Mamice avgustovčkov 2009
Srečno v novem letu 2010 mamice in otročički!
Upam da ste lepo preživeli praznike. Pri nas je tako pokalo, da je mene motilo…Ava pa je pridno spančkala 🙂 No, smo pa od včeraj že v svoji sobici in danes je bila njena prva “samostojna” noč..odlično je prespala 🙂
mmammma tudi jaz sem ful napekla, s tem da sta ostala še 2 muffina, to je pa tudi vse :))) pri nas smo vsi sladkosnedi. In hodimo naokoli, kljub dežju nas tudi sprehod po stari Lj ni ustavil…in sm bla kr presenečena koliko ljudi je z vozički, kljub temu da ful dežuje.
Uglavnem…mi uživamo v prvih skupnih praznikih in naj se lepi dnevi nadaljujejo celo leto, ane 🙂
Jutri bo pa sonček…mi šibnemo v Kr.Goro :))
papa***
Pozdravljene v novem letu:))
kako ste? kako ste praznovali??
Mi smo se imeli luštno, mali je bolj malo spal, tako da je dočakal polnoč.
danes smo imeli cepljenje; kljub prehladu. Me je že skrbelo, da ga ne bodo cepili pa je zdravnica rekla, da ni tako hudo. Sploh mu ne morem spraznit noska, nič ne gre ven, sliši se pa ogromno. A mate kakšen nasvet??
A katera že dodaja gosto hrano?? Sem malo pozabila, če smo o tem že govorile. Jaz bom konec januarja začela.
Dejte mi še mal povedat koliko vaši dojenčki spijo čez dan?? Ker se sprašujem, zakaj je naenkrat tak problem zvečer iti on 8h spat??Mogoče naš preveč spi čez dan: ponavadi prespi celo dopoldne, vmes se malo zbuja in je pokonci največ pol ure. Okoli opoldneva sva ponavadi na sprehodu, tako da spi še ene 2uri. Popoldne pa tud zadremlje za nekaj časa; tam okoli pol šestih. Sploh ne vem, zakaj je zadnje čase tako nemiren zvečer; ni šans, da trdno zaspi. Poleg tega je zdele dva dni čist poten po glavici (namerili smo 37stopinj vročine-če to je sploh vročina za dojenčka), bošček… ne vem, a je to prehlad al pa zobki. Čez dan je drgač super.
A ma katera kakšen fajn recept za torto? V nedeljo mamo krst pa bi rada sama eno dobro in lepo torto spekla:)
Se tipkamo, lep sončen dan vam želim:)))
No, pa je konec teh praznikov. KONČNO! :))) Pa vseeno, srečnega in zdravega!
Sem na hitro malo prebrala.
mmmammma – ne vem kaj je z vašo malo, ampak ti povem, da sem ji jaz snela tisto jantarno verižico. Nisem in nisem mogla pogruntati kaj neki jo daje, ker je hotela biti ponoči priklopljena na 2 uri, včasih tudi na 1 uro, zbujala se je pa na 15 minut. Jaz sem bila že kot zombi. Pa sem za novo leto rekla, da ji ne bom dala verižice čez noč (navila sem jo okrog nogice in čez dala nogavičko) in je spala kot ponavadi in tako je še danes. Zdaj pa ne vem kaj jo je motilo. Učinek verižice ali verižica sama ali pa nogavička, ki si jo je zbrcala v “nogico” pižamce. Skratka, verižica bo pri nas v “obratovanju” samo čez dan.:)) Je imela pa naša mala na pregledu 23. skromnih 6160g. :)) Je stalno na spodnjem delu krivulje in me sestra masira, da naj ji kaj dodam, zdravnica pa da ni treba. Jaz pa vem, da ni treba, ker je mala tak dobrovoljček, da sploh ne morem verjeti,da se toliko smeji. Drugače pa je naš urnik tak: zjutraj okrog 8ih vstaneva, umijeva in je budna cca 45 minut, potem zaspi od 1 do 2 ur, potem je kakšno uro budna in okrog 12ih 1ih spet zaspi za kakšno uro in nato še popoldne okrog 4ih, ampak takrat za manj kot uro. Ob 18ih ali pa malo čez gre pa že spat za čez noč in se zbudi okrog 2. Ne vem če ti je kaj pomagal naš urnik Misa. Je pa sigurno samo prehodno obdobje. Jaz vedno rečem, do pubertete se bo že uredilo.:))))
Misa – kakšno torto bi pa naredila? Jaz imam dober recept za Sahar in eno sadno torto, pa da ne grem pisat kot nora….:)
Mi smo se imeli drugače čez praznike lepo, ampak sem vesela da je vsega skupaj konec, ker mi je šla ta prednovoletna norija že prav na živce! Danes se z malo ne premaknem nikamor, razen na sprehod.
Mi se že malo oziramo po počitnicah. Imate že kakšne plane kam boste šli?
Upam, da mrtvilo, ki je vladalo tu med prazniki, čudežno izgine in bomo spet veselo čvekale kot nekoč.
lp,
M
hej hej :))
Misa24 pomoje ima tvoj neko obdobje…ker tut naša je mela 1 teden čudn ritem za spanje. Mogoče tut zato, ker je bla bolna. Vsekakor pa nimaš kej narest. Počaki da obdobje mine in to je to.
