Kaka vrsta družine ste?
Ravno sem govorila s parvnikom na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Ker jaz ne bi bila jaz, če ne bi zraven še kaj neumnega bleknila, vprašam človeka, kaka oblika družine smo mi. Mati z otroci.
Da nisem samohranilka, je obema jasno.
Pravi, gospod, da smo navadna družina, ker imajo otroci mamo in očeta. Enostarševska ne moremo bit, če imajo otroci oba starša.
Ja, ampak jaz živim z otroci sama in vse stvari za njih urejam sama. Od vpisa v šolo, vrtec, športni klub, podpisujem dokumente sama, dajem razne vloge državnim institucijam,… Kako se lahko predstavim, da mi ni treba z 10 stavki razlagat osebnih stvari. Pravi gospod, da pri vpisu otroka v šolo seveda rečem, da smo enostarševska družina. Le kako, če pa ima otrok drugega starša?
Malo sem ga ob živce spravla ;).
Edino, kar mi še pade na pamet, bi bilo: disfunkcionalna družina.
Očitno je takih družin premalo, da bi jih bilo vredno definirati kot določen tip družine?
Bo moral Primož ime foruma spremenit, ker enostarševk je na tem forumu bolj malo.
Lahko bi bili izvenserijske, če ne bi bilo toliko ločitev.
Sicer pa je takole: tudi ko bodo otroci šli od doma, bodo tebe (in očeta) še vedno imeli za družino in tudi ti njih, čeprav ne boste več živeli skupaj. Po tem ključu smo tudi tisti, ki smo sami z otroki, pač družina. Samo ne vem, zakaj potem sploh rabimo oznako enostarševska družina – potem bi jo morali ukiniti tudi v primeru, da je eden od staršev preminil. Se mi zdi skoraj krivično do preminulega, saj ga verjetno ostali še vedno štejejo za svojo družino?
Konec koncev tudi enostarševska večinoma ni samohranilka.
Če je drugi starš pokojni, otrok dobiva po njem pokojnino. Zakaj potem posebni dodatki?
Za mene je potem upravičena enostarševska družina le, če ima mati dobre razloge, da očeta ne omenja, npr. pri posilstvu. V vseh drugih primerih pa take družine ne bi smele biti tako ali drugače priviligirane, sploh ne materialno.
meni gre pa na živce to etiketiranje in bi takoj izbrisala enostarševstvo iz vseh zakonov ven.
Živim v zelo pestri družini (moji tvoji najini itd.) in ne čutim potrebe, da bi imela neko nalepko.
Kar se pa keša tiče. Upam, da dočakam dan, ko bo tudi v Sloveniji jasno, da otroke preživljajo starši, kdor je pa v socialni stiski, pa naj dobiva pomoč.
Meni je tip na ministrstvu razložil, da nismo single parent, dokler ima otrok tudi očeta. Se strinjam, da smo vsi mi in še moji, tvoji, najini otrokova družina, ampak kam pa spadam jaz, ki z bivšim nisem družina? Oba sva starša, nisva pa partnerja. Za mene je moja družina jaz in otroci. Vse ostalo je razširjena družina (kjer zopet moja ni enaka kot otrokova).
si pač jebena stranka, ker je vse na tvoji grbi (ne bit huda no). če še niste porajtale ta nova oblast ni in ne bo naklonjena samskim ženskam z otroki ali brez in ne želijo priznat, da je lažje z dvema plačama kot z eno. tukaj je Slovenija primerljiva s črnsko populacija v ZDA. Kjer je normalno, da ženske in preživljajo in skrbijo za otroke. Pa nekaj sociale dobivajo.
Če bi bili pa belci, bi pa neskrbniki plačevali tako preživnino, da se tebi ne bi bilo treba ukvarjat s tem, kakšne vrste družina si, tip bi pa dobro premislil, kam bi ga naslednjič namočil.
Kje pa piše, da moraš vse stvari urejati sama? Saj lahko tudi oče kaj uredi, a ne? Očitno svojega bivšega preveč razvajaš, ko narediš še kaj namesto njega.
Sicer je pa v družinah, kjer živita oče in mama skupaj, čisto enaka situacija. Večinoma vse urejajo mame, tu pa tam pa se najde kak oče, ki opravi tudi kakšno starševsko dolžnost.
