Mačka je breja – priprava gnezda
Urška a se ti hecaš. Sem že kar dolgo na svetu in sigurno 14 let skrbim za brezdome mačke pa ti povem da je iz leta v leto slabše. Kaj pomaga, če je vse bolj dosegljivo, če so ljudje omejeni. V zavetišču brezplačno sterilizirajo mačke, pa so ljudje tako kamot da sem jim še tja ne ljubi peljat.
Mladiči, oziroma na splošno mačke, pa končajo tako kot je lepo opisal Mark.
Kakšne lastniške?
Če najdeš muco, je pelješ tja, oni jo testirajo in sterilizijao/kastrirajo, potem pa vrnejo v naravo.
Saj v zakonu naj bi bilo to napisano v odstavku , kjer piše, da nezaželeihn legel ne bi smelo biti-jaz si to razlagam s kastracijo oz. sterilizacijo, nekateri pa z lopato po glavi in je!
Še to me zanima-recimo, da se najdejo ljudje, ki bodo to strogo pregledovali. Kakšne bodo sankcije? Odvzem mačke, določen rok, v katerem morajo sterilizirati/kastrirati…?
Če odvzem mačke, potem kam bomo z vsemi temi mačkami?
Če določen rok za sterilizacijo, se bodo mačka na nehuman način znebili in tako privarčevali denar od kastracije?
Kar se mene tiče, bi morala država financirati kastracijo in sterilizacijo teh živali, pa bi bilo malo bolje-v smislu; odvzem živali, pripeljemo vam jo čez 2 dni, ko bo sterilizirana.
Dolgoročno bi država prihranila kar nekaj denarja, saj bi se zavetišča izpraznila-isti postopek bi bil tudi pri psih!
Vsi, ki nimajo registrirane vzreje-psarne, morajo imeti sterilizirane/ kastrirane živali.
Bi bila vesela vsakega predloga in konstruktivne kritike.
To je seveda teorija, praksa žal kaže drugače. Kdo ve, mogoče nam pa nekega dne uspe z našim predlogom zakona…
“Vsi, ki nimajo registrirane vzreje-psarne, morajo imeti sterilizirane/ kastrirane živali.”
Tukaj sem pa jaz malo razdvojena. Sicer sem absolutno za to, da se problematika poštima in sem tudi za večino predlogov glede možnih rešitev. Ampak glede zgornjega predloga pa nisem čisto prepričana. Sama imam psa in psico, oba rodovniška. Popolnoma različni pasmi, tako po velikosti kot po karakterju. Psica (zdaj ima 6 let) je že od malega sterilizirana, predvsem zato, ker nikoli nisem nameravala imeti legla pa tudi zato, da se izognem določenim morebitnim zdravstvenim težavam.
Glede psa je pa tako, parit ga ne mislim dati nikoli, tudi noben “ups” se mi ne more zgoditi, ker je pes stalno pod nadzorom in moji psi pač ne tekajo sami naokoli. Je pa tako, da se za kastracijo ne bom odločila, ker se mi ne zdi smiselno psa dajati pod narkozo in ga izpostavljati tveganju, če vem da sem sama odgovoren lastnik.
Pa še majhna pripomba: Ive, opčina = oBčina.
Ja, saj to mi je jasno. In tukaj tudi jaz vidim problem.
Čeprav mislim, pa naj me tisti, ki se jim rodovnik zdi brezvezen papir pojejo, da bi bilo za začetek že veliko, če bi bilo obvezno sterilizirati/kastrirat nerodovniške živali in prepovedana prodaja nerodovniških živali.
Tako bi bilo vsaj delno zajezeno zaslužkarstvo na račun štepanja mladičev in nategovanja ljudi o super čistokrvnih psih/mačkah brez rodovnika pa vaški posebneži ne bi mogli več parit s sosedovim psom pa poskušat kakšnega mladiča prodat. Pa nimam nič proti mešančkom, samo se mi zdi, da je problematika na tem področju veliko večja kot na področju rodovniških psov.
Ja ok. Mešančka lahko le podariš.
Kar pa se tiče nerodovniških se pa ne strinjam, saj se preprodajalci prilagajajo trgu. In bodo prodajali iste pse s ponarejenimi rodovniki in bo to to.
Ravno zato sem predlagala obvezno registracijo psarne, da mladičev ne bi prodajal kar vsak.
Je pa res, da ob tem dobičku, ki ga ima Matoša, ne bi bil noben problem registrirati psarno in dati tistih 180 €, pa bo biznis lepo laufal!
Groza, no.
Ko sem napisala da jih brezplačno sterilizirajo/kastrirajo sem mislila na Gmajnice. To velja za prostoživeče. Zame so vse prostoživeče mačke brezdomke. Take jaz poberem in jih nesem sterilizirat, ne glede nato, da imajo nekatere uradno lastnika. Ker to zame ni noben lastnik, da pusti nesterilizirano mačko zunaj.
Problem pa so tudi nekateri ljudje, ki začnejo zunanje mačke hranit, potem se iz pet mačk razmnoži kmalu 30 mačk itd… da bi katero odpeljali na sterilizacijo s tem se jim ne da ukvarjat, lažje jim je nametat malo hrane, ravno toliko da preživijo in se razmnožujejo naprej.
Zares pomagalo bi po mojem mnenju naslednje:
– obvezna (in ne brezplačna!) registracija vsakršne vzreje, tudi mešančkov, vključno z mastnimi kaznimi za neregistrirano vzrejo;
– prepoved prodaje vseh psov, razen iz lastne registrirane vzreje, vključno z mastnimi kaznimi za prodajalca IN kupca, ki bi to prepoved kršila;
– prepoved preprodaje ali posredovanja prodaje + kazni;
– prepoved uvoza psov za nadaljnjo prodajo + kazni;
– sterilizacija/kastracija vseh potepuških živali (pri čemer bi moral za potepuško žival veljati tudi pes, ki se sam potepa okoli – pa čeprav se prej ali slej pritepe “domov”); financirala bi se pa lahko iz registracije vzreje + kazni.
Prav isto bi veljalo za mačke. Pa kar hitro bi se pokazali rezultati, čeprav ne bi kar čez noč ratala nebesa. Ampak če bo tole prebral kakšen pravnik, se bo začel rolat od smeha in naštel ne samo majhen, temveč prav velik miljon vzrokov, zakaj ni mogoče.
Lp, Breda
Ja, ampak probati ni greh, mogoče ga ne bodo sprejeli sedaj enkrat pa. Sicer pa, bolj bomo težili, bolj bodo razmišljali o temu. Dokler se pa pogovarjamo samo na forumu pa še to eni in isti, ki jih to pač zanima potem se res ne more nič spremeniti.
Predlogi od bradačke so super in mislim, da so smiselni tudi za občine in državo predvsem, ker je problem vedno večji in dolgoročno bi to definitivno imelo pozitivne posledice.
Se strinjam z napisanim, bradačka. Vendar poleg vsega je problem tudi, kdo bo izvajal/nadzoroval izvajanje tega zakona? Že zdaj imamo zakon, pa nikogar, ki bi nadzoroval izvajanje.