MajaB, mi že gledamo za počitnice. Razmišljamo da bi šli junija v Grčijo. Pa bomo probal mal za ceno stistn ker bi naš šlo več skupi. No, je pa vse še v zraku…kar se pa zimskih počitnic tiče, bomo pa preskočili…mamo ta mesec 2 servisa, 1 registracija, pa marca še ena ragistracija….tko da bomo bolj na izletih.
Drgač pa naša pridno spančka v svoji sobici in morm rečt da mi je blo prvo noč kr mal hudo, ker ni bla več z nama…ampak zdej mi je pa ok, ker nekak čutm mal več “svobode” v spalnici 🙂
A si že kej ogledujete avtosedeže? Mi bomo verjetno kr Maxi Cosi vzeli, ker se mi zdi še najbolj ok.
Kako je pa kej z vozički? Naša je neki tečnart začela v košari…ja sej je logično, ker nič vn ne vidi. Počasi razmišljam da bi šla že v športni del vozička. Aja še neki mi povejte…naša tamala bi že kr sedela. Skos se dviguje…kaj pa vaši? A je ok če jo kr dam sedet, ker se res skos nagiba naprej?
No, tut jst upam da boste mal bol zgovorne in da se kmalu dobimo na enem kakavu 🙂
lep pozdrav še z moje strani…
mi imamo pa tak ritem: vstnemo od 7.15 – 8h, ga umijem, oblečem…nahranim. potem ga položim nazaj v posteljo in zaspi od 9 – 10, včasih “potegne” do 11h..potem hranjenje…in je buden do 13,14h…potem zaspi – za cca 20min do pol ure. pa vmes hranjenje…pa ob 17h spet hranjenje..potem pa koma zaspi od 18-19h..če je pa slučajno buden…se igramo, vriskamo in zganjamo norčije. ob 19.15 kopanje, hranjenje in ob 20h spat! je pa res, da neglede koliko in kdaj spi čez dan…zvečer ni nobenega problema za spanje ( že trkam na les…glavo… :))) ) in potem spi celo noč že od konca novembra – ma to je res pravi balzam!! tko zelo je priden in zadovoljen, da kr ni za verjet 🙂
tudi naš bi non-stop sedel in pri hranjenju imamo BORBE! saj ga vse zanima, samo hrana ne. pa brca z nogami, pa se zvija…samo jesti ne. včeraj sem ga prvič dala “ležat” v stolček za hranjenje – sem nagnila sedež – ma to mu je blo tak noro, da je bil eno uro popolnoma tiho in opazoval okolico. tko da pojma nimam, če se to že sme ali ne…jaz sem ga dala in to je to! pazim, da je hrbtenica podložena in da se še sam ne opira na hrbtne mišice.
v športnem delu vozička ( mi ga uporabljamo že dober mesec ) pa mu tudi vzdignem vzglavje…da lahk že mal pokuka naokoli – ma horizontala mu je itak že čist brezvezna :))))))
ampak vzdignem za cca 30 stopinj, ne več.
no, zdajle sem sama doma – kr ne morem verjet in sploh ne vem kaj bi počela. ma mož dopust, pa sem ga nagnala z malim na sprehod 🙂 no, jaz pa morm generalko kuhinjo ščistit…in zdaj grem… :))
se še beremo!
aja pa eno vprašanje imam: naš mali ima že od rojstva vneto D oko…z manjšimi presledki, ko je ok. do zdaj sem naredila že 3.”kuro” z kapljicami…pa nič ne pomaga…pa masiram solzevod..pa nič. gnoj pa kar teče…sploh takrat, ko pomasiram. imeli smo gtt CILOXAN in TOBREX. mogoče kakšen domač “recept” ??? – bom hvaležna za vsak odgovor – hvala.
Tima živjo 🙂
ja vidm da imate kar reden ritem spanja že 🙂 ful fajn! No naša še vedno spi 12 ur…je pa odvisno kdaj gre spat…ponavad je hodila okol 8h, zadnje čase pa jo že okol 7h zmanjka. Ima pa kar reden ritem it spat…nekje cca uro pa pol do 2 uri je pokonc, pol pa spanje za ene 40 minutk in spet 2 uri pokonc.
Kar se tiče učk, pa je imela prijateljica podobne težave. Od rojstva je mela ful vneto oko in zdej jo je pediater poslal k okulistu. Ne vem pa kaj bi to blo. Kolk časa pa že ima to? Pa če vmes izgine, svetujem da mal opazuješ kaj se v tistem času dogaja. Imaš mogoče kakšne dišave po stanovanju in ga draži?
No, vidm da ste ostale manj zgovorne…še vedno novoletna utrujenost? 🙂
Jst sm pa vesela ker snegec pada 🙂
Sploh ne vem, zakaj se enkrat lahko prijavim, drugič pa ne…
Oh, kako fajn, da ste “nehale praznovat” :))))))). Sem kar parkrat šla prečekirat, če se je že katera oglasila…, pa nič. No, saj mi smo se imeli tudi super. Mož je bil deset dni doma in smo imeli eno tako lepo družinsko usklajeno sobivanje. Zdi se mi, da je naša najstarejša prešla tisto prvo fazo pubertete in se je zdaj spet ujela. Prav luštna punca postaja. No, upam, da se bom tega spomnila tudi takrat, ko se bodo spet kresale iskre… Strašansko veliko smo peli (smo namreč zelo muzikalična družina), tako da imam kar malo spraskano grlo… Res je bilo luštno in sem danes kar malo trpela, ko sem jih odpravljala od doma… Tudi Polona je nekoliko začudena, ker nikogar razen mene ni in kar išče po hiši, če je kje kdo, ki bi jo zabaval ali crkljal. Se je kar odvadila miru, ko je budna.
