Najdi forum

Izcedek iz dojk

Spoštovani dr. Pušenjak!
Vem, da ste že pisali tudi o tej stvari, a bi vseeno prosila pojasnilo, ker sem kar precej zaskrbljena.
Pred enim mesecem sem imela spontani splav (missed abortion). Zdaj že vem, da na splav vpliva zelo veliko stvari (infekcije, krom. napake, …)
Naj povem, da je šlo za mojo drugo nosečnost. Prva je potekala brez problemov.
Že pred to mojo drugo nosečnostjo sem opazila izcedek iz obeh dojk (rumenkasto belkaste barve), ki se je nadaljevala tudi v nosečnosti do splava. Izcedek se pojavlja tudi sedaj (1 mesec po splavu). Otroka sem dojila eno leto.
Ker čez nekaj mesecev spet nameravam zanositi me zanima, če ta izcedek iz dojk, lahko kaj vpliva oz. povzroči splav. Ali gre morda za hormonske motnje, kako to ugotoviti in kako jih odpraviti???!!!
Ginekoloških težav nisem nikoli imela, menstruacije so bile redne na 30 dni.

Hvala za odgovor,
Marica

Draga Marica,

pri ženski je preprosto ovulacija dogodek, ki je na pomembne hormonske spremembe nejbolj občutljiv in odpove med prvimi, če je kaj narobe. Zato predvidevam, da izcedek iz dojke pri vas zelo verjetno ni posledica nobene bolezni temveč je “ostanek nosečnosti in dojenja”. V poštev bi prišla sicer hiperprolaktinemija (povečana raven hormona prolaktina, ki pa običajno zavre ciklus).Če bi se splav ponavljal, bodo seveda potrebne preiskave sicer pa se potolažite z mislijo, da je skoraj 50% nosečnosti od oploditve do 12. tedna neuspešnih iz tega ali onega razloga.

New Report

Close