Najdi forum

Naša petletna psička, med ovčarjem in berencem je prejšni teden skotila osem mladičkov. Kdo je oče ne vemo. Kam naj s temi mladički?

Bilo bi lepo, da bi se o tem sprasevali preden je skotila. Oz. se preden je psica postala breja…

Sicer pa ne vem, kaksno vprasanje je “Kam naj z njimi?”?????
Knjige v roke, pobrskajte po netu o tem, kako se skrbi za samico in mladicke. Kdaj jih je potrebno razglistit, kdaj cepit, kaksno hrano jim dajati, kdaj dodajat se kaj drugega, ne samo mamino mleko. Potem jim pa najdite skrbne lastnike, psico pa sterilizirajte!

Mladiče bo potrebno oskrbovati do dopolnjenega devetega tedna starosti, jih vmes navaditi na gosto hrano, razglistiti, prvič cepiti proti kužnim boleznim, socializirati in jim najti dobre skrbnike.

Bodite previdni, saj velike pse, sploh mešance z ovčarjem, v Sloveniji večina ljudi še vedno rada pripenja direktno na verige. Zato verjetno ne bi bilo slabo, če gredo psički v nove domove s pogodbo.

Morda vam pride prav kaj od tega:

Mi imamo pa mladičke!

Popotnica mladičkom ob odhodu iz legla:

P.s.: Saj mladiči in psica so na toplem in ne kje zunaj, ne? Sterilizirajte psico, ko oddate vse mladiče. Sterilizacija/kastracija bi bila tudi dober pogoj za posvojitev mladičev.

Sami stroški, ni denarja.

Tri tedne vam itak psica doji mladičke in sama vse zanje poskrbi, počisti njihove iztrebke, vse to. Ko so mladički stari 10 dni jih prvič razglistite s pasto, ki jo dobite pri vsakem vetu. Ker imate veliko pasmo, boste potrebovali vsaj tri paste, ker jih še dvakrat razglistite v leglu do 9. tedna. Mladički in psica naj bodo na vsaj 20 stopinjah, dajte jim kakšne rjuhe spodaj, nekaj, kar vam bo najlažje prat. Psico izdatneje hranite z res kvalitetnimi briketi (recimo Arden Grange), dajajte ji več piti, vsak tretji dan kakšno pečeno ali kuhano jajce, jaz tudi povečam mlečne proizvode, sir, navaden jogurt, skuta s surovim rumenjakom itd. Pri 21.-24. dnevu se začne mladičke navajati na kuhano hrano. najlažje je, da kupite meso purana, kure, date še kakšno govejo kost, skuhate juho (brez soli in druge zelenjave), kuhate ene 4 ure, lahko v ekonomu 2 uri, ko je kuhana, meso vzamete ven, zmeljete v katerem koli mikserju, posebej skuhate makarone ali riž, tudi zmiksate zraven, dodate toliko vode, da je srednje tekoče in date mladičkom. To imajo za prve dva tedna, se pravi do 6 tedna dovolj. Potem pa kupite ene dobre brikete za mladičke, čisto za majhne npr. Arden Grange Weaning Puppy za vas kar 15kg žakel in mladičkom vsaj prvi teden zmešate v juhi, potem pa lahko tudi surove jedo, s tem, da morajo imeti ves čas na razpolago pitno vodo ali pa jim jo večkrat na dan dajte, če jo polivajo (moji jo). ko kužki dopolnijo en mesec jih s pasto drugič razglistite in pred prvim cepljenjem proti nalezljivimi boleznimi med 8 in 9. tedni še tretič.

Take pse se sicer kar težko oddaja, ker vidim, da jih mrgoli v zavetiščih. Zagotovite si ne prvega, ki vas bo poklical in bo zainteresiran za mladička, ampak tiste, ki jih tudi prej že obiščejo, sklenite pogodbo, s katero se bodoči lastniki zavežejo, da ga ne bodo imeli na verigi, da bodo psa pri 7 mesecih kastrirali/sterilizirali, da bo imel primerno bivališče in kvalitetno hrano in ne ostanke z mize.

Toliko na hitro… Ja, stroški so in če bi hoteli prepričiti mladičke, bi kadarkoli ste opazili, da je psica že breja, šli z njo k vetu in bi lahko istočasno splavili mladičke in sterilizirali psico. Tako pa boste imeli kar nekaj stroške do oddaje mladičkov, pa tudi takrat vam predlagam, da zaračunate za mladičke toliko, kolikor boste imeli stroškov z njimi deljeno s številom mladičkov. Se pravi, da seštejete 15 kg hrane za mamico in prav toliko za mladičke, to je okoli 120 EUR, pa cepljenje za toliko mladičkov to bo okoli 60 EUR x 8 mladičkov in razglistenjem, pasta mislim, da je ena okoli 5 EUR.

