Kopanje muce
Pred pol leta sem dobila starejšo siamsko muco, katera je ostala brez lastnice. Muca je živela le v stanovanju, tudi jaz jo imam le notri. Imam pa težave z njeno dlako: čeprav jo redno češem z posebno gumasto krtačo ( le ta krtača da učinek), katera deluje statično, nikoli ne zmanjka dlak, katere izpadajo iz kožuha. Če jo češem 20 minut pa ji gre še vedno dlaka ven. Zelo me moti, ko spi pri meni v postelji, imam polno posteljo dlak. Drugače ima zdravo dlako, se sveti, tudi hrano ima raznovrstno.
Zanima me, se nekajkrat na leto kopajo tudi muce, ki ne hodijo ven? Mogoče bi ob kopanju bolj sčistila dlako, da potem nebi tako izpadala.
Hvala za nasvete!
enak problem 🙂 – panika ob kopanju (sicer sem to poskušala samo enkrat v 8 letih, ko so bile bolhice, pa zaradi zob in krempljev povsod na meni in od šampona in jeze penaste mačke ne bi rada nikoli več 🙂 + dlake, dlake, dlake …
težavo rešujem tako, da maco (seveda ob rednem krtačenju, ob katerem pa, četudi bi trajalo ves dan, dlak žal nikoli ne ‘zmanjka’) na vsakih par dni temeljito ‘obrišem’ z mokrimi rokami – dlake se primejo na roke, ki jih nato splaknem. to parkrat ponovim, dokler mi mačonka sama ne pokaže, da ima dovolj. to je ponavadi, ko začuti, da je bolj mokra, kot je mislila na začetku :-)))) (zares ima ob takem ‘kopanju’ na koncu prav enako mokro dlako kot če bi stala pod tušem). mačkonke nato nič ne sušim, se začne kar sama umivati in se poliže od ušes do peta, pazim pa, da je vsaj nekaj ur po tem ne spuščam na balkon, tako da se res dobro in ne prehladi.
za maco vse skupaj zgleda kot crkljanje ali božanje; včasih se prav nastavlja, ker zgleda tudi njo motijo odmrle dlake. nekaj dni je potem z dlakami kar mir …
aja, in podobno počnem tudi s sedežno, stoli in drugimi prostorčki, kjer se ‘maček valja in dlako pusti’ 🙂 obrišem z mokrimi rokami, da se naredijo svaljki, nato pa posesam – zelo učinkovito. tudi kak pulover ali hlače spucam na ta način in dlake gredo kar fajn stran.
mogoče poskusite s to fintico, in javite, ali je tudi vašim mačkam tako všeč kot moji :-))))
Maš muc se je tudi z vsemi štirimi tačkami branil kopanja, pa ko je bilo res nujno potrebno, smo se tega lotili takole:
– obvezno morata biti 2, en muca drži za glavo (roko samo položiš na vrh glave, tako da ima občutek, da ne more skočiti, z drugo roko ga božaš), drugi ga pa tušira in namili z mačjim šamponom
– voda mora odtekati, saj za muca ni hujšega kot stati v vodi
– voda ne sme biti prevroča, niti premrzla
– glave in ušes nikakor nismo močili s tušem
– roke ne smeš ‘popustiti’; naš muc je to začutil in po meni iz bane splezal, auč….
– za nekaj časa smo ga zaprli v topel prostor, da se ni prehladil
– muc je sicer jokal, ampak pretiraval pa ni
Katjuška, res hvala za tale nasvet. Na to sploh nisem pomislila, saj s prejšnjo muco (16let), problemov s kopanjem oz. tuširanjem nismo imeli. Tale naš zdajšnji muc je pa pravi borec kar se tuširanja tiče (zobje, kremplji..mijavkanje, kot bi ga rezali…)
Bom že danes preizkusila, pa sporočim, kako se bo obneslo.