Se je pa v teh praznikih prvič obrnila iz hrbta na trebuh, obratno se pa že ene štirinajst dni ali celo tri tedne.
Posedam je jaz še ne. Ko leži na tleh, je imela nekaj časa samo ritko na tleh, vse ostalo je bilo pa v zraku. Zdaj pa je na tleh glava in stopala (skrči kolena) in dviguje samo rito.
Naš urnik? Vstajamo okrog 7h, budna je potem kako uro, nato spi uro in pol. Okoli kosila spet zadremucka za kaki dve uri, potem pa včasih še okrog pol petih za pol ure, včasih pa ne spi več do nočnega spanja, ki pa je trenutno bolj na obroke. Se namreč kar naprej nekaj zbuja, jamra, priklaplja, jesti pa noče… Tako nisem nič več spočita mamica. Počasi mi že kar kakšna ura primanjkuje…
Je pa res, da so zgornji zobki že tik pod površino. Upam, da bo potem spet po starem. Medve ogrlico nosiva pondnevi, ponoči pa sem ji jo tudi snela.
Misa, mi imamo tudi v nedeljo krst. Bom tudi pekla torto… Pa tudi še ne vem kakšno. Jaz potem vedno pobrskam po kakšnih dobrih receptih in mi kaj zadiši… Bo že!
Z gosto hrano bomo mi začeli, ko bo pokazala znake, da je zrela. Zaenkrat še vedno izplazi jeziček in tudi nič se še ne zanima za to, kar ostali jemo. Vem pa, da se je vse to preobrnilo pri ostalih otrocih praktično čez noč, tako da… joj, jutri bomo stari že 5 mesecev. Sploh ne morem verjet. Pa še glede varstva nič ne vem…
MajaB, katere počitnice že načrtujete? Poletne ali zimske? Pri nas poletne niso vprašljive, ker hodimo ves čas kampirat in smo zadnje tri leta zaljubljeni v en kamp. Itak pa moram jaz “dobiti noter” še lansko sušo glede morja…Verjetno bomo pa letos šli še na kakšno mini potovanjce s šotorom. Po Italiji… Ah, to zdajle samo jaz sanjarim, ostali še nič ne vedo…
Glede zimskih, pa… Še nič ne vem.
Živjo,mamice!
Karin je pa danes spala do 7,15…si je privoščila,ker je danes dopolnila 4 mesece 🙂 zadnje tri dni se je zbujala okoli 5h,prej se je ponavadi ob 6h.Po jutranjem dojenju,umivanju,previjanju pa ponavadi zaspi za 2 do 3 ure.Potem včasih po kakšni uri in pol,tudi več,še zaspi za kakšne 20 minut,včasih tudi ne.Na sprehodu večinoma spi…potem pa še okoli 19h zaspi za kakšne pol urce,potem počasi večerno umivanje,masaža in ob 21h dojenje in zaspi.
Razen,ko je zaspana,se rada nosi v ležečem položaju,drugače se pa kar skoz steguje,najraje se nosi pokonci,tudi,ko sedim z njo,je ful rada,da jo dam v sedeč položaj.Saj ni predolgo,tako da po mojem ni nič narobe,ker ji paše…ampak sem se že tudi jaz spraševala,če je ok.
Sem si pa sposodila trak sleepy wrap in ji je všeč,ker je bolj pokonci in si lahko ogleduje okolico…
Misa24,jaz bom začela z uvajanjem goste hrane nekje pri 6 mesecih…razen,če bi mi tamala dala kakšne znake,da bi že prej…drugače ne bom nič hitela.
Kar se pa torte tiče,imaš na http://www.kulinarika.net ogromno receptov,jaz veliko receptov za peko tam dobim…torto delam večinoma čokoladno,ker smo v familiji vsi veliki ljubitelji čokolade,ampak imaš tam res veliko vsega…ta čokoladna je meni super,če te bo zanimalo,ti povem,katera je…
Aja,misa24,kakšen nasvet,kako naj začnem z učenjem? :)))Zdej sem imela malo pauze in se kar ne morem spravit nazaj,še en izpit moram narest,ki mi je ostal od septembra…sicer je še čas,a jaz bi rada čimprej,da nadaljujem s študijem drugo leto…ja,saj vem,usest se je treba,ko tamala spi,pa bo,ne?
Meni je tud ful fajn,da je sneg,mi je tako lepo na sprehodih v takem vremenu…letos mi prav paše sneg in mraz….
No,imejte se lepo,sem pa vesela,da smo nazaj 🙂
Se beremo.
hej hej mamice 🙂
mmammma pozdravček še tebi, ki vedno tko fajn napišeš 😉 ja Polona je pa res že prava punca…kr sama se že obrača 🙂 No, naša se trenutno samo iz hrbta na bok in tok čeblja da je polno smeha 🙂 Kar se pa hrane tiče, sm pa opazila da nas ene 14 dni skos opazuje ko jemo. Jst ponavadi kej pojem zraven nje na kavču in me tko gleda kaj delam, da mi je kr nerodno včasih…ker tko pogleda da bi ona tut :))) hahahaha… V petek bo dopolnila 5.mesec in v soboto ko bo še oči doma bomo prvič začeli s sadno kašico. Pa da vidmo kako bo. Je pa zadnje čase ful lačna. Je 5x na dan in to na 3 ure. Prej je jedla 4x na cca 4,5 ure. Pa že kakšen mesec tko čudn cucelj od flaške zagrabi..kot da ga več ne bi znala…ne vem kaj počne (?)…
Vse ki imate že več otročičkov, bi prosila, če mi lahko poveste količino sadnega obroka za te majhne štručke. Sej pride patronaža drug tedn in mi prinese neke jedilnike, ampak jst sm imela v mislih pol banane in pol hruške..ma sej vem da ne bo zdej vsega pojedla…ampak me zanima a je to preveč? Trenutno poje 5 obrokov pol 210ml.
