapisal, nimam ideje, kaj bi me v zvezi z vašimi težavami iz vaše krvi zanimalo, to pa je bistvo.