KT in stranski učinki
Spoštovani!
Stara sem 27 let in imam dva otroka.Prvič sem začela s kontracepcijskimi tabletami Diane pred petimi mesecimi.V začetku je bilo vse OK, potem me je pa pogosteje bolela glava, imela sem motnjo vida(10 minut sem videla megleno), nato je začel hud glabvobol.Bila sem pri okulistu in ugotovil je, da gre za migreno.Ker sem se prestrašila, da je migrena posledica jemanja KT, sem jemanje nemudoma prekinila in zdaj nimam ustrezne zaščite.Kaj mi torej svetujete? Ali obstajajo še kake KT z najmanjšimi možnimi stranskimi učinki? Ali spadajo Diane med milejše KT?Katere so tablete z “najmilejšimi” učinki za telo, saj se bojim, da z jemanjem KT zastrupljaš sebe.Zanima me tudi kaka dolgoročnejša zaščita, saj KT ne moreš jemati ne vem koliko let, a zopet se bojim stranskih učinkov.Že v naprej hvala za odgovor.
Ob vaših bojaznih imam najraje tako primerjavo:
Zaradi možnosti prometne nesreče, kadar se vozite z avtomobilom imate kakih 10.000 krat večjo možnost, da umrete, kot od jemanja KT, enaka enačba pa velja še za kajenje, pitje alkohola, hranjenje v menzi(zastrupitev), plavanje v bazenu (utopitev) in še bi se dalo naštevati……, celo če vzamete aspirin imate možnost, da od alergične reakcije umrete in ta možnost približno 5x prekaša možnost, da se vam to zgodi zaradi KT. Toliko o možnih škodljivih učinkih. Tudi za zdravje imajo KT več koristnih kot škodljivih učlinkov, vsaj v statističnem smislu. Toliko kot bi utegnili “povzročiti” raka na dojki, toliko “rakov na maternici in na jajčnikih” preprečijo. Cela vrsta pa je “zaželenih” stranskih učinkov kot je npr. manj boleče menstruacije, manj boleče dojke, bolj redne menstraucije, manj vnetij zgornjih predelov rodil, pri nekaterih ugodni učinki na kožo…..vse poleg odlične kontraceptivne vloge.
Kar pa zadeva Diane-35 in migrene je potrebno jemanje ob ugotovljeni migreni s “fokalnimi znaki” kot imenujemo motnje vida prekiniti. Lahko še poskusite kake “lažje”, recimo Femoden ali Minulet in če bo pri teh enako, bo poterbno kaj alternativnega. Po posebnem dogovoru pride v poštev tudi maternični vložek Mirena, čeprav ga pred prvim porodom “neradi” vstavljamo.Potrebno je pač upoštevati realno potrebo po zanesljivi obliki kontracepcije v ravnotežju s tveganjuimaterničnega vložka.