izcedek pri deklici
Lepo pozdravljeni, dr. Pušenjak!
Imam malce nenavadno vprašanje. Moja 7-letna deklica je imela v soboto in nedeljo rjav madež na spodnjih hlačkah, ko sem jo umivala po spolovilu je imela tudi mlečno sluz. V ponedeljek sem jo peljala k zdravniku. Pediatrinja mi je rekla, naj jo dajem sedet v hipermanganove kopeli. Ni mi vedela povedati, kaj naj bi to bilo. Nobenih dodatnih pregledov nama ni dala. Rekla je, če se bo slabše, naj prideva nazaj. Kljub vsemu me skrbi ta rjav izcedek, ki je bil potem v ponedeljek in včeraj rumen.
Hvala za odgovor in lep dan vam želim!
Dita
Draga Dita,
pri otrocih je med najpogostejšimi vzroki za izcedek tujek v nožnici, pogostejša pa so tudi navadna glivična vnetja. Ta se zdravijo s kremami proti glivicam. Če bo izcedek trdovraten bo potreben pregled pri ginekologu.
Včasih se otroci “igrajo” s spolovili, bodisi sami ali z vrstniki, saj so dražljaji prijetni in jim godijo. Iz stvari nikar ne delajte “cirkusa” in otroka nikar ne zaslišujte na silo. V neobremenjenem pogovoru običajno povedo vse, kar je potrebno vedeti. Pogovarjajte se s hčerko na ravni, ki jo razume in v takem tonu, da deklica ne bo dobila občutka krivde. Otrok naj ne misli, da je igra s spolovili kaj “grdega”.