Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Menstruacija po splavu

Menstruacija po splavu

Lepo pozdravljeni dr. Pušenjak.
Vem, da ste že pisali o menstruaciji po splavu, kdaj se pojavi.
Sem radovedna in me zanima, koliko časa po abraziji se telo začne pripravljati na ovulacijo in kasneje na menstruacijo. Ali je to takoj po abraziji? Ali morajo v telesu “izginiti” vsi znaki prejšnje nosečnosti, kako je s hormonom HCG?
Mogoče sem malo preveč radovedna za kar se opravičujem, vseeno pa bi vas prosila za odgovor,
LP Tina

Draga Tina,

kljub temu “da mi je odveč” vam bom vseeno z veseljem ponovil, kar sem že neštetokrat povedal. Kdaj se pojavi prva M po abraziji je odvisno od trajanja nosečnosti in od “popolnosti odstranitve” nosečnosti. Drugo je bolj zaplet pri posegu a se vendar dogaja. Seveda mora biti najprej iz telesa izplavljen ves nosečnostni hormon in progesteron. Kakorkoli, če je šlo za nosečnost po 16. tednu in ženska ne doji se prva ovulacija pojavi lahko že čez 4 tedne, prva menstruacija pa po 6 tednih, pri splavu pred 16. tednom pa se lahko ovulacija pojavi že po 14 dneh in m po 28. Vse to pa ni nujno ampak se lčahko zavleče tudi do 3 mesecev. Skratka, ni pravila. Po več kot 3 mesecih odsotnosti M, če seveda pred tem kontrolni pregled ni bil opravljen iz objektivnih razlogov, se je potrebno vprašati, če za tem ni posebnega, drugega razloga in med pomembnejše žal spada ponovna ali še prisotna “stara” nosečnost.

New Report

Close