Mačji pozdravček mijav, mijav.
hehe, ona, zgleda da so mačke ful različne – mojo je držalo troje ljudi, ampak ko je začutila, da voda iz tuša teče po telesu (nismo ji močili glave in ušes), smo bili v sekundi vsi opraskani in pogrizeni, mačka pa na drugem koncu stanovanja. ko smo jo spet spravili pot tuš in jo namilili, je spet ušla, vsa penasta :-)))) da bi šampon proti bolham stal na njej 5-10 minut, kolikor naj bi, da bi bil učinkovit, ni bilo niti pomisliti. penasti mački smo, ko smo jo še enkrat ujeli, lahko le še za silo sprali šampon, od takrat dalje pa vse počnemo ‘ročno’ :-))))) proti bolham pa frontline/stronghold, ni variante za še kak šampon :))))) za sprotno čiščenje pa, ker je samo v stanovanju, poskrbi sama in se mi ne zdi smiselno, da bi jo kopala … sploh ker meni, da tega niti približno ne znam počneti tako dobro kot ona :-))))) celo na koncu tega brisanja z rokami, ki ji sicer ful paše, zgleda ful tečna – naredi ene take sorte faco, ‘joj butara, nehi, kok ti pojma nimaš’ 🙂
no, ampak pri vaši zgleda deluje – če dobim kdaj še kakšno mačko, ne bom vrgla puške v koruzo, čeprav me je tale moja že skor prepričala v nasprotno 🙂
fino, julija, da pride prav 🙂 čakamo na poročanje 😉
Mojo mačko kar sama kopam, oz. tuširam. Ker imam tuš kabino, se skupaj z mačko zaprem notri. Mačka postane nasršena in začne mijavkati…ha ha… Drugače obožuje vodo, se igra v njej,…ampak kopenja pa ne mara preveč.
No, eno roko imam nad njo (od komolca do zapestja, tako da imam ves čas kontrolo nad njo). Z drugo roko odpiram tuš, jo zmočim in dam gor šampon. Z obema rokama jo milim, masiram in ko jo spiram: zopet kotrola z roko. Ves čas tuli miiiijjaaaaavvvvv, mijaaaaav….Potem jo zavijem v njeno brisačo in jo z bisačo sušim. Takrat začne renčat in se otepat….nato jo pustim v topli kopalnici dokler se ne posuši.
Sem pa imela priliko kopati mačke v kadi (ko smo pripravljali brezdomne mucke na oddajanje) in sem kopala mačko, ki je bila zelo divja, ta se še prijeti ni dala. Ampak sem zopet kontrolirala mačje telo z roko, z drugo pa sem urejala tuš, šampon,… In je bilo uspešno. Je kolegica rekla, da ne more verjet kako mirna je bila mačka.
Mačka mora začutiti tvojo prevlado. Ne smeš se je bati ali pa da bi se ti smilila, ker s tem pokažeš labilnost svojega karakterja in mačka poskuša s tem manipulirati.
Moji mami ne uspe mačke skopati, je vsa spraskana,…ravno zato, ker se je boji (mačke) in ker se ji muca smili, ker tako mijavka.
Veliko sreče.
Moj muc tudi čaka na vodo iz pipe. To je edina varianta, da sploh pije. Mimo skodelico z vodo gre, kot da je ni. :-))
Katjuška, tvoj recept preizkušen. 100% deluje. Muc je bil ves blažen, ko sem se ukvarjala z njim. Tako smo se za nekaj dni verjetno znebili nadležnih dlak. Torej, to bo postala stalna praksa. Hvala. :-))
Lep večer vsem.
