masaža v nosečnosti
Pozdravljeni!
Sem v 22. tednu nosečnosti in približno 4 tedne imam težave s hrbtenico oz. imam bolečine v križu. Sprva so bile bolečine kratkotrajne, največkrat če sem nekaj časa hodila ali pa sedela. Sedaj pa se pojavlja zbadajoča bolečina v križu tudi če ležim, tako da včasih sploh ne vem v kakšen položaj naj se namestim. Bolečine trajajo tudi po cel dan in noč.
Zanima me, če bi se z masažo hrbta stanje kaj izboljšalo oz. če ni v nosečnosti masaža v predelu križa škodljiva. Naj še povem, da mi razne raztezne vaje za hrbtenico ne pomagajo dosti.
Kaj mi svetujete zoper bolečine ?
Hvala za odgovor!
Draga Lana,
že nekaj časa se čisto ljubiteljsko ukvarjam z masažo (poskusni zajček je moj fant) in sem prebrala že kar nekaj knjig o tem.
Literatura masažo križa v nosečnosti celo priporoča, saj baje pride zelo prav tudi med samim porodom. Pri masiranju nosečnice so prepovedani samo kakršnikoli močni pritiski na trebuh. Ostalih omejitev ni. Nosečnica naj bi tudi sama, glede na svoje počutje, določila položaj telesa med masažo: ponavadi je to polsedeč ali pa leži na boku. To je kratek povzetek iz knjige Masaža, več pa trenutno nisem našla.
Vsekakor pa ti priporočam, da greš k profesionalnemu maserju, ki se spozna na stvar.
Lep pozdrav!