IVF (ICSI)
Pozdravljeni!
Jeseni grem na IVF (ICSI) in seveda mojih vprašanj ni ne konca ne kraja, zato bi vas prosila, da mi odgovorite na naslednja vprašanja:
1. Ker sem od LJ oddaljena dobro uro, me zanima ali lahko vožnja (takoj po vstavitvi zarodka) vpliva na to ali se zarodek obdrži ali ne?
2. Vem, da bom dobivala tri vrste zdravil in zanima me, kakšni so njihovi stranski učinki (ali bom lahko vozila sama)? Ali vsaka ženska po IVF dobi zdravilo za podpiranje nosečnosti in kako se imenuje?
3. Ali lahko odločam o tem, koliko zarodkov (enega, dva ali tri) mi bodo vstavili?
Ob tej priložnosti bi rada tudi pohvalila vse zaposlene na Ginekološki kliniki v Lj, saj imam z večino zelo dobre izkušnje!
Hvala za vaš čas in prijaznost ter lep pozdrav.
Andreja
1. ne, vožjna ne bi smela vplivati na “uspešnost” IVF-a
2.če ne boste potrebovali “sedativov” za zmanjšanje občutka bolečine in strahu potem lahko vozite sami, sicer pa se dajte raje “voziti” od nekoga drugega. Po IVF vsaka dobi progesteronu podobna zdravila, ki imajo različna imena, večinoma sta to Dabroston ali Utrogestan, ne izključujem še kake možnosti.
3. Pri vseh stvareh seveda soodločate, več kot dveh pa vam tako ali tako ne bodo vstavili, ker smo takšno stališče sprejeli zato, ker je dvoplodna nosečnost najvišja še varna stopnja večplodne nosečnosti, vse kar gre preko dva pa močno poveča tveganje za pomembno stopnjo prezgodnjega rojsva nezrelih otrok s trajnimi posledicami.
Spoštovani,
zaradi moževe zmanjšane plodnosti nama je ginekolog predlagal IVF/ICSI metodo. V pogovoru je omenil, da v maternico vstavijo tri zarodke. V kolikor se obdržijo vsi trije, enega uničijo s posegom. Zanima me vaše mnenje.
Zanima me tudi ali se kje pri nas prakticira zamrzovanje embrijev.
Ali lahko poveste tudi kaj o stranskih učinkih hiperstimulacije jajčnikov?
Pozdravljeni,
Marina
Draga Marina,
v svetu se že dalj časa prepirjo, koliko embrijev naj bi vstavljali v maternico in treznejši med njimi vstrajajo pri dveh, saj se odstotek uspešnih nosečnosti izjemno malo poveča, če vstavimo tri ali več, tveganje 3 in večplodne nosečnosti pa močno naraste. Tudi dvoplodnih nosečnosti je precej več, če vstavimo 3 kot če vstavimo samo 2 embrija. tudi če se vstavita dva, se lahko pojavijo trije, ker so opisani tudi enojajčni dvojčki znotraj triplodne nosečnosti. V Sloveniji smo se zaradi tveganj več kot dvoplodne nosečnosti dogovorili za vstavitev največ dveh, zato me vaš podatek čudi.
Zamrzovanje embrijev teče že nekaj let v Ljubljani, kako je drugod pa ne vem.
Hiperstimulacija jajčnikov je kar nevarno stanje, se pa v rokah strokovnjakov večinoma srečno konča. Pri zmerni do hudi hiperstimulaciji pride do “bega tekočine” iz žilja v medcelični prostor (otekline, nabiranje tekočine v trebušni votlini) ter do kritičnega zgoščevanja krvi v žilah. To lahko pripelje do infarktov, strjevanja krvi v žilah, do pljučnega edema, srčne odpovedi,….da tudi smrtni primeri so opisani, na srečo še ne pri nas. V literaturi se pojavljajo tudi podatki, da je pri ženskah po večkratni stimulaciji jajčnikov (vključuje tudi klomifen) več raka na jajčnikih kot v preostali populaciji žensk, ki so bodisi zanosile spontano ali pa sploh niso rodile.