Hpv ?
Veronika742, 04.03.2026 ob 19:39
Pozdravljeni,
stara sem 19 let, partner je opazil da ima nekakšne bradavice, on pravi da ni nič in na testiranje ne želi. Jaz pa sem se zelo ustrašila HPV-ja. Želim na pregled k zdravniku, kaj naj mu sploh rečem, kako me bojo pregledali, ali sploh obstaja kak preventivni test ?
Lp, Veronika
Žal nimamo testa, s katerim bi ugotovili prisotnost HPV na koži ter predpostavljali, da bi se lahko pojavile genitalne bradavice.S pregledom lahko samo ocenimo, ali so spremembe tudi pri vas in odvzamemo bris PAP. Obstaja sicer test, s katerim ugotavljamo prisotnost HPV v nožnici, a ga na račun ZZZS opravljamo samo, če so prisotne spremembe v PAP brisu. Imate pa ga lahko samoplačniško.
Če ima vaš spolni partner bradavice na spolovilu obstaja precejšnja možnost, da se bodo pojavile tudi pri vas. Prva preventiva je izogibanje vsakim spolnim stikom, dokler ne opravi zdravljenja.
Najboljša preventiva pa je cepljenje proti HPV, če še niste bili cepljeni. Če ste bili, je zaščite dobra in ni potrebno, da se bojite okužbe. A tudi v tem primeru priporočam, da se gre partner zdraviti, odnose pa imata s kondomom.
če niste bili cepljeni, opravite to čim prej. Za vse je do 26 leta starosti brezplačno. Ščiti pred genitalnimi bradavicami in 6 vrstami raka.
srečno, N
Torej na pregled se mi potem kolikor razumem sploh ne splača it dokler se mi ne pojavijo težave konkretne težave, bradavice ipd ? Denarja za samoplačniški test pa nimam. Zelo mi je čudno da ni nekih preventivnih brisov/testov, da bi že prej ugotovili ali obstaja kakšna težava in jo odpravili še preden dobimo predrakave spremembe, raka ter take in drugačne težave … zelo mi je to čudno. Hvala in lp
Ginekolog mi je danes po telefonu (zelo nesramno) povedal da mi PAP brisa ne bo naredil, ker sem premlada in moram biti stara vsaj 20 let. do takrat imam še krepko več kot eno leto ! Kaj naj zdaj naredim ? Toliko denarja za samoplačniški test nimam, ker sem še dijakinja (brez službe, štipendija 20 eur). Naj čakam da se bodo težave pojavile in me šele takrat začeli obravnavat ? Čisto sem izven sebe. Partner je bil danes pri osebnem zdravniku ki je rekel da to ni nič kaj takega in bo že šlo stran oz. odpadlo. Kaj naj naredim ?! Prosim za nasvet.
LP, Veronika
Anonimno 1356, 04.03.2026 ob 23:11
Torej na pregled se mi potem kolikor razumem sploh ne splača it dokler se mi ne pojavijo težave konkretne težave, bradavice ipd ? Denarja za samoplačniški test pa nimam. Zelo mi je čudno da ni nekih preventivnih brisov/testov, da bi že prej ugotovili ali obstaja kakšna težava in jo odpravili še preden dobimo predrakave spremembe, raka ter take in drugačne težave … zelo mi je to čudno. Hvala in lp
Edina učinkovita preventiva je cepljenje. Če še niste cepljeni, opravite to čim prej. Je varno in brezplačno. N
Anonimno411, 05.03.2026 ob 16:49
Ginekolog mi je danes po telefonu (zelo nesramno) povedal da mi PAP brisa ne bo naredil, ker sem premlada in moram biti stara vsaj 20 let. do takrat imam še krepko več kot eno leto ! Kaj naj zdaj naredim ? Toliko denarja za samoplačniški test nimam, ker sem še dijakinja (brez službe, štipendija 20 eur). Naj čakam da se bodo težave pojavile in me šele takrat začeli obravnavat ? Čisto sem izven sebe. Partner je bil danes pri osebnem zdravniku ki je rekel da to ni nič kaj takega in bo že šlo stran oz. odpadlo. Kaj naj naredim ?! Prosim za nasvet.
