Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja izbrisna pobotnica banke

izbrisna pobotnica banke

Lep pozdrav,
kupujemo hišo pod hipoteko, banka naj bi ob podpisu kupoprodajne pogodbe izročila pobotnico, s katero umika hipoteko na hišo. Ali je to dovolj, ali obstajajo še kakšni “hakelčki” oziroma možna presenečenja? V notarski pisarni trdijo, da je zadeva varna…Vendar me skrbi, saj gre za veliko denarja….Baje pa izbris hipoteke iz zemljiške knjigetraja kar nekaj časa…in bomo dali denar pred tem…
Če katera ima kakršnekoli izkušnje s tem, lepo prosim za kakršnokoli informacijo ali nasvet!
Zelo hvaležna
E.

Če bo banka zagotovo izdala izbrisno pobotnico, se nimaš česa bati. Na tej podlagi se bo uredil izbris zastavne pravice v zemljiški knjigi. Važno je, da je predlog enkrat vložen in s tem na čakalni listi. Ni pomembno, kdaj bo prišlo do izbrisa, ker je v tem primeru pomembno res le to, da boš prejela izbrisno pobotnico.

Izbrisna pobotnica ni nič drugega kot potrdilo banke, da je posojilo vrnjeno in da zato hipoteka ni več potrebna. Ko je izbrisna pobotnica enkrat izdana (podpis na njej mora biti notarsko overjen), nima banka kot upnica nobene možnosti za uveljavljanje hipoteke več.

PAZI PA NA SLEDEČE: če je hipoteka vpisana na celotno nepremičnino, mora biti to navedeno v izbrisno pobotnici. Da ti ne bodo izbrisali le na polovici nepremičnine ali npr. le na eni parceli.

PAZI tudi, da bodo dovolili izbris za celoten znesek – v zemljiški knjigi je npr. napisano, da je hipoteka za 10.000.000 SIT, zato PAZI, da ne bodo v izbr. pobotnici napisali le za 5.000.000 SIT.

PAZI, da bodo izbrisana vsa bremena – včasih so poleg hipoteke vpisana še druga bremena – npr. prepoved odsvojitve in nadaljnje obremenitve. Tudi to mora biti zajeto v izbrisni pobotnici, drugače se ne boš mogla vpisati v zemljiško knjigo.

Toplo ti svetujem posvet z odvetnikom, ker gre za veliko denarja in je brez veze, da bi šlo kaj narobe. Sama se boš težko znašla, notar pa bo v tem primeru najbrž overjal le podpis na pogodbi. Se pravi, da se v vsebino pogodbe ne bo spuščal. Nepremičninskim agencijam pa jaz ne bi zaupala.
Odvetnik bo preveril stanje v zemljiški knjigi, pogodbo in izbrisno pobotnico. Včasih so namreč tudi pogodbe, ki jih sestavljajo nepremičninske agencije, tako slabe, da se ne moreš vpisati.

Bolje, da si sedaj previdna, ko imaš še čas in denar pri sebi. Saj veš, kako je pri nas s tožbami na sodiščih.

Te še kaj zanima?

LP

Lahko prosiš notarja in ti bo on vse naredil, mogoče bo celo ceneje prišlo, če bo to napisano v obliki notarskega zapisa. Takrat je celo njegova dolžnost, da te vpraša če razumeš kaj podpisuješ. Zakaj bi plačevala dvakrat, vsaj naš notar je meni pri vseh podobnih stvareh vedno VSE svetoval in me VEDNO opozoril kakšne bodo posledice!

Čebela, mislim, da ni čisto tako. Zakon natanko določa, katere pogodbe so v notarskem zapisu. Večina jih tako ni. Ne moreš se kar sam zmišljevati, kaj bo v notarskem zapisu. Notarji pa – saj si videla, kaj se dogaja, malo spremljaj TV. Če bo prodajalec le overjal podpis, kar ga v tem primeru najbrž bo, ne bo notar nič preverjal, samo overil.

Če je pogodba v notarskem zapisu, bo notar res pregledal vse. To naj se torej odloči Eleonora, ki ve, kakšna je pogodba.

Sicer pa, če kupuješ hišo, kar je življenjski projekt, se že splača dati nekaj denarja nekomu, ki se na te stvari razume in vse natanko pregleda.

Čudno je, da vse možne goljufije ljudi še vedno ne izučijo in še drugim svetujejo, čeprav se na stvari ne razumejo.

Glede dvakratnega plačevanja je pa tako: če ti odvetnik dela notarski zapis in ga notar prebere in overi, ni nič dražje, kot če oboje dela notar.