Kakšna debata okol goste hrane bi mi prav prišla 🙂
Kar se tiče peke torte, pa jst nekak prisegam na Saharco, ker jo mam ful rada in jo bom tut v kratkem pekla za moj roj.dan.
Drug teden pa grem za en dan na smučanje :)) sama s sestro, da se mal odklopva in uživava….kumi čakam, ker že ene 2 leti nism smučala…zdej pa držim pesti za vsaj en dan sončka, da bo lepo vreme 🙂
No, čeprav še vedno sneži, je prav lepo in dons sva ble z Avo na sprehodu med snežinkami. Sm gazila po pločniku…in je blo prou fajn 🙂
Bom bolj na kratko. Ja, Puppa, toliko je za začetek absolutno preveč. Začni s kakšno žličko, pa da se želodček počasi navadi na nov način. Saj se mora kompletna črevesna flora zamenjat in prilagoditi. Tako, da tudi, če ji bo zelo pasalo, ne pretiravaj, da ne bo kakšne hude noči. Pa sploh hruške znajo fajn napenjat. Banana pa zapret. Počasi in previdno, čeprav se spomnim, da sem si tudi sama strašno želela, ko sem imela prvega otroka, da bo začel jest gosto hrano. Saj bo! Malo še potrpi!¨
Tisto, kar pa opazuješ, ko sama ješ in te opazuje je pa en pomembnejših znakov zrelosti za GH. Bi te najraje z očmi požrla, ne? Zelo fajn si opisala tisto, da ti je kar nerodno…:))))))))
Glede pogostosti obrokov bi pa jaz osebno rekla, da je ta pogostost, ki jo zdaj opažaš, veliko bolj običajna, kot tista, ki si je bila vajena doslej. Ni kaj – tudi tebe je tvoja punči malo razvadila… Kot moja mene.
Uživaj na smučanju! Jaz sem se predlani spravila na smuči po 15 letih. In ko mi je ravno zalaufalo, sem lani bila spet noseča. zdaj dokler pa dojim, pa nekako mislim, da ne bom. Razen če me ne bo mož “prisilil”. On ve, kako rada smučam (on ne smuča) in bo naredil vse, da mi bo to omogočil. Samo dojit pa ne more:))))))
Medve sva bile tudi na sprehodu s slingom. Je gledala in se mrščila, ko so ji snežinke padale na nosek… Potem je pa zaspala.
Pozdravljene!
Še od mene želja, da je to leto čista desetka:)!
Ja, zdaj bo kmalu debata o gosti hrani…pri nama verjetno najkasneje ker smo rojeni zadnjega avgusta:)…bomo videli kako bo…mi imamo težavo, ker noče zagrabit flaške (tud unga cuclja ne, ki zgleda kot bradavica)…tako, da se zelo težko kam odpravim…čeprav mislim, če bi bil dovolj lačen bi prijel tudi flaško…
Vidim, da imate kar pride otročiče za spanje:)…mi še čakamo na prvo prespano nočko:)…
Sem pa jaz staknila nek virus in hvalabogu je bila kriza samo eno noč in en dan…tudi vročina je spustila…sem pa kar vzela lekadol, saj pravijo, da nič ne škodi pri dojenju…
Puppa, bravo za sprehod…jaz z vozičkom ne morem ven, pločnik je katastrofa…cesta pa še bolj…
Torta, meni je tudi Sacherca dobra, pa nutelino večkrat naredim, samo, da malo priredim recept, pa dodam še malo zmiksanih višenj…
Še glede stolčka, midva nameravava v kratkem v nabavo, pa se še nisva odločila…eni prisegajo na Romer…pa ne vem, tiste, ki imate več izkušenj, se bolj splača do 36 kg? ali manj?
Želim lep zasnežen dan
mmammma hvala za odgovor o gosti hrani. Mi prosim svetuješ kaj je primerno za začetek, katera hrana od sadja, oz. kaj naj bi dala. Vem da bo preveč kar sem napisala. Lepo prosim če malo opišeš kako sploh poteka uvajanje v gosto hrano. Koliko obrokov naj nadomesti mleko, oz. kako dolgo se sploh uvaja da potem preide samo na hrano in mleko samo zjutraj in zvečer?
