Najdi forum

Pozdravljeni,

stara sem 19 let, partner je opazil da ima nekakšne bradavice, on pravi da ni nič in na testiranje ne želi. Jaz pa sem se zelo ustrašila HPV-ja. Želim na pregled k zdravniku, kaj naj mu sploh rečem, kako me bojo pregledali, ali sploh obstaja kak preventivni test ?

Lp, Veronika

Odgovor na objavo uporabnika
Veronika742, 04.03.2026 ob 19:39

Pozdravljeni,

stara sem 19 let, partner je opazil da ima nekakšne bradavice, on pravi da ni nič in na testiranje ne želi. Jaz pa sem se zelo ustrašila HPV-ja. Želim na pregled k zdravniku, kaj naj mu sploh rečem, kako me bojo pregledali, ali sploh obstaja kak preventivni test ?

Lp, Veronika

Žal nimamo testa, s katerim bi ugotovili prisotnost HPV na koži ter predpostavljali, da bi se lahko pojavile genitalne bradavice.S pregledom lahko samo ocenimo, ali so spremembe tudi pri vas in odvzamemo bris PAP. Obstaja sicer test, s katerim ugotavljamo prisotnost HPV v nožnici, a ga na račun ZZZS opravljamo samo, če so prisotne spremembe v PAP brisu. Imate pa ga lahko samoplačniško.

Če ima vaš spolni partner bradavice na spolovilu obstaja precejšnja možnost, da se bodo pojavile tudi pri vas. Prva preventiva je izogibanje vsakim spolnim stikom, dokler ne opravi zdravljenja.

Najboljša preventiva pa je cepljenje proti HPV, če še niste bili cepljeni. Če ste bili, je zaščite dobra in ni potrebno, da se bojite okužbe. A tudi v tem primeru priporočam, da se gre partner zdraviti, odnose pa imata s kondomom.

če niste bili cepljeni, opravite to čim prej. Za vse je do 26 leta starosti brezplačno. Ščiti pred genitalnimi bradavicami in 6 vrstami raka.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

Torej na pregled se mi potem kolikor razumem sploh ne splača it dokler se mi ne pojavijo težave konkretne težave, bradavice ipd ? Denarja za samoplačniški test pa nimam. Zelo mi je čudno da ni nekih preventivnih brisov/testov, da bi že prej ugotovili ali obstaja kakšna težava in jo odpravili še preden dobimo predrakave spremembe, raka ter take in drugačne težave … zelo mi je to čudno. Hvala in lp

Ginekolog mi je danes po telefonu (zelo nesramno) povedal da mi PAP brisa ne bo naredil, ker sem premlada in moram biti stara vsaj 20 let. do takrat imam še krepko več kot eno leto ! Kaj naj zdaj naredim ? Toliko denarja za samoplačniški test nimam, ker sem še dijakinja (brez službe, štipendija 20 eur). Naj čakam da se bodo težave pojavile in me šele takrat začeli obravnavat ? Čisto sem izven sebe. Partner je bil danes pri osebnem zdravniku ki je rekel da to ni nič kaj takega in bo že šlo stran oz. odpadlo. Kaj naj naredim ?! Prosim za nasvet.

LP, Veronika

Anonimno 1356, 04.03.2026 ob 23:11

Torej na pregled se mi potem kolikor razumem sploh ne splača it dokler se mi ne pojavijo težave konkretne težave, bradavice ipd ? Denarja za samoplačniški test pa nimam. Zelo mi je čudno da ni nekih preventivnih brisov/testov, da bi že prej ugotovili ali obstaja kakšna težava in jo odpravili še preden dobimo predrakave spremembe, raka ter take in drugačne težave … zelo mi je to čudno. Hvala in lp

Edina učinkovita preventiva je cepljenje. Če še niste cepljeni, opravite to čim prej. Je varno in brezplačno. N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

Anonimno411, 05.03.2026 ob 16:49

Ginekolog mi je danes po telefonu (zelo nesramno) povedal da mi PAP brisa ne bo naredil, ker sem premlada in moram biti stara vsaj 20 let. do takrat imam še krepko več kot eno leto ! Kaj naj zdaj naredim ? Toliko denarja za samoplačniški test nimam, ker sem še dijakinja (brez službe, štipendija 20 eur). Naj čakam da se bodo težave pojavile in me šele takrat začeli obravnavat ? Čisto sem izven sebe. Partner je bil danes pri osebnem zdravniku ki je rekel da to ni nič kaj takega in bo že šlo stran oz. odpadlo. Kaj naj naredim ?! Prosim za nasvet.

LP, Veronika

Tudi če bi danes imeli bris PAP ali test na HPV, ne bi mogli nič narediti.

Da se pojavijo spremembe, ki jih vidimo s pregledom (vključno z brisom PAP), traja več mesecev.

Kot že velikokrat napisano, edina učinkovita preventiva je cepljenje.

N

doma se starsi ne strinjajo da bi se cepila za hpv in okrog tega vedno nastane kreg. Se pa tudi sama nekako ne zelim cepit za hpv. In se vseeno je razlika ali cakas na rezultat brisa par mesecev ali 1+ leto na pregled. Z mamo sva se zmenili da mi bo naslednji mesec placala pregled samoplačniško, mislim da bi bilo zelo neodgovorno toliko casa cakat z virusom ki lahko povzroci rak. Lp

Anonimno 8236, 05.03.2026 ob 20:06

doma se starsi ne strinjajo da bi se cepila za hpv in okrog tega vedno nastane kreg. Se pa tudi sama nekako ne zelim cepit za hpv. In se vseeno je razlika ali cakas na rezultat brisa par mesecev ali 1+ leto na pregled. Z mamo sva se zmenili da mi bo naslednji mesec placala pregled samoplačniško, mislim da bi bilo zelo neodgovorno toliko casa cakat z virusom ki lahko povzroci rak. Lp

Stari ste 19 let in za cepljenje se lahko odločite sami, brez privolitve staršev. In cepljenje je do 26 leta brezplačno.

Če se ne želite cepiti, pač tvegate okužbo. In to celo življenje, najbolj pa ste ogroženi v mladih letih, ker je med mladimi največ virusa in imate tudi največ partnerjev ter spolnih stikov.

Samoplačniški pregled in test lahko pokaže, ali virus imate. Ne more pa preprečiti raka, ker zdravila proti HPV nimamo.

Z rednimi pregledi iščemo zgodnje posledice okužbe s HPV in žal lahko zdravimo samo posledice okužbe.

Edina preventiva je cepljenje. S cepljenjem telo ustvari protitelesa in zaščiti kožo in sluznice pred posledicami okužbe s HPV. Pri današnjem stanju medicine na svetu edino cepljenje lahko prepreči nastanek predrakastih sprememb in raka ter tudi nastanek genitalnih bradavic. Pomembna je tudi odgovorna spolnost.

Neodgovorno je ne biti cepljen. To so žal dejstva.

srečno, N

New Report

Close