Še nekaj. Če bo kaj narobe, bo za odvetnike zmetala veliko več kot bi, če bi mu dala stvar takoj pregledati.

LP

majčica

Delam v nepremičninski agenciji. K nam se obrne veliko strank, ki so nezadovljne z delom odvetnikov, ker bi radi vse na hitro opravili in veliko zaslužili. Ne sicer vsi, se pa najdejo. Zgodi se tudi, da nas odvetnik vpraša za nasvet, kako rešiti zadevo pa pogodbo nam da za sestavit itd…. Vsi odvetniki niso za vse, ampak so specializarani za določeno področje.

Ne delam si reklame, ker imamo dela dovolj, da ne bi prišlo do pomote.

Najprej hvala za odgovore!!! Punce, še enkrat ugotavljam, da ste zlate in vsestransko v pomoč!!!
Torej, zadeva je taka, da nam bo kupoprodajno pogodbo sestavila notarska pisarna, vendar ne v obliki notarskega zapisa (naj ne bi bilo potrebno?!!), sicer smo se pa z notarjem posvetovali o zadevi. Zraven placujemo tudi provizijo nepremicninski agenciji…upam, da za ta denar tudi dobimo kaksno garancijo?!!
Baje pa, da izbris hipoteke iz zemljiške knjige dolgo traja (ali res?-celo do dve leti), prodajalcu se mudi, da dobi denar, nam pa se mudi, da se uselimo…Hcerkica jeseni gre v solo…In zato ne vemo, ali bi bilo smisleno čakati na izbris ali pa plačati takoj po podpisu kupoprodajne pogodbe (ob istočasni izročitvi pobotnice)?!!! Ne vem, ali s tem kaj tvegamo…ne bi zeleli tvegati, seveda…
Prosim lepo za se kaksen komentar?!!
Hvala se enkrat
E.

Meni so pri notarju sami predlagali notarski zapis, ker nas je prišel ceneje kot pa posamezni podpisi in njihovo overovljanje (bilo je sedem strank, tudi kupovanje nepremičnine) ter pogodbo o izbrisnici (hipotekarni na stanovansjki hiši) tri stranke in je vse uredil notar v notarskem zapisu (če se ne motim potrebuje notarski zapis in definitivno potrebuje PREDLOG za vpis v ZK. Če je predlog malo zapleten, ga bo težko sama napisala, tudi tukaj svetujem previdnost).

In cena je bila glede na znesek v pogodbi po notarski tarifi, ne glede na to, da so mi še svetovali in pripravili pogodbo.

Če bi šla k odvetniku, bi najprej njemu plačala za sestavo pogodbe, potem pa še pri notarju po njegovi tarifi, ki pa je enaka v vsakem primeru. Evo … če to ni dvakratno plačevanje.

Kar se tiče TV in notarjev… zato pa pravim v notarski zapis oz. naj vpraša notarja… še najbolje je, da gre h komu, ki nima preveč gužve ima pa notarskega kandidata, ti so najboljši… da se z njimi pogovoriti, pa še notar jim svetuje. Verjamem, da imajo ljudje slabe izkušnje, ker samo podpišejo “pri notarju” vprašajo pa nikor nič v tisti pisarni!!!

Jaz sem z mojim blazno zadovoljna in nisem podpisovala simpl pogodb, še več podpisovala sem tudi zapletene pogodbe o medsebojnih razmerjih.

LP

Čaki čaki, kaj so ti sedaj prodali???
Ti moraš imeti v roki: predlog za vpis v ZK, kjer bo vse črno na belem napisano: Da se umika hipoteka (v celoti), da si lastnik in še če potrebuješ kako služnostno pravico (recimo če je pot do hiše ni javna ali kaj podobnega!) oz. mora biti v pogodbi natančno naveden postopek, kdo in kdaj bo dal to spremebo v ZK.

Ker PAZI, ko enkrat vložiš predlog za vpis vZK in dobiš poštempljano, da so ga prejeli to velja kot da je vpisano (to raja cca par dni…plačati je treba prej vse davke in dobiti še žig od davčne)! Sam postopek vpisa pa res traja dalj časa, odvisno tudi od obremnjenosti ZK v katero se boš vpisovala.

ZK = zemljiška knjiga.

Če ti notar ni razložil poteka in kaj vse potrebuješ ga zamenjaj!!!

Razen, če ga res nisi nič spraševala… ga pa še vprašaj. Pa vprašaj se, kdo je tisti ki je zrihtal notarja, ti ali prodajalec.