Ja za smučanje sm pa ful vesela…to bo namreč sestrino darilo meni za roj.dan in boljše ne bi mogla izbrat. Tko da bova maksimalno uživale 🙂
binabiba ja jst mam velika kolesa na vozičku in je šlo. Sicer počaaaaas ampak je blo fajn 🙂
Sm pa tak firbec babji, da sem že dala iz škatle športni del vozička, pa tamalo not in sva se vozile po hodniku gor pa dol :))) hahahaha…no, ampak bova še kr neki časa v košari. Sploh ker je tak vreme in ima še par cm prostora, tko da krize še ni. Samo jst sm nestrpna ker bi jo rada dala v športni del in šibala naokoli.
mmammma tebe pa res prosim če mal bolj natančno opišeš kako naj začnem z uvajanjem hrane. Hvala!
lep večer bejbe in mirno nočko 😉
Dobro jutro…
Punce,mi lahko pomagate?Včeraj zjutraj sem opazila pri tamali rdeče pikice po trebuhu in hrbtu,danes se mi zdi še slabše,jih je več,največ na prsnem predelu,koža ni gladka,ampak malo hrapava.Posamezne pikice so tudi po rokah,stegnih.Tudi po ličkih je koža malo suha.Po ličkih je že imela tako,pa se je pol izboljšalo,sem jo s kremo za ven namazala,pa se mi zdelo bolje,sumila sem pa tudi centralno doma,da bi bil zrak suh…skratka,se je izboljšalo,zdaj pa spet.Ampak pikic po telesu pa ni imela in tega je danes kar precej.Brala sem po internetu,da je lahko otrok pregret,pa da se pojavijo…vročine ne vem,da bi imela,tudi nisem imela razloga,da bi šla merit,preveč oblečena se mi pa tudi ne zdi…doma ima le en dolg rokav in trenirko,ponoči pižamo in spi v spalni vreči…bi ji bilo zato vroče?Za ven ima pa dvoje dolgih rokavov,pajaca brez rokavov in dam jo v zimskega pajaca…tudi,ko prideva domov,ni potna.
Kaj pa če gre za kakšno alergijo?Imate kakšno idejo?
MajaB,kako se je pri tvojem sinu pokazala alergija?
Bom vesela,če mi katera lahko kako pomaga,me malo skrbi….
tashi živjo…a mogoče uporabljaš mehčalec za perilo, al pa si zamenjala pralni prašek? Naša ima pikice pod usti, ker si skos ustnico stiska in je skos mokra. Jaz jo po obrazu mažem z ribjim mazilom in pikice kmalu izginejo. Probi s tem namazat, pa boš vidla če kej pomaga. Mogoče si pa ti začela s kakšno hrano ki pri njej izzove alergijo?
Ste se pa razpiiiiiiiiisaaaaale…..ustvarile pravi klub mamic dojenčkov in malčkov;-) Ni niti dovolj časa,da vse prebereš hehe
Tud sama sm rodila avgusta (20.) drugo punčko, prva je stara 2 leti, tko da je kr pestro z 2 malima…..dobr,da mi moj precej pomaga,ker babic ni blizu:-)
Vidim,da že razmišljate o uvajanju goste hrane. Jz nism nč hitela pr prvi in počakala do dopolnjenega 6.meseca, ker mi je tako predlagala patronažna, pediatrinja pa itak. Tko da bom tud pr tej drugi počakala do takrat. Lahko pa za v pomoč prilepim nekaj zadev o uvajanju GH, ki sm jih sama upoštevala pri prvi punčk (je pa ogromno zadev o tem na internetu in se tud med seboj razlikujejo v kakšnih stvareh):
Sadje
Na novo uvajamo le eno vrsto sadja, posebno moramo biti pozorni na sadje, ki bi utegnilo povzročiti alergije (jagode, breskve), zato se jim na začetku raje izognemo. Za prvič ponudimo otroku le žličko ali dve kašice. Količino postopoma večamo, dokler ne doseže samostojnega obroka.
Surovo jabolko ali hruško lahko olupite in narežete na rezine, ki jih majhne ročice lahko lepo držijo. Lahko jih tudi nastrgate z nožkom za lupljenje in strganje in jih takoj ponudite otroku. Primerno prvo sadje so tudi surove breskve in marelice, slive, lubenice ali melone, avokado, banane ter borovnice. Še najbolje je, da otroku ponudimo sezonsko sadje. Če sadje kupujemo, ga obvezno olupimo, saj je takšno sadje lahko močno škropljeno. Otrokom starejšim od osem mesecev, lahko ponudimo druge vrste sadja, le pri jagodah pazite, ker so zelo alergene. Zaradi alergogenosti pazimo tudi pri citrusih (pomaranče, limone, grepfruit, kivi). Otrokom ponudite sadje v kar najbolj naravni obliki, ker je sadje sladko, dodatno slajenje ni potrebno. Izogibajte se že kupljenim, sladkim sadnim kompotom. Ponavadi so preveč sladki in imajo zelo nizke prehrambene vrednosti. Tudi suho sadje, kot so rozine, fige in dateljni v prvem otrokovem letu niso najprimernejše zaradi velike koncentracije sadnega sladkorja in ker se močno lepijo med zobe in lahko povzročajo zobni karies.
Zelenjava
Za pripravo prvih zelenjavnih kaš so najbolj primerne naslednje vrste zelenjave: korenje, krompir, koleraba, cvetača, bučke. Izogibamo se zelenjave, ki bi otročka utegnila napenjati (zelje, ohrovt, fižol, grah …).
Zelenjavo dobro operemo in jo v malo vode skuhamo do mehkega. Pretlačimo in dodamo maščobo – olivno olje ali olje koruznih kalčkov. Količina zelenjavne kaše, ki naj jo otroček dobi, naj bo v začetku majhna, le žlička ali dve, nato pa vsak dan večja.
