Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva KT – Cilest, kako jemati?

KT – Cilest, kako jemati?

Prvič jemljem tablete Cilest, približno 20 dni in se ne počutim prav dobro; slabost, trebušne premenstrualne težave, izguba teka, a je to povsem normalno?!Zelo se ukvarjam s športom, mogoče je to vzrok! Zanima me še, zdaj ko se bliža morje; koliko časa lahko odlašaš z menustruacijo (Cilest KT), koliko tabelc lahko pojem zaporedno!
Koliko časa po spolnem odnosu moraš jemati KC?; In kdaj potem spet začeti?!Slišala sem, da začneš vedno na prvi dan krvavitve, za naprej pa ne vem, je kaj važno, kdaj?! Stara sem 21 let!

Hvala za odgovore!

Lep pozdrav!!

TAJA

Draga Taja,

Očitno si prezrla navodila za postavljanje vprašanj, kjer piše, da si poskušaj najti odgovor med “že zastavljenimi vprašanji”. Večino odgovorov boš našla tam. No, vseeno bom ponovil glavne stvari:
– tabletke se jemlje po pravilu 21 + 7, kar pomeni 21 dni jemlješ, 7 dni ne, ne glede na to, kdaj pride in ali sploh pride do krvavitve
– če 1. tabletko vzameš 1. dan krvavitve, si zaščitena od takrat naprej ves čas jemanja.
– če želiš prestaviti krvavitev lahko jemlješ pri KT tretje generacije običajno do 3 tablice zaporedoma brez prekinitve, čeprav se nekoliko pogosteje kot pri KT druge generacije (Stediril-m) pojavijo vmesne krvavitve ali izcedki.
– Slabosti ob jemanju KT so v začetku kar pogosta nadloga, ki pa na srečo po 3-4 ciklusih minejo ali pa tako oslabijo, da niso več omembe vredne. Če se slabosti nadaljujejo in so nevzdržne, potem se priporoča zamenjava za preparat z najmanj skupne mesečne vsebnosti hormonov (recimo Trinovum), vendar s temi tabletkami ni mogoče prestavljati mesečnih krvavitev oziroma je to bolj “komplicirano”.

Ko sem prebrala Tajino vprašanje, mi je na en način zelo odleglo, ker vidim, da nisem edina, ki se soočam s podobnimi težavami.
Tablede cilest jemljem 3 mesece, zgodilo se je, da mi je zaostala menstruacija.Zanima me v kolikšni meri bi bila lahko to posledica jemanja teh teblet? Hvala

Draga Tina,

zelo verjetno je to zaradi tabletk, kar pa ni narobe. sluznica maternice se pod vplivom KT pri nekaterih tako močno stanjša, da ne pride več do krvavitve oziroma celo tako močno (kar je malce preveč), da pride do vmesnih rjavih izcedkov. Vse to zagotavlja dodaten kontraceprivni učinek.

New Report

Close