Pa še eno vprašanje:
Če obstajajo enostarševske družine, ali potemtakem obstajajo tudi večstarševske družine? Kakšna družina smo mi: jaz, 1. partner, otrok od 1. partnerja, 2. partner in otrok od 2. partnerja? Živim sicer sama z otrokoma, a ne urejam vseh stvari za njiju sama, saj imata tudi očeta.
Moj bivši pač ne razume, da je z ločitvijo od mene ostal oče. On bi kar vse odpisal. Pa ga ne razvajam, ko je treba vpisat otroka v šolo in podobno ga vedno obvestim. Odgovor pa je vedno: kaj ima to z mano, saj ima otrok mamo. Tipičen primerek neodgovornega očeta. Na začetku sem se še malo bolj trudila, ampak ko mu še sodniki prikimavajo te mine volja. Je človek, ki samo sebe vidi.
Kar pa se družine tiče, lahko po pogovoru s pravnikom s pristojnega ministrstva rečem:
družina 1: parner 1, otrok od partnerja 1 in ti. (otrok in oba starša)
družina 2: partner 2, otrok od partnerja 2, ti. (otrok in oba starša)
družina 3: ti in 2 otroka (enostarševska družina, ki to ni)
torej si družina na kubik in tipičen primer bigamije ;)).
tristarševska:
če si se o očetom otrok razšla in imaš novega partnerja je to sestavljena družina. strokovno.
strokovno se tudi družini, v kateri se starša razhajata reče reorganizirana družina, ampak taka je tudi tista, kjer en starš umre. sicer je pa logično. najprej je na en način organizirana … se nekaj zgodi in se drugače, na novo organizira … ali pa je najprej na en način sestavljena, recimo da temeljno, pa se nekaj zgodi in se potem na novo sestavlja …
Gospod se ni predstavil, je pa iz pravne službe Ministrstva. Sem pa sedaj v iskalnik na spletni strani ministrstva vpisala “enostarševska družina” in to je bil edini zadetek:
Za otroke, ki živijo v enostarševski družini, se upošteva 10 % povečanje posameznih zneskov otroškega dodatka za vsakega otroka, ki je upravičen do otroškega dodatka, v skladu z uvrstitvijo družine v dohodkovni razred.
Enostarševska družina je skupnost enega od staršev z otroki, kadar je drugi od staršev umrl in otrok po njem ne prejema prejemkov za preživljanje ali je drugi izmed staršev neznan ali kadar otrok po drugem izmed staršev dejansko ne prejema prejemkov za preživljanje.
Ja, samo če otrok prejema preživnino to ni enostarševska družina.[/quote]
noup, me smo dobile dodatek za enostarševsko družino. :))) to je bil zadnji obrazec, lahko ti pokažem tudi odločbo. vse čas prejemanja štipendije smo dobivale dodatek za enostarševsko družino. in ravno to je tisto kar daje vedeti, da so naše državne inštitucije milo rečeno neusklajene.
Ja, samo če otrok prejema preživnino to ni enostarševska družina.[/quote]
noup, me smo dobile dodatek za enostarševsko družino. :))) to je bil zadnji obrazec, lahko ti pokažem tudi odločbo. vse čas prejemanja štipendije smo dobivale dodatek za enostarševsko družino. in ravno to je tisto kar daje vedeti, da so naše državne inštitucije milo rečeno neusklajene.[/quote]
??? pa to je vse ena in ista državna institucija. CSD oz. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Saj ne govorimo o DURSu v kombinaciji s MNZjem in CSDjem. Vse družinske prejemke uskaljuje ena sama ustanova. Kaj se iz ene pisarne v drugo ne morejo zmenit?
noup, me smo dobile dodatek za enostarševsko družino. :))) to je bil zadnji obrazec, lahko ti pokažem tudi odločbo. vse čas prejemanja štipendije smo dobivale dodatek za enostarševsko družino. in ravno to je tisto kar daje vedeti, da so naše državne inštitucije milo rečeno neusklajene.[/quote]
??? pa to je vse ena in ista državna institucija. CSD oz. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Saj ne govorimo o DURSu v kombinaciji s MNZjem in CSDjem. Vse družinske prejemke uskaljuje ena sama ustanova. Kaj se iz ene pisarne v drugo ne morejo zmenit?[/quote]
jap takle mamo. sem že zdavnaj ugotovila da je najboljš bit tih pa plavat s tokom. če se bunim itak ne dosežem nič, tko da ….