Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva izguba menstruacije zaradi hujšanja

izguba menstruacije zaradi hujšanja

pozdravljeni! stara sem 16 let. pred dvema letoma sem zbolela za anoreksijo. Še pred dvema mesecoma sem tehtala 41 kg(pri 160 cm). sedaj tehtam 45-46 kg. pred letom in pol sem tudi izgubila menstruacijo, ki sem jo imela redno od enajstega leta in pol. sedaj sem se sama prepričala, da moram nekaj ukrenit. sicer hodim k psihologu, vendar se hočem pozdraviti sama in to sedaj počnem. zanima, oz, skrbi me, ali bom lahko imela otroke in ali je moja teža že v redu. hvala za kakršnekoli nasvete! P.S.:sem vegetarijanka, mesa ne bom začela jesti, pojem pa veliko sadja, zelenjave,za zajtrk pa obvezno kosmiče ali muslije z jogurtom ali mlekom.

Če sicer jeste vse ostalo razen mesa (torej jajca, mleko, mlečne izdelke) potem boste s pridobitvijo še kakšne “kilce ali dveh” popolnoma “v redu”, sicer pa imate še naprej veliko tveganja za splošno zdravje, saj samo v hrani, ki jo naštevate dogoročno ni dovolj vsega potrebnega. Seveda pa pretirano hujšanje, kakršno ste doživeli izčrpa tudi kosti in imate zelo visoko tveganje, da boste kasneje v življenju razvili osteoporozo, če ne boste skrbeli tudi za dovoljšen vnos kalcija in mineralov ob vsakodnevni zmerni (ne pretirani!) telesni aktivnosti.
Vaše možnosti za potomstvo so popolnoma neokrnjene.

New Report

Close