Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva miomi ali kaj drugega

miomi ali kaj drugega

Nekaj mesecev sem imela občasne bolečine v spodnjem delu trebuha, zadnja dva meseca so že kar redne. Čez dan moram pogosto na vodo(, voda me ne peče).Pred 14 dnevi sem padla z višine dveh metrov , bilo mi je zelo slabo.
Menstruacije imam dokaj redne, trajajo 5 dni, so zelo boleče in močne, s splošnim slabim počutjem. Bolečine čutim tudi v ledvici in hrbtu.
Pred dnevi sem bila na UZ trebuha, kjer so ugotovili kronične pielonefritične spremembe stan. parenhina D ledvice, povsem pa ni mogel izključiti kamna v področju zg. oz. sr. skupine kaliksov.Uterus povečan v področju korpusa- meri 7.6krat8.9cm hiperehogene strukture-miom?
Šla sem na pregled h ginekologu:
Diagnoza D259 K LEIOMIOM MATERNICE, NEOPREDELJEN

UZ: uterus gladke površine, nekoliko nepravilne oblike 10*10*9. Endometrij tanek. Cavi douglasi b.p.
Pregled: Kolp.: trans. cona b.p., adnexa palpatorno b.p., uterus premakljiv, porcijo gladka,neboleč.
vzet bris mat. ustja.naročena čez 1 m. vag.UZ s sondo. Ali ta UZ precizneje pokaže ali gre za raka ali miom? Baje se z zunanjim UZ slabo vidi.
(način, da se najprej odkrije točna diagnoza?)

Draga Breda,

s številnimi podatki, ki ste jih navedli ste seveda hoteli najbolje ponazoriti, kaj vas tare a ste pozabili navesti nekaj osnovnih, pomembnih podatkov, ki lahko močno vplivajo na verjetnost pojavljanja določenih obolenj: npr. starost, ali ste, kolikokrat rodili in kdaj, kako redno obiskujete ginekologa, uporaba kake oblike kontracepcije, kdaj točno boli menstruacija (ves čas, samo prvi dan…) in seveda kaj pomeni, da so bolečine redne (vsak dan, vedno v istem delu ciklusa, kdaj točno in kako dogo trajajo, kaj vam pomaga, če sploh kaj …) Res je tudi, da se take stvari najbolje uredijo “na štiri oči” v ambulanti ter se naveže na pregled.
Iz vaših izvidov ni razvidno, kaj bi lahko bil vzrok za bolečine. Veliki miomi se vidijo tudi (včasih celo bolje) z UZ preko trebuha, manjši pa običajno ne povzročajo vašim podobnih težav. Obstaja neka na UZ podobna tvorba na maternici kot je miom, ki povzroča vašim podobne težave, lahko pa se žal potrdi le po odstranitvi maternice. Ta tvorba (adenomioza) ni nevarna je pa mnogo bolj “zoprna”, ker pogosteje od miomov povzroča močne krvavitve, boleče menstruacije in lahko tudi posledično slabokrvnost. Se pa skoraj izključno pojavlja pri ženskh, ki so že rodile.

New Report

Close