Klomifen
Pozdravljeni!
Mislim, da imam PCO (ultrazvok je pokazal policistične jajčnike, na drugih preizkavah nisem bila). Že dva meseca nimam ovulacije (preverjeno s clear planom). Zanima me, če že lahko začnem z jemanjem kLOMIFENA?
Zanima pa me še:
1. Kaj če v naslednjem ciklusu jemljem Klomifen, hkrati pa se pojavi ovulacija, ki ni pod vplivom zdravila – naravna? Je lahko kaj narobe?
2. Ali mi lahko Klomifen predpiše kar splošna zdravnica- to je namreč moja mami in kako se jemlje?
3. Ali Klomifen res lahko povzroči ciste- je to res vzrok, da počakam pol leta, kot mi je svetovala moja ginekologinja.
Otročička si res zelo želim, zato ne želim več čakati!
Draga Jana,
glede na “družinsko stanje” sklepam, da ste nagnjeni k “samozdravljenju”. Svetujem, da se zaupate ginkologu po redni poti (ne med vrati alio kakemu znancu po telefonu). Klomifen je diferentno zdravilo, ki pa ga žal preveč žensk jemlje kot bombone. Celo “posojajo” si jih prijateljice med sabo!
Torej….najprej diagnoza, potem zdravljenje. Dva meseca odsotna menstraucija in en UZ izvid sta daleč od standarda, na podlagi katerega bi vam osebno predpisal Klomifen. Če boste imeli smolo si lahko s klomifenom “skuhate” celo trojčke ali katero od še višjih stopenj mnogoplodne nosečnosti.