Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva kontracepcijske tablete

kontracepcijske tablete

Spostovani!

Eno leto po porodu sem se odlocila za kontracepcijo s tabletami. Ginekolog mi je predpisal Minulet tabletke. Kdaj naj jih zacnem jemati? Je prav, kot pise v navodilih, da se zacnejo jemati prvi dan ciklusa – torej prvi dan menstruacije? Do sedaj sva z mozem uporabljala kondom nato pa sva se vec kot dve leti trudila, da bi zanosila. Zanima me, ce lahko te tabletke kasneje vplivajo na zmoznost zanositve, saj nameravava imeti se vsaj enega otroka.
Hvala za odgovor in LP,

Maja

Negativnega vpliva na sposobnost zanositve KT nimajo, lahko pa imajo celo poztivnega, odvisno od razloga zaradi katerega je plodnost pri vas morda zmanjšana. Tudi 2 letna “odsotnost zanositve” ne pomeni, da pri naslednjem poskusu zanositve ne boste uspeli na “prvi hip”, saj spontana zanositev po daljšem času ne pomeni neplodnosti.
Tabletke Minulet se po navodilih prične jemati prvi dan ciklusa in prav je tako. Opazovanja ciklusov po pričetku “prvi dan” pa kažejo, da je manj vmesnih krvavitev, če se prične jemati 2. ali 3. dan ciklusa. Pri pričetku po 4. dnevu pa je že potrebna 7-dnevna dodatna zaščita s kondomom, ker v tem primeru prvi teden KT z nizkimi odmerki hormonov ne ščiti tako zanesljivo.

New Report

Close