Iskanje faxa
Lp, sem študent 4. letnika elektrotehnike. Počasi se moramo odločit kam naprej, jaz pa še vedno v čisti temi… Elektronika me kar zanima, rad imam tehnične predmete, to šolo opravljam s pravdobrim uspehom. Priznam da se nisem navajen učiti, saj mi ta šola res ne predstavlja problema, edini predmet je matematika, ki se ga učim 1-2 dni pred testom da dobim tisto 2. ali 3. .
Sedaj me pa zanima kateri fax mi predlagate, rad imam tehnične predmete, v prihodnosti se vidim kot delavec v proizvodnji, mogoče v pisarni. Sem brez učnih navad, vem da jih bom moral pridobiti ampak v želji imam fax ki ga je mogoče narediti tudi če nisi Albert Einstein.
Tak realno, ta odgovor je bolj za bodoče dijake s podobnimi problemi..
Z višjo šolo toraj 2 leti imaš bistveno majn “mučenja” s teorijo napram visoki šoli predvsem UNI programi, ki ponavadi za tehniške poklice trajajo 3 leta in s tem so dip. inž. nečesa, ne zgolj inž. nečesa, kar se tiče razlike v zaposlitvi je to v večji meri pomembno državi saj z višjim faksom imaš stopnjo SOK 6, medtem ko z visokim študijem se boriš za SOK 7, za državne inštitucije, ustanove ipd. je to pomembno, medtem ko pa industriji pa je predvsem pomembnejše tvoje znanje in izkušnje (sej državi tudi ampak tam je velik faktor formalna izobrazba).
V kolikor nimaš nekih učnih navad in meniš, da se boš težko spravil za zvezek kljub temu da se boš na izpit pripravljal včasih več kot 50ur in še boš vedno padel potem ti toplo priporočam da greš na višješolski faks (2 leti) ali pa vseeno probaš visoki VS smer, recimo na VS smeri ponekod sploh ni določenega tipa matematike kot je recimo na UNI smeri, kar je lahko prednost, ampak v nekaterih poklicih je vseeno tista matematika ključna oz. velja za temelj vsega. Da ne bom samo nekaj teoretično razpravljal tukaj bom dal konkretne primer:
Recimo, da si še en navdušen web developer (kar s tem ni nič narobe) potem, ti bod recimo na IPT UNI FERI, matematika kot so Diskretne Strukture, Linearna Algebra in tudi Matematična Analiza samo odveč, ker v službi je realno ne boš rabil na taki stopnji kot te učijo niti 5%, medtem ko pa po drugi strani morda RIT UNI FERI, in si zavzet za kritične sisteme kjer ni kompromisov, je pa matematika nuja, ampak ne se sekirati zaradi ocen, ker te bodo čakala takšna teoretična vprašanja, da se boš samo spraševal zakaj jaz, temveč ravno ta teoretična vprašanja so bolj namenjena temu, da te prisili v globje razumevanje tematike in ne piflanja na pamet, kar v takšnih službah zlato.
Glede šolanja za v naprej, če greš na višji faks (2 leti) še vedno lahko greš + 1leto, kjer v 1. semestru par stvari nadoknadiš in v 2. semestru napišeš diplomo da si izboriš SOK 7, za visoko šolo (ponavadi 3 leta) pa te VS bolj pripravlja na industrijo kot na magisterij čeprav še vedno lahko greš na določene magisterije, ne na vse. Potem pa še imamo UNI, ki pa je še bolj teoretičen od VS (majn prakse, čeprav še je vedno prisotna) in še precej bolj kot višji faks, temveč je pomembno omeniti, da te pripravljan na magisterij, kjer še je več teorije in zahtevnejših tematik znotraj tvoje domene, ampak realno magisterij je malo bolj chill, kot pa VS/UNI, saj pri večini je tako.
Glede tega če te skrbi, da si premalo pripravljen na faks, sploh glede matematike, in greš nekaj podobnega kot je FERI, bo šlo ampak bo velik šok, vsako izbitno obdobje se bo počutilo kot mini matura, verjamem, da vam je že slabo ko silišite da je trebe delati sproti, realno vam povem, da ni treba delati sproti ampak bo kasneje precej ur zapravljenih med izpitnim obdobjem samo v upanju, da dobiš oceno 6. Tudi če imaš matematiko 3 v SSI ni panike se da, če imaš na splošni gimnaziji maturo iz matematike 8 pa moram priznati, da je kolegu bila kar joke, vsak tip matematike od diskretnih do verjetnosti.
POMEMBNO!!!! Če ne boš bral kar sem zgoraj napisal preberi vsej to:
matematika je na tehniških faksih filter predmet (znano tudi kot selekcijski predmeti, kar pomeni, da poskrbijo, da ne pride vsak do papirja zlahka) to ne pomeni, da če nisi nadarjen ne boš naredil imam tudi kolege kaj so imeli matematiko 2. in so naredili faks (UNI smer..), ampak morda so malo več ur vložili pa je toto, in btw imel sem ogromno sošolcev z gimnaziji ki so se hvalili, da jim je matematika bila joke..no izkazalo se je da sem tako izgubil 50 sošolcev..
Upam da komu pomaga..