Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Izpuščaji na penisu

Izpuščaji na penisu

Lep pozdrav

Pogosto se mi na penisu pojavijo izpuščaji. Najprej se naredijo pikice (izredno srbeče) (izgledajo kot mozoljčki), te se po dnevu,dveh prepiknejo ter ostane rana. Rana se celi približno teden dni.

Probleme s tem imam že več kot 9 let. Pojavljajo pa se vsaj 1-2x mesečno kar je izredno moteče. Pred več leti sem obiskal osebnega zdravnika, kateri mi je rekel da so to le nedolžna vnetja (herpes)

Glede na pogostos pojavljanja ter trajanje vas prosi za vaše mnenje : ali je to res tako nedolžen pojav ter ali obstaja kakšna rešitev saj mi to resno omejuje spolno življenje.
Hvala

Zelo verjetno gre res za herpes, ki pa ni tako zelo nedolžen, saj se prenaša s spolnim stikom tudi naprej in je tudi za ženske vse prej kot prijeten. Izbruh mehurčkov pri nosečnici v času poroda pa lahko povzroči prenos herpesa na novorojenčka, kar ima lahko tudi hude posledice (npr. herpetični meningoencefalitis – vnetje možganske mrene in možgan). Za odrasle bolezen v tem pogledu ni nevarna. Ozdraviti se ga ne da, lahko se ga samo “zdravi” z antivirusnim zdravili, ki zmanjšajo morda število napadov bolezni oziroma skrajšajo čas “celjenja”, če se z zdravljenjem začne tako ob prvih najmanjših znakih “izbruha” bolezni. Pri odnosih vsekakor svetujem redno uporabo kondoma.

Kaj pa povzroča herpes ? Ali se mu je moč izogniti?

Herpes povzroča virus herpesa. Obstajata dva tipa, ki pa sta praktično enaka po latnostih, pomembnih za pacijenta. Tip 1, je labialni in se v 80% nahaja na ustnicah ter v 20% na spolovilih ter tip 2, pri katerm je ravno obratno. Virusa se ne da znebiti, ker “živi v živčnih celicah” v predelu hrbtenjače ter samo občasno “izbruhne na mestih, kjer se končajo živčni končiči prizadetih živčnih celic”.
Herpesu se je mogoče izobniti samo tako, da se z njim ne okužimo, torej, da se z obolelim v času, ko ima mehurčke na ustnicah ne poljubljamo (ali kako drugače dotikamo) ter z izogibanjem spolnim odnosom v času “ranic” na spolovilu ter z dosledno uporabo kondoma v času, ko ranic ni. Tudi to ni popolnoma varno a je mnogo bolje kot nič.

Lep pozdrav !
Na to temo imam vprašanje, ki pa je sledeče. V trenutku ko nisi vidno okužen z herpesom in imaš nezaščten spolni odnos, ker bi želela z partnerjem zanositi po naravni poti, ali je možna okužba ploda oz. prenos herpesa na plod?

Hvala za odgovor.

Plod se v maternici s herpesom lahko okuži le “ob prvi infekciji v nosečnosti”, ki pa je redka. Sicer pa se plod oziroma otrok okuži le med porodom, če je “bolezen aktivna” v okolici spolovila pri ženski. V takem primeru celo preventivno naredimo carski rez, če za genitalni herpes zanesljivo vemo in ga dokažemo znotraj 4 ur po pričetku poroda, po tem času pa takoj po rojstvu z zdravili zaščitimo otroka pred boleznijo z antiherpetičnimi zdravili.

New Report

Close