Žitarice
Zelo primerna hrana za uvajanje goste hrane po žlički so lahko tudi mlečne žitne kašice. Mlečne žitne kašice po dopolnjenem 4. mesecu starosti vsebujejo nadaljevalno formulo, od žit riž in koruzo (brez glutena) in različne vrste sadja v prahu. Njihova priprava je enostavna in preprosta – le s prekuhano vodo. Kašice po dopolnjenem 6. in 8. mesecu starosti pa že vsebujejo žita z glutenom, ravno tako je dodana nadaljevalna formula.
V osnovi naj velja priporočilo, da se prvih devet mesecev do enega leta izogibamo vsem žitaricam, ki vsebujejo gluten. Najbolj pogosto uporabljane žitarice z glutenom so: pšenica, rž, oves, ječmen in pira.
Skorje kruha so odlična hrana za vaše malčke, ki bi jih zaradi rasti zob kar naprej drgnili ob svoje dlesni in ga žvečili. Skorjica kruha je lahko zelo priročna za čas med obroki in v času, ko ravno pripravljate kosilo. Malce večji dojenček se od nje ne bo nasitil, bo pa z veseljem podrgnil boleče dlesni. Če v svoji kuhinji uporabljate kuhane žitarice, jih otroku, ki je starejši od devet mesecev ali še bolje – blizu prvemu rojstnemu dnevu, lahko ponudite. Pazite, da žitaricam ne boste dodajali sladkorja in kuhajte jih na vodi, ne na kravjem mleku (npr. pšenični zdrob – gris). Izogibajte se mešanicam žit ali kosmičev, dokler otrok ni poskusil že posameznih sort.
Meso
Približno po dopolnjenem 6. mesecu starosti lahko dodamo 2 – do 3 – krat na teden tudi meso. Svetuje se predvsem belo piščančje, puranovo, kunčje, kozletina (te vrste so laže prebavljive in imajo manj maščob). Meso skuhamo skupaj z zelenjavo in dobro sesekljano dodamo med zelenjavno kašo.
Meso je pomemben vir živalskih beljakovin, vitaminov in železa.
Jogurt, skuta
Običajno po dopolnjenem 6. mesecu starosti lahko primešamo med sadje tudi žličko ali dve navadnega jogurta ali skute.
Jajca
Majhne količine v trdo kuhanega rumenjaka dajemo otroku po dopolnjenem 6. mesecu starosti. Zadošča, če otroček dobi 1 – krat na teden trdo kuhan rumenjak, primešan zelenjavni ali sadni kaši. Količino rumenjaka postopoma večamo, tako da do enega leta starosti dobi že cel rumenjak.
Beljaka do enega leta starosti ne dajemo (možnost alergij), tudi rumenjaku se raje izognemo, če je družinska anamneza na alergijo pozitivna.
Z uvajanjem mešane hrane postopno zmanjšujemo mlečne obroke. Vseeno pa mora otrok dobiti 500-600 ml mleka ali mlečnih izdelkov na dan še dolgo potem, ko že ni več dojenček.
Kljub vsemu, veljajo neke splošne, priporočene smernice, do katere starosti otroka, določena hrana NI primerna. Do enega leta starosti tako otroci ne smejo uživati jajčnega beljaka (jajčni rumenjak ponudimo dojenčku po osmem mesecu starosti, celo jajce pa po dopolnjenem enem letu). Kravjega mleka in izdelkov iz njega, žitaric, ki vsebujejo gluten (pšenica, oves, rž). pekoče začimbe, sol, sladkor, jagode, močnejša maščobna živila, lešnike, med, hrenovke in klobase (ker vsebujejo preveč soli in dodatkov ter ovoj, ki mu dojenček s svojim žvečenjem ni kos), grozdje, pokovko ter sladkarije (žvečilni gumiji, trdi bonboni) pred 1. rojstnim dnevom. Še posebej velja to priporočilo za kravje mleko, ki je na jedilniku slovenskih otrok mnogo prezgodaj. Kravje mleko lahko po dopolnjenem 9. mesecu starosti uporabljamo le kot dodatek pri kuhi (pri pripravi pire krompirja ali polente), dovoljeni so polnomastni mlečni izdelki (sir, jogurt, skuta). Tudi LCA jogurti za otroke še niso primerni. Kravje mleko je težko prebavljivo, vsebuje preveč beljakovin in kalcija, fosforja, natrija, klora in kalija ter premalo vitamina C, vitamina E, železa, bakra in nasičenih maščob. Presežek beljakovin in mineralov obremenjuje ledvice ter lahko povzroči dehidracijo in celo krvavitve v črevesju.
Tolk o vsem tem….se precej razlikujejo v tem, kaj najprej uvajat:sadje ali zelenjavo. Baje, če sadje prej uvajaš, nočejo sprejet zelenjave……kaj pa vem??!!! No, lahko še prilepim neko razpredelnico, kako in kaj uvajati po tednih, ve pa presodite, kako boste :
I. PO DOPOLNJENEM 6. MESECU ŽIVLJENJA
Za obrok zadostuje za začetek 50 g živila v KUHANI obliki (zaradi nezrelega prebavnega sistema). Živila uvajamo v razmaku enega tedna, da se dojenček novemu okusu privadi in da v primeru preobčutljivostne reakcije lažje ugotovimo, katero živilo jo je povzročilo.
Ko ugotovite, da vse dobro prenaša, lahko količino postopoma povišate do 150 g.
ŠESTTEDENSKI NAČRT:
1. V prvem tednu dopolnine prehreane pričnite Z ZELENJAVO Z MALO ALERGENI (npr. korenje). Zelenjavni pire razredčite samo z vodo ali s prehrano za dojenčke, ki jo uporabljate.