LP, Veronika
Tudi če bi danes imeli bris PAP ali test na HPV, ne bi mogli nič narediti.
Da se pojavijo spremembe, ki jih vidimo s pregledom (vključno z brisom PAP), traja več mesecev.
Kot že velikokrat napisano, edina učinkovita preventiva je cepljenje.
N
doma se starsi ne strinjajo da bi se cepila za hpv in okrog tega vedno nastane kreg. Se pa tudi sama nekako ne zelim cepit za hpv. In se vseeno je razlika ali cakas na rezultat brisa par mesecev ali 1+ leto na pregled. Z mamo sva se zmenili da mi bo naslednji mesec placala pregled samoplačniško, mislim da bi bilo zelo neodgovorno toliko casa cakat z virusom ki lahko povzroci rak. Lp
Anonimno 8236, 05.03.2026 ob 20:06
doma se starsi ne strinjajo da bi se cepila za hpv in okrog tega vedno nastane kreg. Se pa tudi sama nekako ne zelim cepit za hpv. In se vseeno je razlika ali cakas na rezultat brisa par mesecev ali 1+ leto na pregled. Z mamo sva se zmenili da mi bo naslednji mesec placala pregled samoplačniško, mislim da bi bilo zelo neodgovorno toliko casa cakat z virusom ki lahko povzroci rak. Lp
Stari ste 19 let in za cepljenje se lahko odločite sami, brez privolitve staršev. In cepljenje je do 26 leta brezplačno.
Če se ne želite cepiti, pač tvegate okužbo. In to celo življenje, najbolj pa ste ogroženi v mladih letih, ker je med mladimi največ virusa in imate tudi največ partnerjev ter spolnih stikov.
Samoplačniški pregled in test lahko pokaže, ali virus imate. Ne more pa preprečiti raka, ker zdravila proti HPV nimamo.
Z rednimi pregledi iščemo zgodnje posledice okužbe s HPV in žal lahko zdravimo samo posledice okužbe.
Edina preventiva je cepljenje. S cepljenjem telo ustvari protitelesa in zaščiti kožo in sluznice pred posledicami okužbe s HPV. Pri današnjem stanju medicine na svetu edino cepljenje lahko prepreči nastanek predrakastih sprememb in raka ter tudi nastanek genitalnih bradavic. Pomembna je tudi odgovorna spolnost.
Neodgovorno je ne biti cepljen. To so žal dejstva.
srečno, N
Enostavno nisem mogla mimo te objave, ne da bi jo komentirala.
Dr. Nataša, način, na katerega ste odgovorili temu praktično še otroku, je zame (in verjamem še za koga) popolnoma nesprejemljiv. Če je dekle jasno povedalo, da se ne želi cepiti, je to njena pravica do svobodnega odločanja – in nikakor ne neodgovornost.
Cepivo proti HPV, Gardasil 9, s katerim cepite deklice in ženske, je na tržišču v EU šele od leta 2015, kar pomeni komaj dobrih 10–11 let. Povsem normalno je, da imajo ljudje glede tega pomisleke in to bi vi kot zdravnica morali najbolj razumeti in spoštovati. Prav tako ne bi smeli zanemariti dejstva, da je cepivo relativno kratek čas na trgu in da dolgoročnih učinkov na populacijo v obdobju naslednjih 20 ali 30 let preprosto še ne moremo poznati. Kljub večletnemu spremljanju na več tisočih cepljenih osebah dejansko nimamo trdnih, empiričnih podatkov o tem, kako bo cepivo proti HPV vplivalo na posameznika čez 20–25 let. Zato ni podatka, ki bi bil vasj blizu 100% zanesljivosti glede dolgoročnih učinkov ali morebitnih stranskih učinkov in tega tudi ne morete zanikati.