Ja, ampak o tem je potrebno razmišljati prej.
Pes je strošek. Mladiči lastniškega psa še večji.

Po zakonu ste kot skrbnik psice dolžni zagotoviti,
da ne pride do kotitve neželenih mladičev (z
osamitvijo v času gonitve ali sterilizacijo).
Ko so pa mladiči enkrat skoteni, potem ste
pa dolžni poskrbeti zanje.

Čudežnega recepta sedaj ni. Morda lahko kontaktirate
društvo za zaščito živali, ki pokriva vaš predel,
in zaprosite za pomoč pri oddaji. Povejte, od kod ste,
pa lahko svetujemo, kam se obrniti.

Ni pa nujno, da bodo pripravljeni sodelovati, saj skrb
za lastniške živali (kar vaši mladiči so) ni njihova
priotitetna naloga.

Popravljam:

Pes je strošek. Mladiči vašega psa še večji.

Evelinka, upam, da se hecaš.

Kako ni denarja? Daj si za začetek malo preberi, kaj pravi zakon
o domačih živalih, če ti že lastna odgovornost ne pove, kako se
lahko ima žival.
Nezaželjeno brejost si PO ZAKONU dolžna preprečevati, žival si
lahko omisliš samo, če ODGOVORNO skrbiš zanjo (kar pomeni tudi
redno obiskovanje veterinarja)…kaj, a cepiš jo tudi ne?
Zdaj imaš doma 9 ŽIVIH BITIJ, za katere si odgovorna. Pika. In ne,
tukaj na forumu nihče nima čarobnega odgovora “kaj naj z njimi”.
Psico sterilizirajte – to je pač edini način, da se izognete takim
problemom v bodoče , pa 150 evrov gor ali dol.
Mladičem ste pa dolžni najti nove domove. Še prej jih pa cepiti in
razglistiti.
Žival JE strošek. Kdor tega noče razumeti, naj je nima. In močno,
močno upam, da nisi povsem brez sramu in da psički ne bodo končali
zavezani v vreči.
Kar je glede na tvoje dosedanje pisanje povsem možno. :-((

Jaz sem svoje mladicke (bilo jih je 8) zacela dohranjevati ze 18. dan, ker se mi je zdelo, da prevec izcrpavajo samico!

Ampak jaz sem gledala na samico in ne na stroske!…..

V zgornjih postih je bilo že vse lepo napisano, kaj bi lahko naredila, da ne bi prišlo do tega in kaj je tvoja naloga zdaj.
Dodala bi samo to: evelinka, to je skrajno NEODGOVORNO. Ker nisi prej mislila z glavo,se moraš zdaj soočit s posledicami.

Ne prav nič se nisem hecala.

Živim v vasi, blizu Ljubljane, kjer so tudi večje kmetije.Tu imajo pse privezane na ketni ki je ponavadi dolga en do dva metra. Marsikateri nima niti lastne hišice, včasih tudi nima vode, da o hrani ne govorim. Vse življenje so privezani, lačni in žejni. Kmetje jih imajo zato, da z laježem čuvajo gospodarsko poslopje, kjer imajo živino.

Prosim vas, ne mi citirat zakonov in bla bla bla, ker inšpekcija ne naredi popolnoma nič.

K nekemu kmetu so se po dolgem prigovarjanju in prošnji v tej vasi res oglasili. Nekdo ga je moral predhodno obvestiti. Pes je imel tisti dan krasno hišico, ketno dolgo osem metrov in še na zajli, čisto vodo, hrano, senco in sonce.
Drugi dan se je stara pesem ponovila in revež je bil še tepen zaradi tega.

Tako sem bila vzgojena, vem, da napačno.
Poskrbela bom za našo psičko in njene mladiče. Kolegica mi je ponudila veliko denarno pomoč. Psičkov ne bom oddajala, temveč poskrbela zanje in njihovo mamo. Skupaj bomo obiskali veterinarja.
Živim v hiši in se bom dogovorila, da bomo vso parcelo 1000m2 zagradili, tako, da bodo psički imeli svoj prostor zunaj in v hiši, ter veliko hišico z vetrolovom.

Odprli ste mi oči in se vam zahvaljujem.

