Kožica penisa že stotič:))
Spoštovani!
Naš pediater nam je dal navodila, naj kožico penisa našega dojenčka spravljamo čez glavico. To sem počela vsak večer v vodi med kopanjem.
Fantek je star 4 mesece in pol in uspelo mi je. Brez bolečin, kožica je pač zdrknila čez.
Pri Vas večinoma pišete o tem, da imajo pediatri vsak svoj način, pa da pustimo kožico pri miru- večinoma sem na internetu zasledila le prispevke o tem kako in kdaj, če sploh se ukvarjat s tem. Poznam samo primere, ko so pediatri na silo vlekli kožico dol/gor/čez.
Zato me zanima-ali je to sploh dobro, da se kožica že tako zgodaj tako gladko premika in, ali naj nadaljujem s higieno v vodi? Naj povem, da si nisem mislila, da bo šla tako zgodaj čez, nisem pa ničesar počela na silo.
hvala za odgovor! hanca
Če ste uspeli kožico potegniti, potem vzdržujte to stanje, sicer se bo ponovno zlepila. Torej vsak večer potegnite nežno nazaj in očistite.
REs je, nič ne vlečemo nazaj in pustimo vsaj do prvega leta, ko gre običajno kar sama. Vsak večer razprete le toliko, da očistite. Nič pa na silo, ker to ni potrebno.
Pozdravljeni,
Sin je dobil pri 9 mesecih kortikosteroidno mazilo ker je imel zarasceno kozico na lulcku. Samo po treh dneh mazanja dvakrat na dan se je res videla glavica penisa. To sem potem vzdrzevala tako da sem po kopanju razprla le do cez glavico lulcka. Do pred 14 dni je bilo vse ok, nic ga ni bolelo….sedaj pa sem opazila da se mu je na eni strani lulcka kar kozica zalepila skupaj na vrh lulcka kot da je sploh ne bi mogla vec spustiti. Na drugi strani gre brez problema cez. Ampak seveda ga to boli ker en del ne gre cez in mu ne upam na silo vlecti. Star bo cez 3 mesece dve leti. Lepo vas prosim za nasvet? Zdi se mi kot da bi bila fimoza ker ma tudi zelo ozko kozico in izgleda kot da tistega dela ne bom mogla “urediti” sama?? 🙁
Ker pa vam ze pisem bi vas se vprasala za moda….vem, da je imel ze oba spuscena v mosnji, sedaj pa tipam samo na eni strani…
Hvala vam za nasvete in pomoc.
Lp
Kožica je najverjetneje zlepljena na glavico penisa, kar je pogosto stanje pri fantkih, temu rećemo adhezije prepucija. Vsakodnevno umivamo, poskušamo povleči kožico (do neugodja, ki ga pokaže otrok), sicer uproabimo ponovno krotikosteroidna mazila, ki stanjšajo te zlepljene predele, da se kožica lažje umakne.
Testisa sta lahko mobilna, ob pregledu lahko enega ali celo obeh ne tipamo, še posebej, če sprožimo t.i. kremasterski refleks (če pobožamo stegno zgoraj na notranji strani, testis povleče navzgor). Poskušamo v stoječem položaju, mord naročimo, da pokašlja in s tem spusti testis navzdol. Če ga večkrat ne zatipamo /npr. v roku tedna, dveh), se posvetujemo s pediatrom, ki po potrebi napoti k urologu.