kontracepcija
Lepo pozdravljeni,
prosila bi vas za mnenje glede kontracepcije. Do nedavnega sem 2 leti jemala KT, ampak sem jih morala zaradi zdravstvenih razlogov opustiti ( visok krvni tlak, glavoboli ). Ginekologinja mi je predstavila vse ostale metode kontracepcije in mi priporočala uporabo kondoma ali pa diafragme.
Jaz nad tem nisem bila ravno navdušena, zato mi je rekla naj premislim.
Kaj mi vi priporočate? Stara sem 22 let in nisem še rodila. Imam redne spolne odnose. Diafragma oz. kondom se mi zdita preveč ” moteča “-predvsem, kar se tiče vstavljanja diafragme.
Lepo bi vas prosila za vaše mnenje.
Najlepša hvala in lep pozdrav,
Sara
Draga Sara,
vaše zdravsveno stanje je “relativna kontraindikacija” za jemanje KT, ne absolutna. Če glavoboli niso migrenski, torej ne vsebujejo “znakov fokalne motenosti pretoka krvi skozi možgane”, potem to sploh ni razlog za prenehanje jemanja KT. Tudi hipertenzija ni sama po sebi razlog za prenehanje jemanja KT, predvsem ne pred 35. letom ali če je hipertenzija blaga (do 160/100 mm Hg, če se hipertenzija ob jemanju ne poslabša oziroma, če je vodena pri zdravniku in urejena z zdravili, dieto ali kakorkoli drugače pod nadzorom.
Ob polnem zavedanju tveganja bi prišel v poštev tudi maternični vložek Mirena, čeprav ga “neradi” dajemo ženskam pred prvim porodom. Osebno mislim, da gre pri odločitvah včasih preveč poudarjamo “odgovornosti zdravnika”, ki je predvsem svetovalec. Izbira vrste kontracepcije bi morala biti osebna stvar uporabnika (uporabnice) pod pogojem, da razume, kaj z metodo pridobi in kaj z njo tvega.