Najdi forum

in še enkrat dohodnina…

Načeloma smo tisti, ki moramo oddati davčno napoved dobili obrazce na dom. Ali po tem sodeč tisti, ki obrazca ni dobil ne rabi oddati napovedi? Gre za moja upokojena starša… Sicer je oče nekaj računal in menda naj bi ravno prekoračila tisto mejo do katere ni treba pisati napovedi… seveda, če je prav računal!

Pa še eno vprašanje z moje strani – mi je banka dolžna izstaviti podatke o obrestih na TRR, ki jih je treba vpisati v obrazec ali moram to preprosto izpisati iz mesečnih poročil, ki jih dobivam od njih. Gre za banko Nova KBM.

Hvala za odgovore.

Banka bi ti mogla že zdavnaj poslat ta obračun obresti, razen če jih nisi imela?

To, da nisi dobil obrazca, pa res ne pomeni, da nisi zavezan za oddajo napovedi!!

Banka ti mora poslati izracun za celo preteklo leto! Seveda to ne velja za obresti od vlog na vpogled, ki se v napoved ne vpisujejo.

Hvala za odgovore.

A morda kdo ve, po kakšnem ključu pa je potem davčna pošiljala okoli obrazce, da jih niso dobili vsi? Ker se mi res zdi čudno, da jih starša nista dobila.

Od banke nisem dobila nobenega izpiska – je pa res, da nimam nobene vezane vloge in dobivam le tiste sprotne obresti, ki pa dejansko zanemarljivo nizke.

Davčna jepošiljala obrazce samo tistim, ki so prijavili dohodniko tudi lani.
Sicer pa pokliči na davčno upravo na svoji upravni enoti in ti bodo vse obrazložili. Svetujem pa Ti, da si vprašanja napišeš, da ne boš česa pozabila vprašati.

Če tvoji starši niso imeli drugega dohodka kot pokojnino, od katere med letom ni bila obračunana in odtegnjena akontacija, potem jim ni treba nič oddati. Če so pa imeli zraven n.pr. kakšne obresti od vezanih vlog ali kaj drugega (katastrski dohodek), pa jo morajo.

Kot je bilo že rečeno, obresti od denarja na TR se nikamor ne vpišejo. LP

Janica,

če obrazca nista dobila, to še ne pomeni, da napoved ni potrebna – štejejo dejanski dohodki. Če sta imela samo pokojnino, je pogosto ni treba oddati, pri dodatnih dohodkih pa lahko je obvezna.

Uporabi kalkulator: informativni izračun dohodnine 2026)

“Dohodnina” je vedno odvisna od vseh dohodkov v letu, ne od prejete pošte.

New Report

Close