Če že govorimo o odgovornosti: proti gripi (da pa sploh ne omenjam covida) je v Sloveniji cepljenih zelo malo ljudi – približno 7 % prebivalstva, kar pomeni okoli cca 150.000 ljudi od nekaj več kot dveh milijonov. Mimogrede, to je ena najnižjih precepljenosti proti gripi v Evropi. Gripa se poleg tega prenaša bistveno lažje, saj gre za kapljični prenos, medtem ko se HPV prenaša precej drugače, že vemo kako :).
Po tej logiki bi torej lahko rekli, da je 1.850.000 ljudi v Sloveniji neodgovornih, ker se niso cepili proti gripi. Seveda vsi vemo, da to ni res.
Če se otrok oz. mlada ženska/oseba ne želi cepiti, je to popolnoma legitimna odločitev in s tem ni popolnoma nič narobe. In to nikakor ne pomeni neodgovornosti.
Kar pa je problematično, je način, kako nekateri zdravniki pritiskate na ljudi glede cepljenja in kako hitro komunikacija s strani stroke postane nespoštljiva, če se pacient odloči drugače. Zdravstvena etika temelji tudi na spoštovanju pacientove avtonomije – to pomeni, da mora imeti posameznik pravico sprejeti ali zavrniti zdravstveni poseg brez poniževanja ali moralnega pritiska. Logika “necepljeni = neodgovorni” zato ne drži in je tudi zelo neprimerna.
Stara sem 46 let in svojih hčera nikoli nisem izpostavljala cepljenjem, ki niso obvezna. To je bila moja svobodna odločitev kot starša in ne neodgovornost.
Nič ni narobe, če se kdo odloči za cepljenje, in nič ni narobe, če se kdo odloči, da se ne bo cepil. Zelo pomembno pa je, da se vsako odločitev spoštuje enako.
Kakorkoli, glavno bistvo mojega sporočila je, da način, kako ste odgovorili dekletu, ni primeren, ter da obtoževanje “necepljen = neodgovoren” ni spoštljivo in ni čisto za nikamor, kaj šele za komunikacijo s pacientom.
Brez zamere in lep pozdrav,
Tijana
Nataša Tul Mandić, 05.03.2026 ob 22:38
Anonimno 8236, 05.03.2026 ob 20:06
Stari ste 19 let in za cepljenje se lahko odločite sami, brez privolitve staršev. In cepljenje je do 26 leta brezplačno.
Če se ne želite cepiti, pač tvegate okužbo. In to celo življenje, najbolj pa ste ogroženi v mladih letih, ker je med mladimi največ virusa in imate tudi največ partnerjev ter spolnih stikov.
Samoplačniški pregled in test lahko pokaže, ali virus imate. Ne more pa preprečiti raka, ker zdravila proti HPV nimamo.
Z rednimi pregledi iščemo zgodnje posledice okužbe s HPV in žal lahko zdravimo samo posledice okužbe.
Edina preventiva je cepljenje. S cepljenjem telo ustvari protitelesa in zaščiti kožo in sluznice pred posledicami okužbe s HPV. Pri današnjem stanju medicine na svetu edino cepljenje lahko prepreči nastanek predrakastih sprememb in raka ter tudi nastanek genitalnih bradavic. Pomembna je tudi odgovorna spolnost.
Neodgovorno je ne biti cepljen. To so žal dejstva.
srečno, N
Pozdravljeni gospa Tijana,
nekaj kratkih odgovorov na vaše pismo:
– 19 let stari ljudje niso več otroki. So polnoletni, imajo volilno pravico, pogosto vozniški izpit, srednješolsko izobrazbo, veliko jih študira, imajo dobro izobrazbo in so intelektualno že zelo zreli. Nekateri so že v službah in tisti, ki v teh letih postanejo starši, zanjo že odgovorno skrbeti za svoje otroke. Jih kar nekaj poznam. So odrasli in odgovorni.