2. Če vaš otrok prvo živilo dobro prenaša, uvajajte v drugem tednu DRUGO ZELENJAVO (npr. krompir). Druge primerne vrste zelenjave so: cvetača, brokoli, koleraba, sladki krompir, bučke, rumena koleraba, komarček.
3. V tretjem tednu dodajte prvič MALO MAŠČOBE (npr. olivno olje). Vzemite 1 čajno žličko olja na približno 100 g zelenjave.
4. V četrtem tednu razširite jedilnik S SADJEM, vendar ne s surovim, temveč s kuhanim. Najpreje poskusite enkrat do dvakrat s 50 g kaše ali kompota kot majhnim vmesnim obrokom. Priporočljivo sadje so jabolka ali hruške, kasneje tudi banane, marelice ali morda borovnice.
5. V petem tednu ponudite otroku RIŽEVE KOSMIČE za konico noža (Rižolino, Rižko) ALI KORUZNO OZ. AJDOVO MOKO.
6. Če vaš otrok brez težav prenaša 2 vrsti zelenjave, olje, eno vrsto sadja in riž, mu v 6. tednu lahko ponudite tudi KUHANO ZMLETO MESO: zajec, teletina, perutnina, jagnjetina. Za začetek naj dobi približno 10 g mesa v obroku, kasneje pa količino povečajte na 30 do 50 g.
II: PO DOPOLNJENEM 9. MESECU ŽIVLJENJA
1. V prehrano pričnite uvajati MASLO, nato SMETANO in IZDELKE IZ KISLEGA MLEKA (npr. jogurt).
2. ŽITA so pomemben vir ogljikovih hidratov, vitaminov B-kompleksa in rastlinskih beljakovin. Dodajati pričnemo predvsem zaradi njihove energijske hranljivosti. Žita, ki vsebujejo GLUTEN (pšenica, oves, ječmen), uvajamo po 9. mesecu zaradi preprečevanja celiakije.
3. JAJCE
Trdo kuhan rumenjak ponudimo dojenčku po 9. mesedu, beljak pa zaradi nevarnosti razvoja alergije šele po dopolnjenem prvem letu. Začnemo z manjšimi količinami, tako da otrok dobi enkrat tedensko cel rumenjak.
4. STROČNICE
ZAAAADOOOOST…..zdej sm se pa sama razpisala ;-D
Želim vam nekomplicirano uvajanje in upam, da se še tipkamo! Pa SREČNO, ZDRAVO, USPEŠNO, POLNO LJUBEZNI in NEPOZABNO NOVO LETO 2010!!!!!
Hej, bofra – tole je pa super, takoj copy paste in shranim…:):)…mislim, da bodo punce vesele:)!
Sem pozabila še povprašat tiste, ki že imate izkušnje glede potovanj z letali in majhnimi “bučami”…puppa mislim, da je omenjala Grčijo…naju tudi precej vleče, ampak se bojim kako bo z malim in pritiskom…zna bit kar hudo ali pač ne…imate kaj izkušenj?
Aja, danes sva tudi midva zakorakala med snežinke…sicer le pred hišo, ker kljub temu, da ima tudi naš voziček velika kolesa je pločnik prevelika katastrofa…
Uživajte v snegu!
ojla!
bofra…dobrodošla med nami in seveda HVALA za precej koristen post…tudi sama sem naredila copy paste :)))
binabiba, imam najboljšo prijateljico, ki ima enega otroka, zdaj sicer stara že 6 let…so precej premožna družina in temu primerno potujejo po svetu 2x/leto po mesec dni.
se pa spomnim, da ko je bila njena punčka stara 7 mesecev, so odleteli v dominikansko republiko in je bilo vse ok…mala je skoraj prespala celoten let. pri 9. mesecih so šli na kubo. ko je bila stara slaba 2 meseca so šli na morje. malo pobrskaj tukaj po forumih…ko ljudje pišejo poste kako je bilo na potovanjih v različnih državah…tudi z majhnimi otroci. mislim, da se forum imenuje “izkušnje na potovanjih”…pa tam malo pobrskaj in povprašaj…
tudi sama bom počakala z uvajanjem GH do dopolnjenega 6. meseca ali pa vsaj do 6. meseca. začela pa bom z belo zelenjavo ( cvetača, bučke,…) od sadja pa jabolko. se pa tud že men mal dozdeva, da ima tega mleka počasi dovolj…al pa se res samo meni tako zdi :)))
imamo pa še vedno vnete oči in kr ne vem kako naj se lotim tega, da bi izginilo. skoz spiram z Nacl..pa masiram solzevode…pa nč ne pomaga… 🙁
drugače pa je naša čunga lunga iz dneva v dan večja klepetulja…takoj, ko zjutraj odpre oči…se začne smejati, krohotati in razlagati kaj vse se mu je sanjalo ponoči – hehe :)))
in tako ppotem celi dan…zdajle naprimer, ko jaz sedim za računalnikom, je on zraven v stajici (leži) in se krega z dudo…vmes pa mene kontrolira in se mi smeji :)))
mi danes nismo bili zunaj…jutri gremo zagotovo…
lp
Evo, na hitro, sem že za drug post porabila cel kup časa (me je nekaj zaj…).
