Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Krvavitev med hormonsko terapijo v perimenopavzi – je to normalno?

Krvavitev med hormonsko terapijo v perimenopavzi – je to normalno?

Pozdravljeni,

od junija lani sem zaradi perimenopavzalnih težav na hormonski terapiji. Sprva sem uporabljala bioidentični progesteron, pred približno enim mesecem pa mi je zdravnica uvedla še estradiol ter hkrati podaljšala obdobje jemanja progesterona.

Trenutno vsak dan uporabljam estradiol v obliki pršila (en vpih), progesteron pa jemljem peroralno od 11. do 25. dneva ciklusa. Pred tem sem progesteron uporabljala vaginalno, in sicer od 14. do 24. dneva.

Do zdaj sem menstruacijo običajno dobila približno tri dni po prenehanju jemanja progesterona. Ta mesec pa se je pojavila krvavitev že šest dni po koncu prejšnje menstruacije, in sicer ravno na dan, ko sem začela novo terapijo.

Zanima me:

ali gre v takem primeru še za običajno menstruacijo ali bolj verjetno za vmesno (prebojno) krvavitev,
    kako lahko ločim med menstrualno krvavitvijo in krvavitvijo zaradi hormonskih nihanj ali drugih vzrokov,
    ali je smiselno terapijo v takem primeru nadaljevati (jaz sem jo za zdaj ohranila),
    in v katerih primerih je nujen pregled pri ginekologu.

Hvala za vaš odgovor in pojasnila.
Mira

Odgovor na objavo uporabnika
Mira655, 18.03.2026 ob 09:57

Pozdravljeni,

od junija lani sem zaradi perimenopavzalnih težav na hormonski terapiji. Sprva sem uporabljala bioidentični progesteron, pred približno enim mesecem pa mi je zdravnica uvedla še estradiol ter hkrati podaljšala obdobje jemanja progesterona.

Trenutno vsak dan uporabljam estradiol v obliki pršila (en vpih), progesteron pa jemljem peroralno od 11. do 25. dneva ciklusa. Pred tem sem progesteron uporabljala vaginalno, in sicer od 14. do 24. dneva.

Do zdaj sem menstruacijo običajno dobila približno tri dni po prenehanju jemanja progesterona. Ta mesec pa se je pojavila krvavitev že šest dni po koncu prejšnje menstruacije, in sicer ravno na dan, ko sem začela novo terapijo.

Zanima me:

ali gre v takem primeru še za običajno menstruacijo ali bolj verjetno za vmesno (prebojno) krvavitev,
    kako lahko ločim med menstrualno krvavitvijo in krvavitvijo zaradi hormonskih nihanj ali drugih vzrokov,
    ali je smiselno terapijo v takem primeru nadaljevati (jaz sem jo za zdaj ohranila),
    in v katerih primerih je nujen pregled pri ginekologu.

Hvala za vaš odgovor in pojasnila.
Mira

Pozdravljeni,

gre za vmesno krvavitev, ki ni nevarna in ne zahteva pregleda pri G.

Ker ste prej jemali progesteron preko nožnice, je imel močnejši vpliv na maternico, zato je z zamenjavo načina jemanje v oralno uporabo verjetno prišlo do motnje na nivoju endometrija (notranjega sloja maternice) in krvavitve.

Če se bodo krvavitve nadaljevale, je smiselna prilagoditev terapije ali pa povratek nazaj na vaginalno uporabo.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close