no fino, julija, da deluje 🙂
kar se tiče kopanja mačk nasploh – maki, meni se ne zdi, da bi ob kopanju tulile samo takrat, kadar jih kopa nekdo, za katerega imajo občutek, da ga lahko manipulirajo. pri moji to že ne drži 🙂 sicer pa se mi tudi ne zdi, da bi živali ‘manipulirale’ – vsaj pri mačkah se mi zdi, da pač poskusijo; če gre, gre, če ne, pa tud ok – manipuliranje je nekaj drugega, se mi zdi (bolj nekako ‘načrtno’ in dalj časa trajajoče, poleg tega pa odraža stanje duha, ampak mačke se mi ne zdijo take, no lahko da sem mal pristranska ker jih enmalo obožujem :-)))). naša je taka, da pri meni ve, da lahko, če ji kaj zapaše, poskuša, in pogosto gre, zmeraj pa tudi ne, pri dragem pa ne gre nikakor in nikakor in zato tudi ne poskuša. ampak ob kopanju je popraskala in pogrizla oba 🙂 + še enega nevtralnega pomagača 🙂 tako da ni ravno manipulirala z nami. se mi zdi, da so ene mačke pač izjemno ‘alergične’ mogoče niti ne na vodo, ampak na to (vsaj pri moji imam tak občutek), da z njimi počnemo nekaj, nad čemer nimajo kontrole (v stilu ‘sej znam sama, pišuka :-), pa še ‘ne bom stala pod tem slapom ne bom ne bom, zakaj mam pa jezik :-))’. si ne predstavljam, kako bi bilo, če bi svojo zaprla v tuš banjo in se tuširala z njo – že zdaj me rata strah krempljev, ziher bi bila vsa popraskana, pa ne le jaz, ampak kdorkoli bi jo skušal stlačiti v zaprt prostor, kjer bi poleg tega špricala in tekla še voda :-)))) no way 🙂
mogoče je razlika med tabo in mamo to, da je mamo morda malce strah ali pa je živčna – to pa, se mi zdi, znajo mace izjemno dobro začutiti. naša je itak ena papiga, ponavlja za nami čisto vse, in se mi zdi, da se tudi nervoza kogarkoli takoj prenese nanjo. no, sej mogoče je vaša pa drugačna in imate pa res ‘manipulantko’ doma 🙂 (to mi je tolk hecno, me spominja na en poklic al kaj že :-)))))
v glavnem, če je mačka pretežno stanovanjska, po mojem ni potrebe po kopanju, mogoče parkrat na par let … druga reč je, če je zunaj, ampak jaz jo tudi, kadar gre ‘na počitnice’ k staršem, kjer ima vrt, in pride vsa ‘usrana’ domov, umijem na enak način, pa je kar ok, sama se pa še do konca ‘zrihta’ in čez kak dan je spet kot nova 🙂
oh sem se pa razpisala 🙂 kaj češ, lahkotna tema, nekaj časa in oboževanje teh milih bitij 🙂
lep dan vsem,
katjuša
Ja, kar moram se še jz vmešat v tole temo… 🙂 Naša mačkica pa je…ah, take po moje res ne najdeš nikjer! 🙂 Nora na vodo!!! Kar non stop čepi v umivalniku pa čaka, kdaj ji bo kdo odprl pip. In ko jo odpreš……… ona žurira , pije s tačko lovi curek, kapljice, če jo pustiš samo, je čisto mokra, ko se vrneš… 🙂 In kopanje: kaj je še v življenju mačke lahko lepšega, kot da ti paše že sama voda, potem pa te nekdo ob tem še brezplačno masira. 🙂 Naša bi kar skoz to počela; pa ni glih dobro pretiravat, saj se ve. 🙂 A, kaj pravite na to?
Sicer pa me zanima nekaj: zakaj ljudje kopate muce proti bolham, ali forntline-a ne marate uporabljat? In zakaj ne, če ne? Ker res najbolj pomaga…Ali pri vas kar šampon deluje? Pa lep pozdrav!
bo kdo drug povedal, če deluje šampon, ampak ne morem si kaj, da ne bi poslala par slikic na temo pitja vode iz pipe 🙂
tkole zgleda pri nas ta reč:
1. Najprej nafehtamo latnico/ka, ki sedita na wc-ju (ni slikce, takrat sta oba tako zaposlena z mano, da jima fotoaparat ne pride na pamet)
2. Si malo ogledamo curek (“a bom pošpricana al ne? sej ne da bi poštenega mačka to motilo, ampak tko, da vem planirat, a bo potem treba izvest popolno nego telesa al sam določen predel masirat” 😉
3. Se dodobra nacedimo 😉
4. Če se nismo nič pošpricali, se še dolgo dolgo oblizujemo okrog gobčka 🙂 (drugače se začnemo pa jadrno prat :-))))
Aja, pa umazanija v odtoku so mačje dlake (pobrane na zgoraj opisani način, nato romajo v wc) – da ne bo kdo mislu, da smo mi kakšni packi ;-)))) (no ja :-))))
lep vikend
katjuša
Tole je sicer počel, ko je bil še mladiček. Zdaj pa zaspi kar v banji.
Bi pa rekla, da sta res v sorodu. Sem pa pred tem mucom imela tudi črno muco, ki je dočakala 16 let. Tako, da rečemo, da nam ga je ona poslala kot nadomestek. Ampak enaka sta samo po barvi kožuha. Karakterja sta pa popolnoma različna. Pika je bila prava dama, Fric je pa falot. :-))))
lp