Alergija: pokaže se (večinoma) na pregibih. Moj starejši je imel na koži ekceme v obliki kroga, pod brado je imel razpokano kožo do krvgi. imel je tudi zelo hude temence. Če je alergija, se lahko zgodi, da otrok tudi slabše spi (zaradi srbenja). težko bi rekla kaj bi lahko bilo pri tvojem tashi, mogoče ni alergija. Ponavadi se ne kaže na hrbtu. Preveri v kakšen material je oblečen otrok, koliko mehčalca (če sploh) dodaš pranju. Če te skrbi, pokaži pediatru.
Potovanja – z mlajšimi je lažje. ker večinoma prespijo. Mi smo kar popotniška družina in smo bili s starjšim pri 8 mesecih v Grčiji, super, pri 2 letih Brunei in malezija, tudi ok, ampak je bil že več buden in seveda posledično precej bolj firbčen.:) Pritisk je problematičen,če ima otrok vnetje ušes, drugače ne. če ima probleme z izenačevanjem,pomaga dojenje, duda ali flaška (odraslim tudi žvečilni gumi ali zehanje). SEm bila stevka, pa poznam več trikov.:)) Mi planiramo počitnice v Dubaju v naslednjem mesecu, pa vam (če bomo seveda sploh šli) lahko kaj več povem kako se je obnesla naša punca, ko se vrnemo.
zdaj pa res moram šibat. Jutri mogoče napišem kaj več.
lpm
dobro jutro!
Hvala za jedilnike, bomo našli nekaj za sebe. Sta mi pa mami in tašča rekli da so ponavadi začeli s kuhanim jabolkom in korenčkom in je baje kr okusno. Sploh na začetku pri uvajanju naj bi bilo dobro da se sadje prekuha. Imamo vsak mesec eno stvar več za pogruntat ane 🙂 Kot sem že omenila, pa naša čudn cucelj vleče kot da ga ne zna več. Kr jezik ven poriva in neki čudno kroži z jezikom…ma kaj pa vem. Učeri sem govorila z mamico iz porodnišnice (smo ble skupi v sobi in vse rodile na isti dan), pa pravi da njen že je hrano in da ima ful rad vse sadne kašice in veliko poje. Tko da, jst mislm da manj ko kompliciramo bolje je. Mogoče je za dojene otroke res bolje da se počaka do 6.meseca…jst pa ne bom komplicirala…že skos govorim da bo v novem letu začela s hranco in jutri bo dopolnila 5.mesec :))))
Kar pa se potovanj tiče, pa jst mislm da ne bo problem če gremo z letalom. Sestra je bila v decembru v Amsterdamu in nečak je navdušeno gledal po letalu, in se smejal. Med vožnjo je spal, proti koncu pa se je zbudil in se samo smejal. Je bila tut ena punčka na letalu, mislm da 8 mescov stara in nihče od njiju ni jokal. Tko da, mormo poskust pa bomo vidl. Če ne bomo probal, potem lahko skos odlašamo.
Naša punka (tko ji rečemo, ker oči pravi da ni punčka ampak punka :))) ) še kar pridno spančka…in ne boste verjel.. v svoji sobi ni tut glasu od nje…tut zvečer ko že spi ni joka in stokanja, premetavanja,….se je očitno rabla “osamosvojit” in zdej uživa “na svojem” :)))
Učeri sva mele dooooolg shooping, še vedno jo imam v zimski košari in ni blo nobenga joka zvečer. Jst mislm da je bil takrat en obdobje.
No jst spet pišem in pišem, da kr ni konca!
Aja…kdaj pa kavica?
Ojla, ammice!
Zadnje čase si kar ne vzamem časa, da bi pisala.
Ampak, berem pa vedno in redno ! ;-))))))
No, super, da smo prišle ma temo prehrane.
Jaz in Hana že pridno papcava, že kar lep čas.
Začeli sva z kornčkom,pa ji je šlo na bruhanje :).
Potem prekuhano jabolko-ji je blo super.Nato sem jabolku dodala hruško-naravnost obožuje in to je še vedno njena najljubša kašica.Seveda tudi hruško prekuham.
Od zelenjave smo probali korenček, krompir, cvetačo ter kolerabo.
Obožuje krompir in kolerabo skupaj;ji pravkar kuham ;-))). Sem pa dodala danes poleg še malo korenja
Nad cvetačo in korenjem zaenkrat ni najbolj navdušena.
Rada ima tudi mlečno-žitne kašice z okusom sadja, riževe kašice pa ne mara.
Aja, sm ji probala dat tudi banano, pa mislim, da ji ne paše najbolj, saj je bila tisto noč nemirna.
Bomo probali z banano malo kasneje.
Vendar, ko jo jaz jem, ji jo pa moram malo dat, ker me tako milo gleda, če je ne porajtam, se pa začne razburjat, dokler je ne dobi, pol je pa mir ;)))).
Kadarkoli z mojim kaj jeva, pa da ona to vidi, požira z očmi-sploh ne odmakne pogleda iz hrane, to se prov zagleda vanjo, hihihih.
Skuhala pa sem ji tudi polebto,in sicer na vodi iz prekuhane hruške in jabolka,potem pa sem sadje vmes pretlačila-obožuje.
Same polente pa ne mara.
Sva ji zadnjič kupla kašico hruška-jabolko, jo sploh ni hotla jest, izgleda, da ima raje domače :)))).
Edino, kar kupiva je Hippova kašica za lahko noč,jo dobi kdaj pa kdaj, in je totalno navdušena nad njo.