– Veronika, ki je pisala glede HPV, je veliko bolj samostojna in odgovorna, kot se vam morda zdi. Sama je omenila: “zelo neodgovorno toliko casa cakat z virusom ki lahko povzroci rak.” Torej dobro ve, da je virus nevaren. Zdaj tudi ve, da zdravila za ta virus nimamo. Lahko zdravimo samo posledice okužbe z virusom.
Žal danes ne znamo in ne moremo preprečiti prenosa virusa, ki se prenaša zelo “učinkovito” pri vseh spolnih praksah. Edini zanesljiv način za preprečevanje okužbe je, da imamo samo enega spolnega partnerja, ki pred nami še ni imel drugega spolnega partnerja. Kar je danes izjemno redko. Drug način je popolna spolna abstinenca, kar tudi večinoma ni sprejemljivo.
Kot možna zaščita torej ostaja cepljenje proti HPV. V svetu je cepivo Gardasil v rutinski uporabi (kar pomeni, da je prestalo stroge klinične raziskave o varnosti) od leta 2005, v Sloveniji je v nacionalnem programu od 2009, od 2015 imamo cepivo Gardasil 9, ki ščiti pred najbolj nevarnimi virusi iz družine HPV, ki povzročajo raka in genitalne bradavice. Uporabljenih je bilo že več kot 600 milijonov doz cepiva, od tega več kot polovica Gardasil 9. Največ v Kanadi, ZDA, Skandinaviji – državah, kjer je zavedanje o pomenu skrbi za lastno zdravje na visokem nivoju, prav tako skrbijo nacionalne ustanove za to, da imajo državljani varna cepiva, zdravila itn. V vseh teh letih, ko se varnost cepiva še naprej strogo spremlja, je bilo ugotovljeno, da so stranski učinki redki, stopnja zaščite pa zelo visoka. Najvišja je pri ljudeh, ki so cepljeni pred prvim spolnim odnosom.
Nihče nikogar ne sili v cepljenje. Osebno samo poudarjam, da je cepljenje za večino ljudi edina sprejemljiva možnost za zaščito pred boleznimi, ki jih povzroča HPV. V svoji 30 letni praksi sem videla že več tragedij, povezanih s HPV. Najbolj žalostno je, da bi se te tragedije lahko preprečile s cepljenjem, ki pa ga včasih ni bilo.
V Sloveniji imamo zelo dober sistem za odkrivanje pred-rakavih sprememb na materničnem vratu, program ZORA. Na leto odkrijemo in zdravimo okoli 1600 žensk s predravkavimi spremembami. Zdravljenje je kirurško – izrežemo del materničnega vratu. Posledic običajno ni, vseeno pa obstaja večje tveganje za prezgodnji porod pri teh ženskah. Za ženske, kjer postavimo sum ali odkrijemo pred-rakave spremembe, predstavlja to tudi hud psihični stres in več bolniških izostankov iz šole, službe, družinskega življenja.
Na leto odkrijemo 90-100 primerov RAKA NA MATERNIČNEM VRATU, zbolijo mlade ženske (ki imajo pogosto majhne otroke, nekatere jih še niti nimajo). Zdravljenje raka je z radikalno kirurgijo in obsevanjem. Posledice so težke, saj je pogosto potrebno odstraniti maternico. Okoli 50 žensk umre zaradi raka na materničnem vratu vsako leto.
Tijana verjamem, da niste nobene ženske z rakom (ali pred-rakavimi spremembami) na materničnem vratu osebno poznali in upam, da je tudi ne boste. Zelo bi bila srečna, če je tudi jaz v naslednjih letih moje zdravniške službe ne bi več srečala, ker bi to pomenilo, da učinkovito preprečujemo okužbe s HVP. Niti tistih z genitalnimi bradavicami (ker je tudi zdravljenje teh precej neprijetno, še bolj pa je za ljudi neprijetno spoznanje, da so jih dobili med spolnimi odnosi). Preprečevanje pa je danes možno samo na en način, žal ne poznamo drugih.
Zato zagovarjam celjenje. Ker je res žalostno da zbolimo, če ni treba. Že za gripo, kaj šele za HPV rakom.
Srečno, N