No, lepo, če boste res tako poskrbeli, čeprav mi je vse skupaj malo čudno, najprej ni denarja, zdaj boste imeli pa kar 9 velikih psov…stroški bojo vsaj 10 do 15 let ogromni, ampak ok…še en nasvet: vseh 8 mladičev z mamo vred peljite na sterilizacije in kastracije, sicer boste čez nekaj časa imeli še dvakrat toliko psov…

Samo v vednost, da smo lani žičnato ograjo napeljali za 33m in smo dali za montažo 800 EUR, ne vem, koliko so bili materialni stroški. To je pa malo veliko denarja.

Glej, ne moreš obdržati toliko psov, ker kolikor vem, zakon dovoljuje do 5 psov človeku, ki ni vzreditelj ali nima zavetišča za pse.

O stroških 9 psov sama raje ne bi. Četudi greš na najbolj poceni prehrano najboljših pasjih briketov je pri tej velikosti 15kg žakel za en mesec. Tak žakel stane okoli 55 EUR, sedaj pa malo zmnoži.

Da ne omenjam, če bodo kakšni heci na kosteh psov, ker je večja pasma, poterbna kakšna slikanja, kaj šele anestezija, operacije. Pozanimaj se pri Poloni v zavetišču Horjul, koliko so stroški za takega psa in potem premisli.

Sedaj pač tri tedna čim bolje skrbi za psičko, potem dohranjuj mladičke, kot sem ti predlagala, jih razglisti, po 8 tednu cepi in oddaj s posvojitveno pogodbo, kot smo ti predlagali, psico pa daj takoj sterilizirati. To je najbolje, kar lahko storiš za psico in verjemi, da bo najmanj stroškov.

Najprej počisti pod svojim pragom, potem se loti kmetov v vasi. Tudi mi smo dve leti živeli na vasi in poznam to sceno, organizirala sem, da je moj veterinar prišel in imel predavanje o pasji prehrani, cepljenjih, skrbi za psa, razglistenju, primernih pogojih. Po moji oceni je tam psa imelo ene 50 kmetov gotovo, prišel ni niti en na predavanje. Potem je bil veterinar pripravljen imeti čim bolj poceni sterilizacije/kastracije tako, da bi oni plačali samo materialne stroške – nihče se ni javil. Ko sem poklicala inšpekcijo toliko, da mi niso rekli, naj se zas brigam. Pri nas žal ne obstaja tako kot v Ameriki ali Angliji RSPCA, ki se s tem ukvarja. Lahko smo jim mi zgled, lahko jim povemo, da je najmanj stroškov s psom, če zanj dobro skrbiš, lahko jim svetuješ, to je tudi vse.

Zdaj pa res vem, da se hecaš. Oziroma, da nas imaš lepo za norca.
Fajn, ni kaj.

Dobra prijateljica, s katero sem se posvetovala, mi je ponudila denarno pomoč. Je velika ljubiteljica živali in brez njene pomoči res nebi zmogla, saj je po starših podedovala kar veliko premoženje.
Na svoje ime bo prevzela štiri kužke. Začasno se bo tudi preselila k meni, naredili bova pogodbo.

Prosim vas, da me ne obsojate, zavedam se, da nisem imela prav.

se ne zavedate, da psi niso samo finančno breme?
da se je treba tudi ukvarjati?
ali bodo reveži prepuščeni sami sebi in jih bo nekdo pač nahranil 1x na dan?!
sterelizirani in kastrirani bodo, valjda?!

Pa še kar drezate… Namesto da bi bili veseli, da ste končno nekomu odprli oči, a ni že to velik korak zanjo ?

n o ja tale pa zdele nam bučke prodaja. Sama sem ljubiteljica živali a če želiš res skrbeti za 9 psov ja pa saj bi sam za krtačenje oorabla uro in pol najmanj na dan, na sprehod jih tud 9 na enkrat ne morš peljat, pa počistit za njimi hm kje je še igra, mogoče edin če službo pustiš.

Ne bučke, enormne buče.
9 psov po zakonu sploh ne smeš imeti, razen če si prijavljen vzreditelj.
Imaš jih (kolikor vem) lahko do 5.

In ženska se dela norca na celi črti. Nima denarja za sterilizacijo ene
psice, ima pa denar za hrano, veterinarja, cepljenje itd. za 9!!!! psov.
Malo morgen.
Da jo ni sram.

Evelinka, ne sekiraj se za določene komentarje, saj ne znajo drugega kot pluvat po drugem, s tem, da same ne pomagajo prav ničesar.Zgleda, da je skeli to duševna hrana.

Kot ti je tvoja prijateljica že povedala, sva danes stopili v kontakt še medve. Jutri se dobimo kar pri meni in se dogovorimo za naprej.

Evelina ne obupaj, nisi sama! LP Jana5

New Report

Close