Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Hormonska nadomestna terapija

Hormonska nadomestna terapija

Pozdravljeni,

že par mesecev jemljem sprej Lenzetto 2 razprška, ker pa sem se še vedno potila in zbujala ponoči mi je ginekolog rekel naj povečam na 3 razprške. Jaz ne čutim nobene razlike v počutju.

Na internetu sem našla navodila Lenzetto spreja, kjer je tabela in kjer piše, da skorajda ni razlike med 2 ali 3 odmerki.

https://www.medicines.org.uk/emc/product/11175/smpc

Number of Daily Sprays of Lenzetto:

Estradiol (pg/ml)    1 Spray    2 Spray    3 Spray

Cmax                       31.2          46.1         48.4

Cmin                        10.3          16.4         18.9

Cavg                        17.8          28.2         29.5

Kako lahko povečam estradiol in si izboljšam počutje? Glede na tabelo naj bi bil največji možen odmerek estradiola do okoli 30 pg/ml.

Zanima me ali se lahko dobi hormonsko nadomestno terapijo estradiol v OBLIŽU?

Vem, da se je včasih dobila Climara, ker sem brala na forumu, ne vem pa ali je še vedno dobavljiva, ker kar naprej prihaja do ukinitev. V tujini vem, da imajo ženske na voljo celo več vrst obližev, različnih proizvajalcev.

Če obliži niso dosegljivi mogoče obstaja kaj drugega? Tablet ne smem jemati.

Problem imam tudi spodaj, že več kot 4 leta imam atrofijo vagine in maternice (suho in včasih boli) in me zanima ali obstaja zdravilo za to? Razni vlažilci mi v vseh teh letih stanja niso pozdravili. Ginekolog mi je rekel naj se mažem z oljem.

Lep pozdrav.

Odgovor na objavo uporabnika
Maja243, 25.03.2026 ob 10:04

Pozdravljeni,

že par mesecev jemljem sprej Lenzetto 2 razprška, ker pa sem se še vedno potila in zbujala ponoči mi je ginekolog rekel naj povečam na 3 razprške. Jaz ne čutim nobene razlike v počutju.

Na internetu sem našla navodila Lenzetto spreja, kjer je tabela in kjer piše, da skorajda ni razlike med 2 ali 3 odmerki.

https://www.medicines.org.uk/emc/product/11175/smpc

Number of Daily Sprays of Lenzetto:

Estradiol (pg/ml)    1 Spray    2 Spray    3 Spray

Cmax                       31.2          46.1         48.4

Cmin                        10.3          16.4         18.9

Cavg                        17.8          28.2         29.5

Kako lahko povečam estradiol in si izboljšam počutje? Glede na tabelo naj bi bil največji možen odmerek estradiola do okoli 30 pg/ml.

Zanima me ali se lahko dobi hormonsko nadomestno terapijo estradiol v OBLIŽU?

Vem, da se je včasih dobila Climara, ker sem brala na forumu, ne vem pa ali je še vedno dobavljiva, ker kar naprej prihaja do ukinitev. V tujini vem, da imajo ženske na voljo celo več vrst obližev, različnih proizvajalcev.

Če obliži niso dosegljivi mogoče obstaja kaj drugega? Tablet ne smem jemati.

Problem imam tudi spodaj, že več kot 4 leta imam atrofijo vagine in maternice (suho in včasih boli) in me zanima ali obstaja zdravilo za to? Razni vlažilci mi v vseh teh letih stanja niso pozdravili. Ginekolog mi je rekel naj se mažem z oljem.

Lep pozdrav.

Pri nas se dobi estradiol v obliki pršila in gela. Predlagam, da poskusite z gelom (Estradiol Besins gel), do 4 potiske na dan, začnite z dvema.

Za nožnico pa se dobijo vaginalete z DHEA (Intrarosa), ki zelo dobro obnavljajo sluznico in se jih lahko kombinira s transdermalnim estrogenom.

Ob estradiolu je potrebno jemati še progesteron (Utrogestan), svetujem, da ga jemljete oralno.

Progesteron zvečer, estrogen zjutraj.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

Hvala za odgovor.

Kolikor razumem je atrofija nožnice in maternice posledica pomanjkanja estrogena zaradi pomenopavze, kar traja do smrti.

Kako dolgo se zdravi atrofija? Npr. 1 mesec vsak dan in potem čakaš, da se stanje poslabša in začneš ponovno jemati zdravilo?

Ali se jemlje par mesecev vsak dan? Kako se predpiše jemanje?

Ali imate mogoče kakšen nasvet, kako naj rečem ginekologu za predpis tega zdravila glede na to, da sem mu že zadnjič rekla, če mi lahko predpiše kremo ali kaj podobnega, ker imam suho vagino in me včasih boli. Rekel je, naj si za občutek suhe nožnice zaenkrat kupim olje, ker nima smisla, da bi mi dal še hormonsko kremo za vagino, saj bom sedaj dobila hormone iz Lenzetta (takrat mi ga je predpisal), ki bo za nožnico zagotovo pomagal. Ampak mi ni pomagal.

Odgovor na objavo uporabnika
Maja243, 26.03.2026 ob 09:02

Hvala za odgovor.

Kolikor razumem je atrofija nožnice in maternice posledica pomanjkanja estrogena zaradi pomenopavze, kar traja do smrti.

Kako dolgo se zdravi atrofija? Npr. 1 mesec vsak dan in potem čakaš, da se stanje poslabša in začneš ponovno jemati zdravilo?

Ali se jemlje par mesecev vsak dan? Kako se predpiše jemanje?

Ali imate mogoče kakšen nasvet, kako naj rečem ginekologu za predpis tega zdravila glede na to, da sem mu že zadnjič rekla, če mi lahko predpiše kremo ali kaj podobnega, ker imam suho vagino in me včasih boli. Rekel je, naj si za občutek suhe nožnice zaenkrat kupim olje, ker nima smisla, da bi mi dal še hormonsko kremo za vagino, saj bom sedaj dobila hormone iz Lenzetta (takrat mi ga je predpisal), ki bo za nožnico zagotovo pomagal. Ampak mi ni pomagal.

Zdravljenje atrofije je dolgotrajno, ker se mora sluznica s pomočjo hormonske terapije postopno obnoviti. Na prve rezultate je treba počakati nekaj tednov. Ko se obnovi, potrebuje vzdrževalno zdravljenje s hormoni in to traja več let, včasih je celo doživljenjsko. Treba je veliko potrpljenja. Poleg hormonov pomaga še nega sluznice z geli, ki vsebujejo hialuronsko kislino.

Če ste začeli z razprški estrogenov preko kože, je vsekakor smiselno počakati par tednov, da boste videli, če bo kaj spremembe v nožnici. Če ne bo, pojdite nazaj k ginekologu in mu povejte, da žal samo estradiol preko kože ni dovolj ter ga prosite za dodatek lokalnega estrogena. V vmesnem času pa poskusite z geli ali morda tudi olji (osebno preferiram gele in glede olj nimam izkušenj oz mnenja).

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close