Najdi forum

maternica

Zanima me, ce se na ultrazvoku vidi ali je maternica oblikovana pravilo. V primeru, da ni oblikovana pravilno me zanima kaj to pomeni za plod v primeru nosecnost, kaksni so riziki ?

Večina nepravilnosti se vidi a ne vse in tudi ne vedno. Najbolje se vidijo tik pred menstruacijo, ko je sluznica v maternici debela in sočna in je kontrast med sluznico in maternično steno velik. Tudi jajčnik se takrat dobro vidi.
Obstaja veliko varijant nepravilnosti maternice, vsaka pa ima svoje posebnosti, kar zadeva tako zanositev, zaplete v nosečnosti in pri porodu pa tudi možnosti za zdravljenje. Skrajni obliki sta enoroga (pol maternice manjka) in dvojna maternica (dve polovički) na eni strani, ter pregrajena maternica (septum) na drugi. Najuspešneje in najmanj invazivno je mogoče odstranjevati pregrade, najmanj pa lahko pomagamo pri enorogi maternici, ki je lahko (ni nujno) premajhna za donošen plod in zato pripelje predčasno do popadkov in poroda ali pa že v nosečnosti popusti maternični vrat, prav tako se med porodom včasih neustrezno krči ali “nepravilno odpira” ter je zato potreben carski rez. Pri pregradi je problem zgodnji ponavljajoč splav, pri dvojni maternici tudi a manjkrat vendar so pred porodom pogosto lege plodov nepravilne (prečna, medenična…) pri vseh nepravilnostih oblike maternice so pogostejše boleče menstruacije in endometrioza. Toliko za danes….

Imam maternico srčaste oblike. Pred tremi leti so mi po spontanem splavu odkrili septum in mi ga uspešno odstranili. Pred kratkim pa sem rodila prvega otroka. Nosečnost je potekala dokaj mirno, otroka sem donosila do roka poroda. Pri porodu pa se je zapletlo. Odtekla mi je voda, nisem pa še imela lastnih popadkov. Plodovnica je bila bistra. Odprta nisem bila takorekoč nič. Dobila sem umetne popadke in se vsako uro odprla približno za centimeter. Tako, da sem rojevala 8 ur in pol. Problem se je pojavil čisto na koncu, ko kljub močnemu pritiskanju otroka nisem mogla iztisniti. Popadki na koncu so se mi zdeli zelo šibki, imela sem občutek, da pritiskam kar v prazno. Porod smo končali z vakumom. Rekli so mi, da sploh niso verjeli, da bom lahko rodila po naravni poti, ter da je tak porod tipičen za tako obliko maternice. Povem naj še, da je bila lega ploda glavična, vendar ni bil lepo postavljen, temveč je z glavico pritiskal bolj v desno, na levi pa je bilo še malo prostora. Posteljica se ni izločila sama, ampak so mi jo morali luščiti.
Zanima me ali je težak porod posledica oblike maternice, ali mogoče tega, da mi je odtekla voda, ali pa je zgolj naključje? Kaj lahko pričakujem naslednjič in kdaj se zdravniki odločijo za carski rez?

Lep pozdrav in najlepša hvala vam za odgovere in forum, ter vaše strokovne in nemalokrat tudi duhovite odgovore 🙂

Draga Tanita,

glede na začetek poroda pri vas (z odtekanjem plodovnice pri relatvno slabo pripravljenem materničnem ustju) ste imeli povsem normalen porod, ki niti ni trajal predolgo. Vakuum je le način pomoči pri iztisu, ker je bila bodisi glavica malo slabše prilagodljiva porodni poti ali pa so bile “vaše sile” za iztis preslabe. Kakorkoli, oblika maternice včasih prispeva vtoliko, da so popadki manj učinkoviti, vendar iz vaše pripovedi na to ne morem sklepati, saj pravite, da ste se odpirali kak cm/uro, kar je v skladu s standardi. CArski rez pa je operacija kot vse druge in ga opravimo, če je ogrožena bodisi nosečnica, plod ali oba in kadar od njega pričakujemo več koristi kot tveganj. Še vedno po carskem rezu umre 5 – 10x več žensk kot po naravnem porodu in kolikorkoli redka je taka smrt, je vedno nesmiselna in pravuiloma gre za sicer mlado, zdravo žensko..

New Report

Close