KOLCANJE
TANJA!
LEP POZDRAV
SEM V 37 TEDNU NOSEČNOSTI IN VEČKRAT ZASLEDIM,DA MI DOJENČEK KOLCA V TREBUŠČKU.KAJ JE TO MOŽNO?,ALI JE KAJ DRUGEGA?, KDAJ PONAVADI VSTOPI OTROČIČEK V PORODNI KANAL,KER JAZ PRITISKA NA MEHUR IN NA PRESREDEK ŠE NE ČUTIM IN OBČUTIM OTROČIČKA ŠE VEDNO POD ŽELODCEM,DA MI NAPIHUJE TREBUH.TO JE MOJA PRVA NOSEČNOST IN IMAM 28 LET.
NAJLEPŠA HVALA ZA ODGOVOR TANJA
Draga Tanja,
Gibi ploda, ki so podobni kolcanju, so normalni gibi ploda. Vodilni plodov del pri prvesnici obicajno vstopi v medenicni vhod ali se vsaj trdno nanj nasloni ze v zadnjem mesecu nosecnosti, ceprav se lahko tudi šele ob pricetku popadkov. Pritisk na mehur je subjekriven in neobvezen, na presredek pa vodilni plodov del sploh še ne more pritiskati, dokler ne pride na samo medenicno dno. To se lahko zgodi šele v iztisni dobi poroda, torej tik pred samim rojstvom otroka.
Sama pa večkrat dnevno na trebuhu občutim nekakšno bulo- za nekaj minut se mi del trebuha kar malo izboči in postane tam zelo trdo.
Ali to morda čutim otrokovo nogo, itd? Ali pa gre za t. i. nosečniškre popadke, kajti brala sem da naj bi jih imela nosečnica večkrat dnevno, vendar da tega ponavadi ne občuti. Zakaj se mi torej večkrat dnevno trebuh tako izboči in napne.?Sem v 34 tednu nosečnosti in zdravnik pravi , da je do sedaj vse ok.
Zanima me tudi koliko se še jasno vidi v tem tednu na ultrazvoku in na morebitnem posnetku? Slabo ali še kar? Kdaj je vidljivost najboljša?
Zanima me še to- po menstruaciji imam rok poroda dva tedna prej kot po ultrazvoku ( že na vseh , do sedaj 3 ultrazvokih je bila razlika enaka). Zdravnik pravi, da je bolj verjeten rok tisti, ki je določen z ultrazvokom, vendar da bova vseeno opravljala preizkave- amnio ali kaj je že , že od roka po menstruaciji dalje. Ali je to res potrebno že tako zgodaj?
Najlepša hvala
Draga Lidija,
če je bil plod v začetku nosečnosti za “14 dni manjši” in je ta razlika ostala fiksirana skozi vso nosečnost, potem ni nobenega dvoma, da je nosečnost krajša in potrebuje 14 dni več do zrelosti ploda, kot bi sledilo iz podatka o zadnji menstrauciji. velja torej “termin po ultrazvoku”. Nobena amnioskopija tega dejstva ne bo spremenila in za amnioskopijo pred 41. tednom po ultrazvoku ne vidim nobene potrebe, če sploh!
Izbočenja, ki jih opisujete so tako kot pravite, nosečnostni popadki in niso nevarni.
Vašega vprašanja glede “vidljivosti” z ultrazvokom pa žal ne razumem. Predvsem ne vem, kje bi vam lahko koristil ta podatek.
Draga Lidija,
Če vi ne veste, kdo pa bo potem vedel? Vsaka ženska nekako loči med popadki in plodovimi gibi, saj popadek ni tako sunkovit dogodek kot je premikanje in brcanje ploda. Seveda pa lahko “brci” sledi popadek na tem mestu, saj je maternica občutljiva na raztezanje in se ob draženju pogosto skrči.