Notarja plačuje nepremičninska agencija, ki si brez notarskega zapisa verjetno želi zmanjšati stroške…Dobi pa 2 % in od nas, in od prodajalca…tako da naj bi delali v korist obeh??!!
Predlog za vpis v ZK bo uredila notarska pisarna, pri vpisu izbrisa hipoteke plača prodajalec, pri vpisu novega lastnika pa mi.
Kaj pa je sedaj pogodba o izbrisnici???
Jaz sem razumela, da po podpisu pogodbe ob izročitvi pobotnice smo praktično že lastniki??!
Ne vem pa če je najpametneje da pred plačilom čakamo dejanski izbris hipoteke iz ZK? Ali je dovolj, da je vložen predlog za izbris?

Majčica!

Z zakonom je določeno, katere pogodbe morajo biti napisane v notarskem zapisu. Nikjer pa ne piše, da nekaj ne sme biti napsiano v notarskem zapisu. Katerakoli pogodba je lahko napsiana v notrskem zapisu, še se za tak način sporazumeta stranki. Celo bolj varno je, ker je notarski zapis pogodbe lahko neposredno izvršljiv, ce se stranke tako dogovorijo. V takem primeru ni potrebno pravdanje in je v slučaju neizpolnitve možna proti zavezancu takojšnja sodna izvršba.

Se vmešavam…

Hipoteke ti ne bodo izbrisali iz ZK, dokler ne plačaš, v tem je vsa poanta! Banka se je vsedla na nepremičnino zato, da je zavarovala svoj denar.

Resno ti svetujem, da si najdeš odvetnika, da ti odgovori na vsa vprašanja, tu lahko dobiš le nasvete.

Oprosti, notar nam je razlagal zadevo, vendar mi vseeno vse skupaj ni popolnoma jasno…
Zanima me, kdo sestavi predlog za vpis v ZK oziroma ali razen pobotnice in dovoljenja banke za vknjižbo potrebujemo še kaj?

Meni so ga pri notarju.
Potrebuješ še potrjeno od davčne uprave, da ste plačali davke, šele nato lahko predlog vložiš na ZK.
Glej če boste sestavili notarski zapis bo notri pisalo vse po kakem vrstnem redu gre (kdajplačaš, kdaj kaj začne veljati,…), če ga ne boste (za vas verjetno res pride ceneje pogodba od zapisa) pa naj bo vse napisano v pogodbi. Pri nas je bila pobotnica del notarskega zapisa.
Najprej kar po telefonu pokliči k notarju, povej da ti je še to in to nejasno in naj ti razloži. Če še ne boš vsega vedela oz. če ti ne bo rekel sam od sebe da je pogodba OK, ga vprašaj če je ok. Če še ne bo dobrega odgovora, mu pa omeni denar za plačilo pogleda pogodbe.

Jaz menim, da bi moral VSE zastonj povedati, sicer pa povej, da boš šla drugam. (in kasneje na agenciji dejansko predlagaj drugega notarja)

Jaz sem takso za vpis v ZK plača kar notarju in je on urejal naprej (od njih sem potem dobila le poštempljan predlog od sodišča, da so predlog sprejeli v zapis v ZK, kar je dovolj za vse nadaljne postopke oz. dejstvo da si lastnik). To sem omenila zato, ker vidim, da si stroške delite, lahko vse na licu plačate notarju, da se ti ne bo prodajalec izmuznil…tudi napiši v pogodbo.

Čebela, najlepša ti hvala! Še to mi povej, ali te je urejanje vpisa v ZK od strani notarja stalo veliko denarja?

ZK predlog 12 000
napoved za davčno 6000 (če boš slučajno morala to plačevat za prodajalca)
tole so cene, ki jih imam zapisane, dejansko je bilo drugače, ker je našel cel kup cak, ki smo jih morali obiti, tako da me je njegova usluga prišla mnogo več (ampak je bilo vredno)!
Potem je pa zraven še taksa za vpis (to pa dejansko plačaš sodišču, samo da sem jaz ta denar pustila kar notarju in je on uredil).

Najlepša ti hvala!!!

Čebela, skoraj me je na rit vrglo, ko si napisala, koliko si plačala za ZK predlog in za izpolnitev napovedi davčne. Sama kot odvetnica davčno napoved izpolnim zastonj in tudi nesem sama odmerit davek, ker se lahko na davčni kaj zakomplicira, poleg tega pa ZK predlog za izbris zastavne pravice po odvetniški tarifi tudi ni tako drag. Jaz računam od 6.000 do 8.000 SIT.

LP

Tudi Majčici hvala za informacijo!

New Report

Close